Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 aug 2015 - Anul XX, nr. 200 (6012)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Noi vrem asfalt!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Istoria e plină de povești frumoase. E plină de speranțe, de idei, dar și de vieți irosite în van. E plină de cuceritori. E plină de stăpâni și de sclavi. Omul, încă de la Creație, a fost strâns legat de pământ. A depins de el. Între om și pământ este o legătură specială. S-au plăcut de când s-au văzut. Și câte pasiuni nu a generat această relație. Câte crime. Câte atrocități. Cât sânge, câte lacrimi, câtă sudoare a strâns pământul ăsta pe care călcăm toți. Vremurile moderne și-au pus însă amprenta atât de adânc asupra ființei umane încât aceasta nu mai are timp, energie și motivație pentru prima ei iubire.

E din ce în ce mai greu să cultivi o bucată de pământ. E din ce în ce mai greu să produci mâncare pentru tine. Nu pentru vânzare, că acolo e o adevărată mafie. Nu. Pentru tine și familia ta. Fără subvenții ca lumea, că astea vin cu întârziere și doar după ce faci mii de dosare. Parcă ai cere uraniu, nu ajutor de la stat. Fără posibilitatea reală de a lucra motorizat. Am văzut câmpuri arate cu plugul cu boi, ca-n evul mediu, de către niște iobagi cică europeni. Iobagi care, ce să vezi?, plătesc taxe și impozite. Care ar avea și ei anumite drepturi. Care ar putea fi și ei considerați cetățeni în marea aglomerație de rechini numită UE. N-ai să vezi. Doar că ăștia nu se revoltă niciodată. Sunt obișnuiți cu lipsurile și sărăcia. Altfel nu știu să trăiască.

Nu se revoltă nici iobagii de la oraș. Ăștia care-și rup mașinile prin gropi. Ăștia care nu au canalizare. Ăștia care abia de primesc apă caldă și căldură. Ăștia care cumpără orice rebut venit de pe afară. Ăștia îndatorați până-n gât pe la bănci. Ăștia care au o singură bucurie pe an. Concediul pe câteva sute de euro în Grecia, Turcia sau Bulgaria. Toți șerbii ăștia stau cuminți în mașini la cozi infernale că, nah, se repară aceleași drumuri “betonate” și anul trecut.

Acum toți suntem obsedați de betoane. De mall-uri. De pub-uri. De distracții urbane. Acum toți suntem în permanentă mișcare. Într-o continuă navetă. Acum am schimbat fața pământului. În așa numitele țări civilizate, normale, există drumuri. Există infrastructură. Există posibilitatea de a te adapta la secolul vitezei și al internetului.

Numai la noi, în minunata Mioriță, nu se poate. Un drum de la Suceava la București sau la mare îl faci în două zile dacă respecți regulile de circulație. Nu ai o autostradă pe care să mergi cu două sute, dacă vrei. Repet, asta în secolul vitezei. Eu trebuie să merg cu 50 prin toate satele. Că stau polițiștii cu radarul în boschete. Nu sunt absurd. Aș merge și cu 30 dacă ar fi nevoie, atâta timp cât știu că pe urmă intru pe autostradă și ajung la mare în 4 ore. N-ai să vezi așa ceva. Statul creează obligații, reguli, legi, dar nu asigură cetățenilor și suportul logistic pentru a le respecta. În mod voit, evident. Ca să stea la vânătoare și să te execute oricând și oricum. Ca să adune bani la buget. Bani care dispar ca lumina în găurile negre. Să fii permanent dator, imputabil, amendabil. E și asta o modalitate de control, nu? Am uitat. Se cheamă democrație.

Mai țineți minte taxa aia de 7 eurocenți introdusă de guvern în prețul carburanților? Aia cu care se lăudau că vor construi autostrăzi. Că vor crea infrastructură. S-au strâns într-un an la buget 620 de milioane ce euro. Asta ca să vedeți cam cum se pun biruri la noi. Și? Ați văzut începută vreo investiție? Nu pe hârtie. În lumea reală. În lumea asta în care ne prostim unii pe alții. În lumea asta în care ne acceptăm benevol statutul de sclavi. Cu taxe peste taxe. Impozite peste impozite. Și, normal, oameni de afaceri de mari ”succesuri” conectați la țeava publică de bani. Pentru prostime, nimic. Doar amenzi, abuzuri, condiții mizere de circulație. Răspunde cineva pentru astea? Nimeni niciodată. Poate așa trebuie să fim ținuți. Poate astea sunt directivele din partea marelui guvern care se numește UE. Zonă de tampon la granița NATO. O zonă în care accesul să fie greu. O fi și asta o strategie de securitate. Cine știe?

Când s-au răsculat iobagii au vrut pământ. Acum nu mai e rentabil să lupți pentru asta. Acum singurul strigăt care străbate România este: Noi vrem asfalt! Ne aude cineva? Sau e prea ocupat guvernul cu penalii, cu majoritățile prin parlament, cu creșterea indemnizațiilor demnitarilor care nu fac nimic, cu orice altceva în afară de problemele reale ale țării? 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Noi vrem asfalt!.
 Vizualizări articol: 3169 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 17 voturi
Noi vrem asfalt!5.0517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Domnule doctor trimis de
(29 aug 2015, 11:40:41
Referitor la agricultura Romaniei de dinainte de 1990, probabil stiti foarte bine, ca atunci se lucra cu utilaje de nivel mediu, dar se lucra.Se respecta asolamentele, rotatia culturilor, planificarea culturilor in functie de zona si productivitate.Partea proasta era ca, aproape toate veniturile le lua statul ,iar cei ce lucrau in domeniu erau platiti execrabil.In fatidicul an 1991, s-a gresit in Romania in toate domeniile, inclusiv in pariul cu agricultura al iudeului Petre Roman. S-au desfiintat CAP si IAS, fara a se tine seama de faramitarea fondului funciar.In acest mod s-a ajuns la lucrul pamantului ca intre anii 1900-1944, cu vitele, cu boii, cu magarii si caii.Dupa 1990, romanii au avut niste conducatorii tradatori de tara si neam, hapsani si hoti.Stiti dumneavoastra care este astazi culmea agriculturii? " Sa ari Calea Victoriei cu boii de la Guvern".
2.   Da , da , noi vrem asfalt, trimis de
(29 aug 2015, 12:21:56
Pe care sa vina la timp tirurile incarcate cu mancare din strainezia la Kaufland , Lidl, Carfour,......, you name it, si oamenii de la tara lucreaza inca cu unelte ca in Evul Mediu pentru ca nu intereseaza pe nimeni ce produc ei .
Curiozitatea mea e daca aceste supermarketuri platesc taxele in Romania sau le duc in vreun off-shore.Daca pana si Starbucksul din uk nu platea nici o taxa aici ma mir ca vreun Carfur sa o faca . Dormiti linistiti si mancati fericiti.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei