Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 iul 2015 - Anul XX, nr. 170 (5982)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Prefăcuţilor, ia mai lăsaţi-mă cu atâtea drepturi!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zile de vară. Doar dimineţile sunt frumoase în perioada asta, aşa cum doar nopţile sunt frumoase iarna. Caniculă. Secetă. Trafic infernal. De o bună bucată de vreme au început lucrările de reparaţii la drumuri şi poduri. Asta înseamnă cozi, nervi, întârzieri. Sunt convins că la anul se vor reabilita aceleaşi drumuri şi poduri, la cât îşi dau unii interesul. Sper doar să nu se întindă până în august. Că atunci nu ai unde arunca un ac pe străzi. Nici în magazine. Peste tot se fac vânzări record. Asta apropo de cum se plânge fiecare că o duce rău. Că e sărăcie în România. Am ajuns ca în Grecia. Statul grec nu are bani. Grecii au. La fel şi la noi. Când vezi noianul de cumpărători de la hipermarketuri sau de la cine ştie ce magazine cu materiale de construcţii nou deschise, îţi vine să crezi că eşti într-o ţară europeană prosperă. Dar cum ai de a face cu serviciile mizerabile oferite de stat, din cauza lipsei sau proastei gestionări a banului public, te trezeşti la realitate. Realitatea aia în care vezi bolizi de zeci de mii de euro alături de căruţe la semafor. Nu mai am nervi pentru tablourile astea. Prefăcătoria defineşte România.

*** 

Eu refuz să fiu prefăcut. Nu-mi place ipocrizia. Facultatea de medicină nu te învaţă să fii empatic. Nu! Te pregăteşte pentru o viaţă plină de neprevăzut şi de mari responsabilităţi. Te disciplinează. Te obligă să gândeşti cu sânge rece în situaţii critice. Şi, Da!, te forţează să te pregăteşti zilnic. Nu poţi ajunge profesionist, specialist de înaltă clasă, dacă nu înveţi zilnic. Şi asta nu o spun pentru colegii mei. Ei o ştiu foarte bine. O spun pentru toţi semianalfabeţii şi asistaţii care îşi permit să-şi dea cu părerea despre medicină. Pe ei îi întreb: Ce preferaţi? Un doctor care vă pupă-n cur, practicând o medicină defensivă fără prea multe şanse terapeutice, sau un medic mai abrupt, dar care are grijă cu profesionalism de viaţa voastră sau/şi a copiilor voştri? Aici se face diferenţa. Nu mai fiţi aşa ofticaţi că vă iau medicii la împins vagoane. E pentru binele vostru. Priviţi-vă întâi. Ascultaţi-vă. Mirosiţi-vă. Şi apoi emiteţi pretenţii europene.

Staţi la cozi înfiorătoare doar pentru că o conservă e mai ieftină cu 10 bani. Înduraţi orice vreme pentru a cumpăra la promoţie. Nu aveţi curaj să urlaţi să se mai deschidă o casă când e coadă de zeci de metri la magazinele în care vă petreceţi viaţa. Plătiţi 3 lei la asigurările de sănătate. Vă furaţi unii pe alţii. Înjuraţi. Minţiţi. Sunteţi pe ultimele locuri în Europa la consumul de săpun, pastă de dinţi şi hârtie igienică. Cerşiţi mila statului. Vă rupeţi şalele pe afară pentru două trei sute de euro şi vă lăsaţi copiii, schilodiţi afectiv, să crească singuri sau cu bunicii. Toate le înghiţiţi. Dar cum sunteţi puşi să aşteptaţi la medic, cum faceţi gât. Că vreţi voi respect. Cum vă curg mucii, cum sunaţi la ambulanţă. Cum ameţiţi un pic vreţi tomografe şi rmn-uri gratis. Ca să nu mai vorbesc de analize. Că aveţi voi drepturi.

Umblaţi fără dantură în gură. Beţi. Fumaţi. Mâncaţi toate porcăriile. Aveţi un stil de viaţă total distructiv, dar faceţi iureş de fiecare dată când vă vorbesc medicii aşa cum meritaţi. Asta fără să aveţi habar câtă şcoală a făcut omul din faţa voastră. Citiţi pe net toate mizeriile şi apoi, de deştepţi ce sunteţi, refuzaţi vaccinările şi tratamentele. Că aţi văzut voi ce scrie în prospect.

Credeţi orice analfabetă care are cică biocurenţi. Daţi năvală la tot felul de vraci care cică pun oasele la loc şi vindecă paralizia sau infarctul. Pişaţi ochii pe la moaşte şi vă rugaţi pentru sănătate. Dar cum plecaţi de acolo vă întoarceţi la mizeria voastră de viaţă nesanogenă, cea de toate zilele. Că, deh, gata, v-aţi făcut rugăciunea şi de acum sunteţi în siguranţă.

Asta în timp ce unii îşi macină sănătatea, nervii, îşi neglijează familiile, odihna, viaţa, pentru a învăţa cum să vă vindece. Şi tot nu sunteţi mulţumiţi. Dintr-o aşa ţară şi Hipocrate ar emigra. Mai ales că şi voi faceţi tot posibilul să-l daţi afară. O să rămâneţi doar cu Sfântul Duh şi atunci să vă văd cum vă trataţi. Singuri, băh. Cu ce ştiţi voi. Cu tămâie. Cu anafură. Cu aghiazmă. Şi în cele din urmă cu prapuri.

Este evident că mă refer DOARo anumită categorie de pacienţi, da? Ăia deştepţi foc. Ăia care ştiu mai bine ca medicii cum se tratează o boală. Într-un cuvânt, Ăia. E plin de ei, din păcate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prefăcuţilor, ia mai lăsaţi-mă cu atâtea drepturi!.
 Vizualizări articol: 5807 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.22/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 23 voturi
Prefăcuţilor, ia mai lăsaţi-mă cu atâtea drepturi!4.2523

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Domnule doctor trimis de
(25 iul 2015, 16:58:37
Ca peste tot si mai ales intotdeauna,adevarul e pe la mijloc ...adevar graiesti...ca astai Romania...dar faptul ca "numai" medicinisti se spetesc invatand toata viata e cam cusuta cu ata ...rupta...ce ati face daca nu vi s-ar face cabinete si sali moderne , echipate cu tehnologie de ultima generatie de care sa te folosesti "din belsug" domnule doctor,ce te-ai face daca "amaratul" ala nu s-ar speti sa-ti bage sutele in buzunar si ti-ar bate obrazul ca....ai jurat credinta lui Hipocrate si ai niste obligatii fata de el.....ce te-ai face daca alti nu s-ar spetii sa-ti cultive mancarica pe care o vand cu doi bani , la care tu "toba de carte " nu faci diferenta...asa ca fii mai cu picioarele pe pamant si mai ales pe pamant ROMANESC ca multi deveniti medici in facultati din Romania unde un an de scoala costa foarte multi bani ,bani care sunt platiti de toti "truditorii" ,chiar si de cei ce folosesc mai putin sapun si mai putina pasta de dinti ....dar oare tu te-ai gandit vreodata la asta .....sigur nu ...asa ca lasa "besteleala" pe seama altora...
1.1  RE: Domnule doctor trimis de
(26 iul 2015, 14:54:53
N am inteles ,Curelciuc , de ce ,,truditorii..." platesc anii de scoala ai medicilor ? obligatii fata de pacienti ...credeam ca aici se discuta doar de de relatia medic -pacient din Romania si nu numai ...de atittudinea ipocrita a cetateanului roman in speta fata de autoritati si invers ..a cetateanului roman, a romanului ...mai reciteste si reflecta ....
1.2  RE: Domnule doctor trimis de
(26 iul 2015, 16:14:35
Matușcă. hai să te blagadaresc c-o justificare a obrăzniciei rostite de o maimuță urlătoare, de se află cu câteva crăci mai sus, în vârful baobabului comentariilor.
Apăi acela este exact un exponent a ceea ce spuneam eu că este OMUL NOU de tip Bou, stroit de socialism.
Ăla are specific de sovhoznic înrăit, fiind din tagma celui care afirmă că, pentru simplul motiv că el dă cu sapa de cauciuc în pământ și-i vine-n cap din recul, atunci ar vrea să i se înalțe osanale și statui fiindcă el e truditorul merindelor întregului mapamond.
Tot ghițălul acela care crede că pülimea trândavă pe terasa crâșmei, cu sticla de bere într-o mână și chiștocul de mahoarcă în colțul gurii, ESTE CEA CARE ȚINE ÎN ȘCOALĂ STUDENȚIMEA STUDIOASĂ, n-are altă justificare argumentativă decât rememorarea melancolică a muncii în „acord globul” din anii tinereții lui, activitate prin care el fura la greu popșoi de pe câmp, piulițe din fabrici și motorină din rezervoarele camioanelor, iar în ochii lumpen-proletariatului se spunea că asta e activitate de construire a societății socialiste multilăbar frecționate.
Acum, în ziua de azi, li s-a cam luat stuchitul de la furcă, în baza căruia își permitea maimuța socialistă să-și bage râtul în toate treburile ce nu-l privesc.
Pe atunci își permitea maimuța colhoznică să judece oamenii în ședința activului de partid, pe motiv de comportament „ce întinează valorile socialismului” ori de câte ori melteanul se îmbăta și-și croia doamna conjugală cu capătul liber al cozii de la lopată.
Acum, în ziua de azi, pitecantropul kominternist nu mai are ce mânca rahat necântărit fiindcă nu mai are nici fabrică, nici birou beobe, nici colegi de judecat și de condamnat cu mânie proletară.
1.3  RE: Domnule doctor trimis de
(26 iul 2015, 16:15:39
În ziua de azi, mutantul realizat de ingineria ideologico-genetică a socialismului a cam rămas în kurul gol, priponit (sau răstignit, prăvălit) pe (sub mesele) de la crâșmă, loc din care mai are de emis doar o arie foarte limitată de enunțuri acuzatoare, grobiene și ipocrite asumări ale eticii neo-socialiste ce-i permit să-și bage, în curtea megieșilor, nasul borcănat de alcoolism.
Prima la mână ar fi eterna explicație pentru grindina abătută asupra recoltelor, fenomen meteorologic care, EVIDENT că se datorează vecinei acelea nesuferite care și-a permis să iasă la prașilă în joile dintre Înviere și Înălțare prin Interreactare turbocooler fixată la kurul Dumnezeului anterior resuscitat prin protocol mistic.
A doua sentință prejudecată, definitivă și irevocabilă, se referă cam la toată gama blestemățiilor comportamentale, aplicabile la cvasitotalitatea evenimentelor ce se produc între barierele de input/output ale vreunui cătun împuțit din tagma Bortilenilor de Câmpie.
Ei bine, este arhicunoscută relația de cauzalitate indisolubilă dintre aceste evenimente oripilante, înspăimântătoare și lungimea minionă a fustei fetei vecinului, lungime care, nu-i așa, provoacă reacții de „indignare” ipocrită în mintea lupului moralist, erijat în judecător de conjunctură.
Ca să scurtez exemplificarea, ceea ce a îndrăznit să afirme DOBITOKUL acela de mai sus, precum că EL și tot NEAMUL LUI CEL PROST DE SULĂ STRÂMBĂ ȘI OPINCĂ SPARTĂ ține în spate și în școală toate cohortele de studenți mediciniști, nu este altceva decât un stereotip comportamental și argumentativ al unui veritabil OM NOU DE TIP BOU sau al progeniturilor afectate de spongiformă umană, progenituri zămislite de, evident, un OM NOU DE TIP BOU dimpreună cu O OAMĂ NOUĂ DE TIP WACĂ.
1.4  RE: Domnule doctor trimis de
(26 iul 2015, 16:16:22
Cam asta este explicația „criticii” „rațiunii” inexplicabile a tezei enunțate de maimuța capucin kukurul roș de la nr. 1.

P.s. Dacă cretinii, moronii, imbecilii și idioții n-au priceput nimic din această diatribă, atunci reformulăm, (desenăm) pe înțelesul minții lor basice, funcționând în doi timpi, ca motorul Otto:
Buey dobitokule, de ținut în spate sau în școală o ții doar pe mă-ta, pe bunică-ta, pe fie-ta, pe nepoată-ta, pe amantă-ta pe cumătră-ta sau pe cine morțî morțîlor mă-tii mai vrei tu.
MAI PUȚIN PE DOCTORII, PE INGINERII, în general PE INTELECTUALII ACESTEI ȚĂRI nu-i ții tu în schinare.
Sunt suficient de maturi, de competenți, de instruiți ca să se descurce și singuri, fără să aibă nevoie de aportul berii tale sau al chiștocului din colțul sfincterului tău grăitor de adânci prăpăstii!
2.   Ptr d-l Curelciuc trimis de
(25 iul 2015, 22:56:30
Asta-i Romania ,impartita in doua mari emisfere ....cei care invata si fac studii , spetindu-se sa se specializeze intr-un domeniu sau altul si pe langa sa scrie si sa citeasca literatura si....restul ca d-voastra , care nu au nimic din toate cele enumerate , decat timp si rabdare si multa ipocrizie ....sa pandeasca pe altii si sa-i critice !!!....macar invatati gramatica limbii romane , daca tot vreti sa scrieti si sa judecati pe altii , analfabetule !!!!......Astai e de fapt Asta-i si medicinisti sunt de fapt medicinistii si alti sunt de fapt altii ...si tot asa...... , mai nimeni ce esti !!!.....Si daca acest doctor nu e cu picioarele pe Pamant , atunci ...nu mai stiu care este , ca de fapt de-abia asta este cu picioarele si pe Pamant si in Romanica noastra iubita , mai ales de el , ca altul era demult dus in alte tari straine !!.....Tampitule care esti !!!
3.   Ptr d-l Haidamac Florin trimis de
(25 iul 2015, 23:08:10
D-le Haidamac !!......Nu va mai expuneti pe aceasta pagina si pe nici alta -gen aceasta .....Va irositi energia si talentul inutil !!......Analfabetii stau ca sacalii sa va atace si sa va jigneasca !.....Cine va apreciaza si va citeste va iubeste oricum , cei care va denigreaza aici nu stiu nimic decat sa latre despre oricine ar fi vorba......
4.   Egzag! trimis de
(26 iul 2015, 11:05:28
Din păcate, dom' doctor are dreptate.
E plin de prostani înfumurați. Bunul simț e pe trend descendent. Greu mai întâlnești oameni cu toți cromozomii la locul lor pe spirala ADN-ului.
Societatea românească de azi ar merita mai degrabă satrapi decât doctori bine instruiți.
Nimic de zis, tontalăi găsești în toată Europa, dar în Românistan...eheeeii...
5.   Jonathan Swift trimis de
(26 iul 2015, 11:21:10
"De câte ori apare un om inteligent îl poți recunoaște după faptul că toți tâmpiții se aliază împotriva lui."

Universal valabil.
Cu atât mai mult în Rroemenica absurdistană și cu atât mai mult în mirabila gubernie a bunicului Ștefan, din a cărui moștenire - bourul moldavan - a mai rămas doar mutantul bou - sucevean.

Tămăduitorule, nu băga în seamă idioții, imbecilii, moronii și kretinii ce abia alaltăieri au învățat să se semneze cu plaivazul și astăzi și-au descoperit vocația de „critici” și „formatori de opinie”. Ăsta este rostul cutumiar comportamentului de prostan, să iasă din popșoi și să-și deșerte în mijlocul uliței înfiorătorul analfabetism și crâncena incultură.

Iar Frauleina ceea de la modulul Feisbuc mai are direptate într-o pricină: nu prea merită să-ți irosești tăișul grafitului pe această PAGINĂ, aparținând acestui „deontologic” cotidian.
Dacă stai să analizezi istoricul activității publicistice, calitatea elementului uman din interiorul redacțiilor și terminând cu etalonul- specific al „cititorului” consumator de Monitor, concluzia ce se desprinde este de o evidență strivitoare:
a scrie pe situl Monitorului este la fel de iluzoriu și inutil ca și cântecul de flaut la urechea porcului.
Ambele activități zadarnice fiind din categoria utopică a falansterului din Scăieni.
Lasă-i, Tămăduitorule, să-și poarte singuri talanga transhumanței metamorfice de la bourul răzășesc către boul argat, fricos, incult, dar tupeist și obraznic.

6.   Comentariu trimis de
(26 iul 2015, 14:46:38
Subscriu , d le doctor .....un articol ce surprinde realitatea societatii romanesti ...pe care vreti sa o scuturati nitel ...
Si reusiti admirabil ...observati comentariile ... pro si contra....nu chiar atat de acide la cat m as fi asteptat ...ceea ce inseamna ca se merita ..!
Tazmania ....dl doctor trebuie sa scrie ...sa continue ..neaparat..tocmai din motivele enumerate mai sus de tine ...
Felicitari , d le doctor si nu va lasati intimidat !Avem nevoie de d voastra !
6.1  RE: Comentariu trimis de
(26 iul 2015, 16:48:12
Matușcă, sincer, preferam de o mie de ori să fiu troll - „lictor” al Tămăduitorului prin presa centrală, acolo unde asprimea limbajului și a argumentației este infinit mai evoluată, decât să văd cum niște maimuțe ce încă n-au deslușit stereotipul doborârii ciorchinelui de banane, ce n-au habar cum îi cheamă cu BI-ul / CI-ul în mână, se apucă să emită sentințe gnoseologice referitoare la bunul mers al unei democrații original de deșucheate.
Mă simt de parcă, după ce l-am admirat pe Tămăduitor în conferințe naționale, cu largă audiență, acum văd că este luat la foutuți botul de o adunătură eterogenă de primate de bombardament, purtătoare de beri în mânuri și chiștoace ucrainene amușinate parșiv prin colțurile gurii.
Nu merită! Pe bune!
Nu merită fițuica Argatului de dijurnă ca Tămăduitorul să I-O ONOREZE publicându-și eseurile.
Părerea mea!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei