Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 11 iul 2015 - Anul XX, nr. 158 (5970)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


Poftă bună la posmagi muiați!

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În lumea asta modernă, tu alegi cum vrei să fii. Destinul nu-ți este stabilit la naștere. Nu e scris în stele. Nu e în horoscopul pe care-l prezintă tot felul de fătuci pe la cine știe ce emisiuni obscure.  Pur și simplu fiecare e unic. Că e redus, sărac, asistat, needucat sau dimpotrivă, dotat de natură cu inteligență, bogat, muncitor, corect și alte la fel, nimeni nu seamănă cu nimeni. E o diversitate a naturii, care are la bază legile selecției naturale. Plus liberul arbitru. Destinul unui om e stabilit de el însuși atunci când crede cu tărie în visurile lui.

Că tot e la modă zilele astea discuția despre Europa și Grecia, vreau să vă spun câte ceva despre visurile noastre, ale românilor. Așa cum știți din articolele mele, sunt profund eurosceptic. Pentru mine toată această structură multinațională reprezintă un alt fel de sclavie și, ca țară de mâna a doua în UE, simțim din plin asta. Pe mine nu mă face fericit faptul că toți meltenii au acces liber în spațiul european. Pentru mine nu e important că tot calicul poate face concedii în Grecia. La fel, nu mă încălzește cu nimic că forța de muncă pleacă masiv la șters babe la cur prin toate țările Europei Occidentale. Astea sunt probleme de opțiuni personale. Pentru mine e important ca țara mea să producă măcar ceea ce producea înainte de acest așa-zis capitalism și spirit european. Ce ne-a adus nouă ”economia de piață”? Punerea pe chituci a industriei și agriculturii. Oameni lăsați pe drumuri. Piață de desfacere pentru rebuturile europene. Asta ne-a alungat din țară cei mai buni specialiști din orice domeniu, ne-a redus la statutul de plantație. Ar trebui să fiu bucuros?

Românii au fost de milenii popor de agricultori. Acum au ajuns un popor de importatori. Țara care poate hrăni 80 de milioane de oameni importă grâu. Minunat, nu? Dar, nah, sunt principii europene. Pe de altă parte, nu pot să nu mă gândesc ce făceau milioanele de oameni care muncesc acum pe afară, dacă nu aveam libera circulație prin Europa? Așa-i că ar fi fost un butoi cu pulbere țara asta? Așa-i că orice guvern ar fi fost obligat să dezvolte locuri de muncă? Așa-i că orice conducător ar fi fost mai atent la ce, cum și pe cât negociază cu bogații lumii? Așa-i că toți liderii ar fi ținut cont și de voința poporului, nu numai de interesele lor personale? Toate astea nu vă dau fiori? Am fost împrăștiați. Am fost decimați. Am fost secătuiți de tot ce puteam produce pentru a nu deveni concurență. Ce am primit în schimb? Concedii în Grecia. Să cheltuim pe acolo banii, nu la noi în țară. Ce am mai primit? Locuri de muncă prin Italia, Germania sau Anglia. Să plătim acolo impozite. Dacă le plătim. Pentru țara asta ce facem? Nimic. Dar toți ne plângem de halul în care am ajuns. Toți ne plângem că suntem abuzați. Că nu suntem respectați. Și haosul va continua. Într-o țară în care populația activă e decimată se poate orice. Am acceptat senini toate acestea. Acum nu mai putem face nimic.

O țară cu poziția noastră geografică, cu resursele noastre, cu potențialul fenomenal de inteligență, ar trebui să poată deschide gura în fața oricui. Cum au făcut grecii. Dar grecii nu sunt neam de slugi, ca noi. Grecii nu tremură în fața Germaniei, Franței, FMI-ului și mai știu eu cui. De ce? Pentru că  pot răzbate singuri. Mereu au făcut-o. Și pentru că știu să se vândă scump. Noi ne dăm pe o jumate de rachiu și niște posmagi, cu condiția să fie muiați. Și punem botul la vrăjeala cu drepturile cetățenilor europeni fără să vedem că unii sunt mai europeni ca alții. În ce mai credeți? Mai aveți speranțe? Mai aveți viitor? Nu vă aud. Aaa. Vi le-au furat alții, nu? Că doar permanent alții sunt de vină pentru tot ceea ce vi se întâmplă.

Uitați-vă în jur. Întrebați studenții, vârfurile, ce vor face după ce termină studiile? Toți vor să plece. De ce oare? Nu cumva tocmai din cauza lipsei de viitor pe plaiurile Mioriței leneșe? Cunosc oameni cu facultate care sunt manipulanți pe la hipermarketuri. Cunosc ingineri care lucrează în companii de asigurări. Cu școala în țara asta nu ai ce face. Dar dacă știi să te învârți, ca asistat poți primi până la 1000 de lei lunar. Tu, în plină putere. Pentru ce draq să mai înveți sau să mai muncești?  Poftă bună la posmagi! 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Poftă bună la posmagi muiați!.
 Vizualizări articol: 3743 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 14 voturi
Poftă bună la posmagi muiați!4.3514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Reaintentie si denigrare trimis de
(12 iul 2015, 15:02:58
Articol execrabil,rau intentionat si facut fara a cunoaste CU ADEVARAT situatia existenta , etc. , etc. , ....
2.   Poftă bună la posmagi muiți trimis de
(13 iul 2015, 15:35:59
Oricum ne-am obişnuit ca toţi lingăii să insulte pe cei ce pleacă în afară ***forța de muncă pleacă masiv la șters babe la ☭ prin toate țările Europei Occidentale***- citat de unul care zice că e doctor. Păi tu măi zăb0 losule, ce stii de lumea care pleacă în afară, care poate s-au săturat să dea sărumâna la toţi lăchioşii, pentru a putea realiza ceva în viaţă? Poate nu toţi sterg babe la ☭ in occident,( nu-i o rusine să munceşti în afară când ţara ta te abandoneaza dacă nu stergi curul la potentul prezent) poate mai sunt şi oameni de valoare care nu au şters curul cuiva pentru a scrie la ziar,ci sterg curul pentru că societatea românească, nu le oferă altă alternativă, Te dai mare patriot dar insulţi pe cei care au avut curajul să-şi înfrunte propriul destin, pentru o viaţă demna, onestă. Cr@tin....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei