Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 iun 2015 - Anul XX, nr. 140 (5952)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Florin HAIDAMAC

Florin HAIDAMAC


România lui merge și aşa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sunt luni de zile de când soarele se vede printr-o perdea de praf în oraşul ăsta mizerabil. Sincer să fiu, chestia asta îmi dă o stare majoră de disconfort. Fiecare zi începe şi se termină sub un cer matisat, care din când în când pişă picături de ploaie enervante pe trotuarele jegoase. Canalizarea, ignorată dintotdeauna de autorităţi, normal, nu face faţă şi fiecare străduţă aflată între blocuri e inundată. Bineînţeles, nu e vina nimănui. Astăzi am văzut doi muncitori la mine pe stradă. Chiar am fost foarte curios să aflu ce aveau de gând să facă. Mi-am aprins o ţigară şi am stat în faţa scării, urmărindu-i cu mare interes. S-au dat jos din maşina lor de „intervenţii”. Plini de importanţă. Câteva babe au şi apărut pe la geamuri. Unul dintre ei era înalt şi gras. Avea o faţă roşie. Sunt sigur că e bolnav de hipertensiune arterială. Purta o salopetă albastră şi un fes cu Steaua. Celălalt membru al echipei era slab. Uscat. Tot cu salopetă albastră, fără fes, dar cu o ţigară în colţul gurii. Hipercolesterolemie. Ăştia slabi mereu au probleme cu colesterolul. Pare greu de crezut, dar aşa e. Unele laboratoare de analize nu mint.

 

Cei doi viteji oameni de acţiune fac o inspecţie a străzii. Dau din cap în semn de nemulţumire şi se întorc la maşină. În câteva minute sunt echipaţi cu cizme de cauciuc. Acum pot înfrunta mocirla rece şi lipicioasă. Uscatul îşi mai aprinde o ţigară de la chiştocul celei pe care o fumase anterior. Scoate fum ca un furnal. Trec pe lângă mine. Îi aud vorbind între ei.

 

- Lucrarea asta nu ar trebui să fie aşa complicată.

- O rezolvăm imediat.

 

Stau în suspans. Ce naiba fac ăştia? Răspunsul vine în câteva minute. Îmi pun bec pe stradă. Să văd pe unde calc noaptea, deşi acum nu mai contează. E mizerie peste tot. Şi becul nu-mi poate arăta adâncimea bălţilor. Bună lucrare! Decât să desfundăm un canal mai bine punem un bec, nu? Nah, mulţi şi-au luat România înapoi. Vom avea parte numai de lucruri bine făcute. Cum e şi ăsta din exemplul de mai sus.

***

La intrarea în oraş se lucrează. Normal. Acum. Pe ploaie. La ce? La aceleaşi gropi la care s-a lucrat şi anul trecut.

 

La unele vile se trage gaz sau se face canalizare. Nu ştiu. Cert e că nişte dobitoci sparg şoseaua şi după ce termină treaba o lasă aşa. Sunt adevărate tranşee care se umplu cu apă. Şi îţi rupi maşina în ele.

 

În trafic, alături de şoferii de maxi taxi, care pentru mine reprezintă culmea nesimţirii, mai vezi alte sute de melteni. Genul care blochează banda întâi chiar dacă e verde intermitent la dreapta. Şi stai câte 90 de secunde doar pentru aşa vor muşchii lor. Că sunt ei jmecheri. Plus că, îndată, iar vin minunaţii votanţi liberi din diaspora cu maşinile închiriate şi cu apucături de zmei la volan. Să vezi atunci trafic şi lipsa politeţii rutiere pe străzile mult prea mici şi pline de gropi ale unui oraş împuţit şi la propriu şi la figurat.

 

Îndată începe și circul cu apa caldă. Că mulţi ţarani s-au mai mutat la oraş. Şi nu sunt în stare să priceapă că a sta la oraş înseamnă a plăti tot felul de chestii. Că apa nu vine ca la mă-ta acasă. De la fântână.

 

Și eternele probleme cu parcarea. Multe maşini, puţine locuri. Că, deh, unde a fost un loc liber a apărut o bancă, o biserică, o farmacie sau un bloc al unui „mare dezvoltator imobiliar”.

 

Văd că în noua Românie asta a voastră mai trăiesc aşa zişi „colegi” de ai mei. Ăştia care nu internează, nu operează, nu dau concedii medicale sau reţete compensate decât pe plicuri. Am avut un pacient azi care a venit cu nişte cutii. L-am întrebat ce e cu ele. Mi-a zis că sunt ale soţiei sale. Ea e internată. Şi doctorul de acolo l-a trimis la mine să-i dau reţetă compensată. Parcă nu ştia boul („colegul”, nu pacientul) că e obligat spitalul şi secţia lui de rahat să asigure tratamentul bolnavilor. Dar, nah, nu a avut bolnavul de unde să dea şpagă, aşa că l-a pus un pic pe drumuri.

***

Asta e aceeaşi Românie modernă. România pe care o tolerăm. România de care ne plângem toţi. Din care vrem doar să fugim. De ce nu avem de niciunele? Pentru că ne prostim şi ne furăm unii pe alţii în fiecare zi. Şi pentru că acceptăm senini toate abuzurile. Pentru că tolerăm incompetenţa. Pentru că noi înşine suntem incompetenţi. Asta e ţara lui „merge şi aşa”. Nah, v-aţi luat-o înapoi. Faceţi-o mai bună. Dacă aveţi cu şi pentru cine. Eu mă duc dracului la Polul Nord.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România lui merge și aşa.
 Vizualizări articol: 3597 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 15 voturi
România lui merge și aşa5.0515

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
(20 iun 2015, 11:18:20
Auuu , acum e fain la Polul Nord, midsummer. Dar s-ar putea sa ai unele nemultumiri si acolo Doc , cineva a uitat sa inchida lumina...
Totusi , ma intreb daca la Suceava nu se vand ochelari roz .
2.   In ce societate traim!? trimis de
(20 iun 2015, 15:23:17

Dl Florin HAIDAMAC, eu va apreciez pentru curaj si patiotism local. Dar pacat ca sunteti singur, stiu cit va este de greu sa luptati cu inertia ,,alesilor”, acei oameni marunti preocupati numai de binele lor.
Dumneavoastra puteti, daca nu va este greu si nu ati obosit, sa-i demascati aici pe pagina ziarului, in fata noastra cu nume si prenume. Vrem sa stim ce mameluci avem si pe cine sa contam la alegerile ce vor veni.

Acesti rau-voitori care sunt pe o functie si mai au si o situatie materiala de invidiat, nu vor intelege niciodata raul pe care-l fac locuitorilor prin neimplicare si nepasare.
Conducatorii nostri sunt asa cum i-am ales: corupti, aroganti, nepregatiti si dezinteresati in a relationa cu oamenii.
Acestia sunt acei oameni de guma, servili regimului oricare ar fi el!

Normal ca ar trebui sa fie pedepsiti, dar de cine!? In ce societate traim!?
3.   -bun si rau... trimis de
(21 iun 2015, 02:47:35
D-le Haidamac,vreau sa va felicit daca intradevar lucrati si fara "plic",dar uneori "liberi votanti" sau altfel numiti de catre alti concetateni,atunci cand merg in tara tocmai din aceasta cauza fac ce fac in trafic,caci ei au vazut cum sunt tratati in alte tari fara plic,iar cand merg in tara sa rezolve vre-o problema,nu pot face nimic daca nu dau plicul,si apoi nervozitatea isi spune cuvantul si in trafic,desi sunt deacord ca nu este locul unde trebuie sa-si manifeste nervozitatea.Pe dealta parte, nu cred ca trebuie bagati toti in aceeasi oala din cauza unor "pustani"care s-au vazut cu masina si sunt smecheri ca vin di UE.Apoi un alt lucru la care vreau sa ma refer,este urmatorul: ce spuneti,cum ar fi lumea fara acele "secti de rahat" sau fara acei "tarani"care stau prin grajduri sau prin arsita soarelui (nu sa se bronzeze),praf sau ploaie sa scota hrana din pamant pentru ei,dar si pentru civilizatia de la orase? Oare am putea traii bine fara acei oameni care fac altceva decat ceea ce lucram noi? Nu toti de la tara sunt asa de inapoiati,incat sa-i bagam in aceeasi oala,ba din contra,cred ca sunt unii mult mai educati decat altii de la orase.Probabil si parinti sau bunici d-voastra sunt de pe la tara si cred ca v-ar place sa fie respectati.Referitor la orasul Suceava,aveti dreptate,dar asa a fost ales "gospodarul"(sau poate asa merita Suceava),din moment ce in alte orase din Romania,lucrurile stau mult mai bine. In final,daca imi permite-ti,ca o tema pentru acasa,referitor la respectul celui de langa noi,as vrea sa va sugerez sa cautati cum sunt supranumiti in Japonia,cei care lucreaza la curatenie.Un link ajutator,este urmatorul:  ☭  ϑ
4.   Link-ul.. trimis de
(21 iun 2015, 02:54:49
In comentariul de mai sus nu a aparut linkul,insa voi incerca sa mai scriu inca odata adresa pagini web:  ☭  ϑ
5.   Aceeasi chestie.. trimis de
(21 iun 2015, 03:02:15
-imi cer scuze,dar link-ul nu apare,culmea,apare secera si ciocanul [Doamne fereste!),cred ca administratorul nu accepta link-uri,dar daca scrieti pe google: cateva lucruri mai putin stiute despre japonezi, sigur o sa gasiti.Sa dea Dumnezeu sa avem o Bucovina infloritoare,caci sigur e mai bine decat la polul nord.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorbă de lăptucuță O pagină de carte, cu un veac şi mai bine în urmă: "Falnic şi luminos se ridică-n fundal blândul rege al atâtor înălţimi, vestitul Penteleu, cu cele mai grase păşuni, cu cele mai încântătoare şi mai bogate... Citeşte