Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 25 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 70 (8294)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Lansare de carte „Calendarul din trăistuță”, de Lina Jucan, sâmbătă, la Mănăstirea Humorului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, 25 martie, Căminul Cultural Mănăstirea Humorului va găzdui un eveniment aparte, lansarea cărții „Calendarul din trăistuță”, de Lina Jucan, o lucrare proaspăt scoasă de sub tipar care prezintă tradițiile și practicile din trecut, de peste an, ale țăranilor din comună.

Evenimentul este programat de la ora 16.00, fiind moderat de etnologul Gabriela Teișanu.

„Cartea face referire la toate practicile și obiceiurile țăranilor de peste an, din Mănăstirea Humorului. Am început cu luna martie, parcurgând fiecare sărbătoare sau eveniment cu semnificații speciale din viața comunității. De exemplu, că tot suntem în postul Paștelui, în trecut, în prima zi a postului, femeile nu aveau voie să țese sau să coasă pentru că se spunea că vor intrau moliile în țesăturile lor. Apoi, puneau pe pirostrii un cazan cu leșie, cenușă cu apă, și gospodinele spălau toate blidele acolo. Le curățau, le degresau. Apoi umpleau putinele cu apă pentru borș acru. Huștele le aruncau la găini ca să cadă cloști. Un alt exemplu este prima zi de miercuri de după duminica Sfintei Cruci, cunoscută ca <miezul păreții>, adică jumătatea postului, ziua în care femeile făceau calculul ouălor strânse de la începutul postului și socoteau dacă le vor ajunge pentru bucatele de Paști. Și tot așa, amintesc de marile sărbători, de practicile din posturi sau de peste an”, mărturisește Lina Jucan.

Aceasta a menționat că materialul pentru lucrare a fost strâns în decurs de aproximativ 6 ani, fiind o lucrare de suflet, o datorie morală față de înaintași, față de locurile natale, de oamenii valoroși pe care comuna i-a avut și încă îi are.

Prefața cărții este semnată de prof. Nicolae Cârlan, istoric literar sucevean.

Evenimentul de sâmbătă va beneficia și de prezența unor invitați speciali, „oamenii mei din sat, care știu să cânte, să joace, trâmbițași și personalități ale comunei”.

De altfel, autoarea este o iubitoare și o păstrătoare a tot ce aparține de universal rural, de tradiții, fiind promotoarea unor activități artistice culturale din comună.

Evenimentul de sâmbătă este organizat cu sprijinul Primăriei Mănăstirea Humorului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lansare de carte „Calendarul din trăistuță”, de Lina Jucan, sâmbătă, la Mănăstirea Humorului.
 Vizualizări articol: 719 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lansare de carte „Calendarul din trăistuță”, de Lina Jucan, sâmbătă, la Mănăstirea Humorului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei