Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 3 mar 2023 - Anul XXVIII, nr. 51 (8275)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

200 de ani de la naștere

Eveniment omagial dedicat părintelui Iraclie Porumbescu, la Sucevița

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților organizează joi, 9 martie 2023, în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava și Primăria Comunei Sucevița, un eveniment omagial dedicat părintelui Iraclie Porumbescu (tatăl renumitului compozitor Ciprian Porumbescu), la împlinirea a 200 de ani de la naștere. Iraclie Porumbescu s-a născut pe 9 martie 1823, în localitatea Sucevița. Conform datelor publicate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, manifestarea face parte din seria evenimentelor „Anului Comemorativ Ciprian Porumbescu – 2023” și va debuta cu Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită începând cu ora 8:00, în Paraclisul Mănăstirii Sucevița, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

De la ora 11:00 va fi oficiată slujba Parastasului pentru familia Porumbescu, în cimitirul Parohiei Sucevița, la mormântul Varvarei Golembiovski, mama părintelui Iraclie.

Tot pe 9 martie, începând cu ora 11:45, va avea loc conferința dedicată lui Iraclie Porumbescu – chip al preotului bucovinean. În cadrul întâlnirii, conform datelor de pe site-ul Arhiepiscopiei, va fi evocată personalitatea cărturarului Iraclie, evidențiindu-se modul în care dragostea de țară și de neam se împletește cu slujirea preoțească, precum și cu activitatea literară.

Invitați: prof. Liviu Papuc, prof. Marian Olaru și pr. Ilie Molea. Aceștia vor prezenta lucrările „Iraclie Porumbescu – o viață exemplară”, „Stat și națiune în Austria. Mișcarea de emancipare națională a românilor bucovineni” și respectiv „Iraclie Porumbescu – Chip al Preotului Bucovinean”.

În cadrul evenimentului va avea loc și lansarea Cenaclului literar al Protopopiatului Rădăuți. Prezentarea cenaclului literar va fi făcută de pr. Constantin Oprea, consilier cultural în cadrul Centrului Eparhial Suceava.

„Vrednic slujitor al Bisericii lui Hristos și tatăl renumitului compozitor Ciprian Porumbescu – geniu al Baladei românești, preotul Iraclie s-a remarcat prin contribuția pe care a adus-o literaturii din Țara Fagilor, scrierile sale evocând sufletul satului bucovinean, dar și prin împlinirea misiunii pastorale pe care a desăvârșit-o prin nesfârșita dragoste față de aproapele. (...) Cel care urma să devină primul prozator modern al Bucovinei și tatăl renumitului compozitor Ciprian Porumbescu s-a născut la 9 martie 1823, în localitatea Sucevița, într-o familie de țărani români apropiați de Dumnezeu. De la o vârstă foarte fragedă a fost încredințat egumenului Mănăstirii Sucevița de la acea vreme, arhim. Ghenadie Platenchi, care s-a ocupat de educația lui, ctitoria voievodală devenind astfel cea dintâi școală a părintelui”, conform sursei citate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eveniment omagial dedicat părintelui Iraclie Porumbescu, la Sucevița.
 Vizualizări articol: 509 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eveniment omagial dedicat părintelui Iraclie Porumbescu, la Sucevița0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei