Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 12 (8236)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Evenimente

Film, seară de poezie și expoziție de pictură, de Ziua Culturii Naționale, la Colegiul „Petru Rareș”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevi și profesori ai Colegiului Național ”Petru Rareș” Suceava au sărbătorit, printr-o serie de evenimente omagiale, ziua de 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, dată la care s-au împlinit 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu.

Proiecție de film, seară de poezie, expoziție de pictură au marcat una dintre cele mai importante date din calendarul cultural al țării, dată cu dublă semnificație.

Vineri, în aula școlii a fost proiectat filmul „Eminescu și Cernăuții”, documentar despre viața lui Eminescu la Cernăuți, realizat anul trecut de GCC Film Global din Ucraina, la Cernăuți și Ipotești.

Prezenți la premiera filmului documentar au fost și o serie de invitați de peste graniță, implicați în realizarea acestuia.

Mihai Grosu, regizorul filmului, a povestit câteva aspecte din munca de documentare, subliniind că este un proiect de suflet, special, având în vedere anvergura personalității lui Mihai Eminescu. Acesta a mai adăugat că „Eminescu și Cernăuții” este primul film documentar care reliefează prezența, școala și vizitele lui Mihai Eminescu la Cernăuți în perioada 1858-1885.

Filmul prezintă povestea plecării din Ipotești la școală a copilului Mihai, la vârsta de șapte ani, până la ultima vizită pe care a făcut-o la Cernăuți, înaintea Crăciunului din 1885. Personajul reprezentând pe Mihai Eminescu tânăr este interpretat de Mihai Grosu junior, elev din Ucraina, care învață în clasa a 9-a E, la colegiul sucevean. De asemenea, toți actorii din film sunt etnici români din regiunea Cernăuți, o parte dintre ei participând la premiera de la colegiul sucevean.

În debutul evenimentului de vineri, elevi ai colegiului au fost antrenați în câteva momente artistice care au evocat opera eminesciană.

Alexandra Berariu și Anastasia Kobelia (elevă din Ucraina) au interpretat „Pe lângă plopii fără soț”, Ioana Ghețău și Antoniu Bujorean oferind un moment de dans. Bianca Rusu, acompaniată la chitară de David Tataru, a recitat „Stelele-n cer …”, Sabina Duciuc a recitat în limba engleză „Dintre sute de catarge”, iar Giulia Chiriac a recitat în engleză și în română „Odă în metru antic”. Fundalul sonor la pianină a fost asigurat de Cristiana Grigorescu și Ioana Nichitoi.

Evenimentul a fost coordonat de profesoarele de limba română ale colegiului Gabriela Ilisei, Adina Adam, Alina Broască.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Film, seară de poezie și expoziție de pictură, de Ziua Culturii Naționale, la Colegiul „Petru Rareș”.
 Vizualizări articol: 754 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Film, seară de poezie și expoziție de pictură, de Ziua Culturii Naționale, la Colegiul „Petru Rareș”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei