Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 ian 2023 - Anul XXVIII, nr. 7 (8231)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Gala „Mai fericit este a da, decât a lua”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociaţia „Fălticeni Cultural” a organizat la sfârșitul anului 2022, în Sala Vieneză a Hotelului Turist din Fălticeni, Gala „Mai fericit este a da, decât a lua”. În cadrul evenimentului au fost premiaţi fălticeneni, suceveni şi cetăţeni din alte localităţi din ţară care s-au implicat în organizarea celor mai importante evenimente culturale care au avut loc în anul 2022 la Fălticeni. Gala, reluată, după doi ani de pauză impusă de criza sanitară, este singurul eveniment din urbea de pe Şomuz în care persoane fizice, instituţii culturale, şcoli, licee, universităţi, teatre, agenţi economici, instituţii publice şi oameni politici care au sprijinit teatrul, literatura, muzica, artele vizuale, educaţia din Fălticeni primesc un premiu de excelenţă, o recunoaştere a performanţei sau susţinerii evenimentelor extraordinare organizate de Asociaţia „Fălticeni Cultural”.

Preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, a precizat: „La final de an, Asociația Fălticeni Cultural a ales să dăruiască un cadou tuturor celor care în anul 2022 ne-au fost alături la toate activităţile culturale organizate. Este un cadou frumos din partea noastră, icoana Maica Domnului Stareța, intitulată în mod popular „Sporul Casei” pe care o va primi fiecare persoană premiată, alături de un concert susţinut de  trupa de pop-operă Dimma’S, Essenza Quartet din Iaşi şi solista Ştefania Mihăilescu, moderatoarea noastră care deja face parte din familia Asociaţiei Fălticeni Cultural.

Gala de anul acesta este un moment emoționat, un moment deosebit pentru că, sincer, nu mă aşteptam să vină chiar toţi invitaţii. Mă bucur și vă sunt profund recunoscător pentru că ați fost alături de Asociaţia Fălticeni Cultural într-un an un pic mai aparte. În anul 2022 am avut câteva proiecte inedite şi cred că cel  mai frumos a fost Gala 10 pentru Fălticeni, cu acel concert extraordinar al Filarmonicii „George Enescu” din Botoşani, împreună cu grupul vocal pop-opera Dimma’S şi soprana Nicoleta Maier, de la Opera Naţională Română Iaşi. Le mulţumesc celor de la Dimma’S  pentru că sunt pentru a doua oară în municipiul Fălticeni și sperăm să vină şi la Balul Vienez, care va fi organizat pe 23 februarie.

Al doilea mare eveniment al anului a fost Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret <Grigore Vasiliu Birlic> organizat în fiecare vară, începând din anul 2011, de Asociația Fălticeni Cultural. În 2022, la Festivalul Birlic am avut o participare extraordinară,  am avut cei mulţi invitaţi, şi asta a fost foarte bine pentru noi. Ne pregătim pentru ediţia a XIII-a a Festivalului Birlic, care va avea loc între 21 şi 27 august 2023.

În cadrul Galei sunt două momente de premiere. Primul va fi pentru cei care au fost apropiați de noi, sponsorii, cărora trebuie să le mulțumim. Fără ei, Festivalul Birlic, care ține 7 zile și 7 nopți, ar fi ținut doar două sau maxim trei zile. Le mulțumesc foarte mult în primul rând celor doi mari sponsori, Kaufland România și Dedeman, dar şi celorlalţi pentru că fără ei nu am putea organiza atât de multe activităţi”.

 

„O pagină culturală deosebită”

Prezent la eveniment, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava Niculai Barbă a mulţumit părintelui Liviu Mihăilă  pentru ceea ce face de peste doisprezece ani pentru cultura oraşului Fălticeni şi pentru judeţul Suceava. Niculai Barbă a anunţat că o parte din activităţile culturale organizate în urbea de pe Şomuz vor fi incluse în Anul ”Ciprian Porumbescu”.

Anul 2023 va fi anul în care nici o zi nu va fi fără Ciprian Porumbescu. Din anul Ciprian Porumbescu nu poate să lipsească nici Fălticeniul, pentru că atunci când vorbim de Ciprian Porumbescu vorbim despre cultură, iar Fălticeniul este un pol al culturii internaționale. Dacă Suceava are cei mai mulți metri pătrați de spații comerciale raportat la  populație, Fălticeniul are cele mai multe personalități culturale raportate la populație”, a spus Niculai Barbă.

 

Calendarul Cultural Fălticenean pentru anul 2023

În cadrul Galei „Mai fericit este a da, decât a lua” a fost lansat Calendarul Cultural Fălticenean pentru anul 2023, calendar oferit gratuit de Asociaţia Fălticeni Cultural. Calendarul include o serie de evenimente culturale care menţin activ publicul iubitor de artă din urbea de pe Şomuz. La fel ca şi ediţia din 2022, ediţia din acest an este una „de colecție”, pe lângă informaţii despre activităţi culturale, personalităţi, susţinători ai activităţilor locale, fiind prezentate imaginile unor clădiri emblematice pentru comunitatea locală şi case care au aparținut unor personalităţi, lucrări care fac parte din „Promenada Fălticeneană” a artistului plastic Gabrel Baban.

În anul 2023, Asociaţia Fălticeni Cultural ne propune mai multe activităţi, prima urmând a avea loc pe 15 ianuarie – un spectacol extraordinar de Ziua Culturii Naţionale, urmat de organizarea, în perioada 24 ianuarie – 14 februarie, în cadrul Proiectului „Birlic”, a unor simpozioane dedicate marelui actor, prezentări de filme şi a excursiei culturale la Bucureşti „Pe urmele lui Birlic” (25 – 28 ianuarie). Ca în fiecare an, o parte din membrii Trupei de Teatru „Birlic” din Fălticeni vor avea ocazia să evolueze pe scenele unor cunoscute teatre din Capitală, să se întâlnească cu mari actori ai scenei româneşti, fără a-l uita pe marele Grigore Vasiliu Birlic, printr-un moment comemorativ organizat la mormântul acestuia.

Pe 23 februarie va avea loc a treia ediţie a Balului Vienez de la Fălticeni, „un eveniment aparte, care păstrează parfumul epocilor aristocrate şi care astăzi reprezintă pretextul pentru eleganţă, rafinament şi bun gust în compania muzicii de calitate”, după cum a precizat preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei Fălticeni Cultural.

Pe 15 iunie, la Catedrala „Învierea Domnului” va avea slujba de pomenire a marilor personalităţi fălticenene oficiată de un sobor de preoţi, iar după-amiază, Gala „10 pentru Fălticeni” şi spectacolul extraordinar dedicat Zilei Culturii Fălticenene.

În lunile iunie, iulie şi august, trupa de teatru „Birlic” va pune în scenă noi piese de teatru şi va participa la cât mai multe festivaluri. La sfârşitul lunii august, în perioada 21-27 august, vor avea loc cea de-a treia ediţie a Festivalului de film documentar şi de film de scurt metraj „Draga Film Fest”, a cincea ediție a Festivalului „Fălticeni Folk” şi cea de a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”.

Sfârşitul anului 2023 este dedicat proiectului umanitar „Mai fericit este a da, decât a lua” (ajutorarea unor copii cu haine noi, jucării şi dulciuri), organizării Galei de Excelenţă „Mai fericit este a da, decât a lua” şi spectacolului omagial închinat „Eroilor Revoluţiei Române” (22 decembrie 2023).

Pe lângă alte activităţi sugerate de fălticeneni, în fiecare zi de joi, de la ora 17,00, la Sala de spectacole „Draga Olteanu Matei” (din vecinătatea Clubului Copiilor Fălticeni) cei dornici pot participa la numeroase activităţi, cum ar fi spectacole de teatru ale trupei „Birlic”, proiecţii de filme, întâlniri cu diferite personalităţi.

„Este un calendar inedit, pentru că, pe lângă personalităţi, evenimente importante din istoria oraşului şi datele de naştere ale celor care au fost alături de Asociaţia Fălticeni Cultural, este şi calendarul creştin ortodox”, ne-a asigurat preotul Liviu Mihăilă. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gala „Mai fericit este a da, decât a lua”.
 Vizualizări articol: 714 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Gala „Mai fericit este a da, decât a lua”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei