Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 dec 2022 - Anul XXVII, nr. 290 (8207)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Cultural

Expoziția „Roade din Pomul Vieții", realizată de artista Alina-Elena Lăzăreanu, la Muzeul Național al Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociația Părinți pentru Ora de Religie (APOR) Suceava, Parohia „Sf. Mare Mucenic Pantelimon” (Tătărași) Suceava și Muzeul Național al Bucovinei au organizat, în Sala Cafeteria a muzeului sucevean, Expoziția „Roade din Pomul Vieții", realizată de artista Alina-Elena Lăzăreanu, care face trimitere la mesajele cuprinse în Sfânta Scriptură, în care se precizează, conform artistei, originea Pomului Vieții şi a semințelor cu care toată fața pământului a fost îmbrăcată spre a folosi omului şi tuturor viețuitoarelor. Vernisajul expoziției, care poate fi văzută până la sfârșitul anului, a avut loc pe 7 decembrie, de Ziua Sfintei Filofteia, „copilul care a rodit îndelungă răbdare, credință şi milostivire”.

„Cum semințele care cad în pământ bun fac rod bun şi bucură inima celui ce osteneşte pe ogor, aşa oricare lucrare bună pe care o face omul în țarina sufletului face să rodească dragostea, bucuria, pacea, îndelungă răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția. Acest rod îl face dorit şi plăcut la vedere pe omul care îl poartă. Îl arată ca pe un pom vrednic de locul pe care îl ocupă în mijlocul câmpiei. Din fructele şi semințele lui se vor hrăni mulți şi se vor folosi cu înțelegere şi înțelepciune”, a motivat artista Alina-Elena Lăzăreanu ideea acestei expoziții.

 

Tehnică

Tablourile care au fost expuse la Muzeul Național al Bucovinei sunt lucrate „într-o tehnică ce foloseşte culoare obținută prin aplicarea directă de pulbere din felurite semințe şi plante, în alternanță cu spații acoperite în culori acrilice”.

Am aflat de la Alina-Elena Lăzăreanu că expoziția este „un vis mai vechi, care a ajuns să se concretizeze în perioada aceasta a Postului Crăciunului, când semințele, legumele şi rodirea spirituală sunt principalele preocupări ale creştinilor ortodocşi, în scopul hrănirii  trupeşti şi sufleteşti. Când colindătorii fac auzite semințele biblice ale credinței în Naşterea lui Hristos şi sădesc bucuria şi nădejdea noastră de mântuire”.

Lucrările din expoziție, mai spun oamenii care s-au implicat la realizarea ei, „ne pun în gând ideea de a ne strădui să devenim roditori. Există în noi această sămânță a creației şi a bunei-lucrări, aşezată din dragostea lui Dumnezeu spre folosul nostru şi al semenilor. Suntem în lume ca parte a unui plan divin, căci viața noastră nu curge la întâmplare şi Dumnezeu ne-a încărcat de daruri pomul sufletului vieții. Deci, este imperios să ne gândim: <Oare, prin faptele mele, prin gândurile mele, prin cuvintele mele, onorez eu darul pe care Dumnezeu mi l-a făcut prin acest statut uimitor de a fi fiu al Său?>”.

Artista Alina-Elena Lăzăreanu a adăugat că la formarea acestor îndemânări care o reprezintă şi care „împărtăşesc mesaje vizuale”, au contribuit maestrul Mihai Pânzaru - PIM şi pictorul și profesorul Dumitru Rusu, „oameni înzestrați cu harul de a modela călătorii pe drumul artei”.

În cadrul  proiectului „Roade din Pomul Vieții", s-au ascultat și colinde, interpretate de membri ai Bisericii „Sf. M. Mc. Pantelimon”, construită pe dealul Tătăraşi, „un grup format din familii frumoase care străbat problemele vremii cu forța credinței şi a dragostei pentru viață”. „Larg deschideți poarta /  sufletelor voastre, / N-am venit să cerem, / am venit să dăm",  sunt doar câteva versuri din prima colindă interpretată în cadrul evenimentului de pe 7 decembrie, un îndemn pentru toți cei care doresc să viziteze expoziția, „pentru a se încărca de frumos şi de a cugeta la onoarea pe care Dumnezeu ne-a făcut-o găzduindu-ne în lumea fiilor Săi”. La final, artista Alina-Elena Lăzăreanu a adus mulțumiri pentru timp şi dăruire Asociației APOR, „cu care colaborăm în numeroase proiecte de folos sufletesc şi de sprijin în educația copiilor pentru valori autentice”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziția „Roade din Pomul Vieții", realizată de artista Alina-Elena Lăzăreanu, la Muzeul Național al Bucovinei.
 Vizualizări articol: 544 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziția „Roade din Pomul Vieții", realizată de artista Alina-Elena Lăzăreanu, la Muzeul Național al Bucovinei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei