Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 sep 2022 - Anul XXVII, nr. 208 (8125)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Sarcină onorantă

Primăria Dumbrăveni, organizator al Congresului Internațional al Eminescologilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primăria Dumbrăveni a fost, pentru prima oară în istoria de 11 ani a manifestării, organizator al Congresului Internațional al Eminescologilor, care s-a derulat zilele trecute la Chișinău. Această sarcină extrem de onorantă a fost posibilă ca urmare a unei propuneri venite din partea inițiatorului acestui eveniment, academicianul Mihai Cimpoi, precum și a președintelui Academiei de Științe din Moldova, Ion Tighineanu. Manifestările au fost precedate de un alt eveniment extrem de important, Ziua Limbii Române, care s-a desfășurat în aula Academiei de Științe din Moldova. Cu acest prilej, Primăria Dumbrăveni a făcut o donație către Academia Moldovei constând în ultimele dicționare ale Limbii Române. Este vorba de cele mai recente dicționare scoase de Academia Română, cu sprijinul Primăriei Dumbrăveni și a academicianului Eugen Simion. În cadrul acestui eveniment au primit titlul de membru de onoare al Academiei Moldovei eminescologul Teodor Codreanu, de la Huși, precum și academicianul Răzvan Teodorescu, vicepreședintele Academiei Române. Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni, a fost prezent la eveniment, alături de secretarul Mihai Chiriac. Ambii s-au adresat publicului prezent, iar Ioan Pavăl le-a transmis că ”Limba Română este limba în care Mihai Eminescu a scris <Luceafărul>, iar Grigore Vieru a scris poezia <Mama>, este limba în care gândim, vorbim și mâncăm. Pentru toate acestea, trebuie să o iubim, să o apreciem și să avem grijă să o transmitem urmașilor noștri”.

Congresul Internațional al Eminescologilor a avut loc anul acesta pe 31 august și 1 septembrie, iar Primăria Dumbrăveni a prezentat un album filatelic intitulat ”Oameni celebri din viața poetului”, printre aceștia regăsindu-se și domnitorul Alexandru Ioan Cuza. În calitate de organizator al evenimentului, Primăria Dumbrăveni a bătut o medalie și o plachetă, care au fost oferite celor care au avut mesaje la Congres, printre care pot fi amintiți eminescologul Teodor Codreanu, academicianul Răzvan Teodorescu, poetul Viorel Dinescu sau academicianul Valeriu Matei. Cei prezenți la manifestare nu l-au uitat pe academicianul Vasile Tărâțeanu, plecat la ceruri recent, și în memoria căruia au ținut un moment de reculegere. O distincție specială i-a fost acordată academicianului Mihai Cimpoi, omul care cunoaște poate cel mai bine opera lui Mihai Eminescu și care pe 2 septembrie a împlinit 80 de ani. Tot cu sprijinul Primăriei Dumbrăveni, fostul președinte al Academiei din Moldova, academicianul Gheorghe Duca, a îngrijit o carte ”Limba Română la ea acasă”. Cele 2.500 de exemplare care au ajuns peste Prut au fost distribuite la toate bibliotecile din Republica Moldova, inclusiv celor din Transnistria. Trebuie amintit că academicianul Gheorghe Duca a împlinit 70 de ani și este cetățean de onoare al comunei Dumbrăveni. ”Pentru Primăria Dumbrăveni și pentru mine, în mod special, a fost o onoare deosebită să organizăm Congresul Internațional al Eminescologilor. Este o recunoaștere a implicării noastre constante în bunul mers al acestui eveniment, dar și un vot de încredere oferit de oameni cu greutate din lumea oamenilor din știință din Republica Moldova. Nu face decât să ne impulsioneze să sprijinim și în viitor acțiuni culturale, mai ales cele care privesc marii noștri scriitori”, a mai arătat Ioan Pavăl, primarul comunei Dumbrăveni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Dumbrăveni, organizator al Congresului Internațional al Eminescologilor.
 Vizualizări articol: 918 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Primăria Dumbrăveni, organizator al Congresului Internațional al Eminescologilor3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei