La Fălticeni

S-a tras cortina peste Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, „Draga Film Fest” și Festivalul „Fălticeni Folk”



Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” a fost câștigat de Trupa „Ghioceii” din Mingir, Republica Moldova
Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” a fost câștigat de Trupa „Ghioceii” din Mingir, Republica Moldova

Timp de o săptămână, în perioada 22-28 august, la Fălticeni, s-au desfășurat ediția a XII-a a Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, „Draga Film Fest” – ediția a II-a și Festivalul „Fălticeni Folk” – ediția a IV-a, manifestări culturale care au reunit în urbea de pe Șomuz actori profesioniști și amatori, cineaști, soliști și trupe de muzică folk și rock, regizori, scriitori, coregrafi, studenți la artă teatrală și cinematografică, tineri aspiranți la o carieră în film și teatru.
Vineri, după ce Teatrul „Tudor Vianu” din Giurgiu i-a încântat pe iubitorii teatrului cu spectacolul de comedie „Ce vrăji a mai făcut soția mea?”, în regia lui Mihai Panaitescu, o satiră puternică la adresa societății de azi, în sânul căreia relațiile interumane și mai ales cele familiale au ajuns într-un puternic impas, pe scena mare din curtea mare a Colegiului „Vasile Lovinescu” au avut loc Gala de decernare a Premiilor FITT „Birlic”, „Draga Film Fest” și Festivalul „Fălticeni Folk” și oferirea titlului de Cetățean de Onoare al municipiului Fălticeni actriței Cezara Dafinescu, regizorului Dan Tudor, tenorului Andrei Apreotesei – managerul Ateneului Național Iași și președintelui Asociației Culturale „Grigore Vasiliu Birlic” – Alexandru Șerban.
Primarul Gheorghe Cătălin Coman a precizat: „Faptul că la Fălticeni există una din cele mai importante manifestări dedicate teatrului pentru tineret este un mare câștig. Chiar dacă acum 12 de ani a fost o «pedeapsă», pentru că nu aveam o sală adecvată pentru spectacole și prezența unei trupe de teatru era o raritate, astăzi este o onoare pentru noi să avem alături actorii cei mai cunoscuți din România și cele mai importante teatre din țară”.
Ediția cu cel mai numeros public
La rândul său, preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației „Fălticeni Cultural”, organizatorul celor trei festivaluri, a mulțumit trupelor de teatru invitate, participanților în concursuri, membrilor celor trei jurii, spectatorilor, voluntarilor și nu în ultimul rând sponsorilor, colaboratorilor și tuturor celor care au contribuit la buna organizare și desfășurare a manifestărilor.
„Anul acesta avem cea mai numeroasă prezență din toate cele 12 ediții ale festivalului, avem cel mai numeros public, avem spectacole de cea mai bună calitate și ne dorim, ca din această toamnă, în fiecare lună, să avem cel puțin un spectacol cu un teatru profesionist din țară”, a precizat preotul Liviu Mihăilă.
Niculai Barbă, vicepreședintele Consiliului Județean Suceava, răsplătit de preotul Liviu Mihăilă cu trofeul festivalului pentru sprijinul acordat de Consiliul Județean pentru buna desfășurare a acestei manifestări, a spus: „Nu prea primesc premii, dar din cele primite, Trofeul Festivalului Birlic este cel mai onorant. Spun asta pentru că vine de la acest festival care a crescut foarte mult și care, din punctul meu de vedere și din reacțiile văzute, este o reușită deplină și pentru asta trebuie să îl aplaudăm pe cel care are principalul merit, părintele Liviu Mihăilă. Este onorant pentru administrația județeană să avem la Fălticeni artiști de marcă ai Românei fie ca membri ai juriului sau ca participanți la evenimentele din cadrul festivalului. Aici, în fața scenei, este densitatea cea mai mare de artiști pe metru pătrat din galaxie. Îi mulțumesc în primul rând domnului Vlad Rădescu, care în urmă cu 50 de ani era în rolul lui Ciprian Porumbescu din filmul cu același nume, pentru tot ceea ce a făcut pentru cultura din Fălticeni și din județul Suceava.
Se spune că orice acțiune culturală poate să crească dacă este sprijinită. Eu îl provoc pe părintele Mihăilă și aș spune că o acțiune culturală este sprijinită dacă pentru realizarea ei își dau mâna toți factorii care se pot implica. Doar uniți le putem face și mai bine”.
Trofeul Festivalului „Birlic” a ajuns la Trupa „Ghioceii” din Mingir, Republica Moldova
La cea mai importantă secțiune, Trupe de teatru, unde au fost și cei mai mulți participanți, Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” a fost câștigat de Trupa „Ghioceii” din Mingir, Republica Moldova, pentru spectacolul „Revizorul”. Actorii trupei din Mingir, unde există și o importantă școală de teatru, după cum a precizat preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociației „Fălticeni Cultural”, s-au remarcat și au plecat cu trofee și premii I de la toate festivalurile de teatru din România la care au participat. Și Premiul I a ajuns tot în Republica Moldova, la Trupa „Studio Teatral InVers” din Chișinău, pentru spectacolul „Doi câte doi”, basarabenii din cele două trupe de teatru obținând și alte premii la secțiunea Teatru și în concursurile de monolog și recitare.
Trupa „Gong” din Roman a obținut pentru spectacolul „Dawn Way” premiul II, premiul III revenind trupei de teatru „Nobody’s Group” din Bacău pentru spectacolul „Nu așa s-a întâmplat”.
Juriul „FITT Birlic”, format anul acesta din actorii Gavril Pătru, Mihaela Rădescu, Ana-Maria Fasolă și conf. univ. dr. Lorette Enache, a mai decis să acorde Premiul de popularitate Teatrului „Victory of Art” din București, Premiul pentru originalitate a fost obținut de Trupa „Artis” din Piatra Neamț, iar Premiul juriului pentru debut a ajuns la cea mai tânără trupă de teatru din concurs, „Teatrul Rădăuți”. Premiul președintelui juriului a fost acordat anul acesta trupei Trupa „Chaplin” din București.
Juriul a acordat numeroase premii și tinerilor actori din cele nouă trupe de teatru prezente în concurs. Printre cele mai importante se numără: Premiul pentru cel mai bun rol principal masculin, care a revenit lui Theodor Andrei, Premiul pentru cel mai bun rol principal feminin, care a fost obținut de Julia Moraru, Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin, care a ajuns la Denis Mihăilescu, Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin, obținut de Andreea Tîrsîna și Antonia Croitoru, Premiul juriului pentru interpretare, obținut de doi adolescenți din Republica Moldova, Sergiu Vîzdoagă și Ilie Pîrlog, dar și de unul din cei mai mici actori, dar care a avut o evoluție scenică impresionantă, apreciată atât de juriu, cât și de numerosul public prezent la spectacolele din concurs, Rareș Prisacariu. Premiul special pentru interpretare a fost obținut de Medeea Muraru, în timp ce mențiunea I pentru interpretare a ajuns la Ioana Amâțioaiei.
Premii pentru monolog și poezie
La secțiunea Monolog, copii până în 14 ani, juriul, același ca la secțiunea Teatru, a decis ca premiul I să fie acordat Mariei Iosep, Premiul II – Alexandra Strugari, iar premiul III lui Șerban Olteanu, Rareș Șerban obținând premiul special pentru interpretare.
La secțiunea Poezie, copii până în 14 ani, Premiul I a fost obținut de Maria Chifan, premiul II de Daria Hurmuzache, iar premiul III de Eric Cracană.
La secțiunea Monolog, tineri peste 15 ani, Premiul I a revenit Adelei Șulea și Mariei Isbela Ichim, Premiul II a ajuns la Selena Hoiss și Adela Solodchi, iar premiul III a fost împărțit între Oana Dolhăscu și Andreea Tîrsîn.
Daria Boghean a câștigat concursul de muzică folk
Festivalul Național Concurs pentru Tineret „Fălticeni Folk”, ediția a IV-a, competiție rezervată creatorilor și interpreților de muzică folk, cu vârsta până la 30 de ani, a reunit la Fălticeni concurenți de valoare, majoritatea evoluând în fața juriului compoziții proprii, „ceea ce demonstrează că folkul își revine, că este pe mâini bune și că va avea continuitate”, după cum a remarcat președinta juriului, Maria Gheorghiu.
Juriul, format din personalități implicate activ în fenomenul folk românesc: Maria Gheorghiu, Puiu Crețu și Paul Tihan, a decis să acorde diplome de excelență tuturor participanților „Fălticeni Folk”, pentru că „într-o perioadă în care, în mai multe localități din diferite zone ale țării, sunt numeroase festivaluri dedicate acestui gen de muzică, acești tineri au decis să vină la Fălticeni”. În urma punctajelor obținute în concurs, Ioan Ciornei și Teodor Giurcă au obținut mențiune, Premiul special pentru compoziție a revenit Ioanei Maria Cosma, Premiul al III-lea a ajuns la Flavio Amariei, Premiul al II-lea a fost obținut la egalitate de puncte de Kethy Bivolaru și Ștefana Anichiforesei, iar Premiul I a fost obținut de o voce și compozitoare pe care o apreciem și aplaudăm deja în marile spectacole de folk, Daria Boghean, din Târgu Neamț. Laureată a „Premiului Liviu Nechita pentru cel mai bun tânăr artist” în 2019, multipremiată în cadrul festivalurilor mari de folk din ultimii ani, invitată în numeroase spectacole cu recitaluri proprii, Daria își construiește încet și sigur un drum luminos în muzica folk, anul acesta lansând și albumul care include numai compoziții sale, „Călător între două lumi”.
Filmul „Venim pe rând și mergem pe sărite”, câștigătorul „Draga Film Fest”
Festivalul de film de scurt metraje și documentare „Draga Film Fest”, organizat în memoria actriței Draga Olteanu Matei (1933-2020), are ca obiectiv principal promovarea și susținerea filmului românesc și este deschis regizorilor, producătorilor și coproducătorilor de film din România și din Republica Moldova, realizatorilor tv și studenților de la facultățile de imagine și regie film.
În urma vizionării peliculelor selectate pentru faza finală a competiției, juriul, format din actorul și regizorul Vlad Rădescu, Carmen Olaru – jurnalist senior la TVR Iași și regizorul Cosmin Ștefan, a decis ca la Secțiunea Film documentar să acorde premiul „Inima Fălticeniului” peliculei „Senza Latte”, regizat de fălticeneanca Lidia Andrea Ilie.
Premiul special pentru modalitatea generoasă de a aduce în prim-plan necesitatea libertății artelor a fost acordat filmului „Creativ”, regizat de Ioana Grigore.
Premiul special pentru valoarea documentară a fost acordat filmului „Povești nemuritoare de la război încoace”, regia Camelia Moise. Același film a fost remarcat de juriu și pentru emoția mărturisirilor, pentru că este singura peliculă realizată doar pe baza mărturiilor celor care au luptat în al Doilea Război Mondial. „Este tabloul unei epoci marcante din istorie, realizat cu ajutorul mărturiilor celor direct implicați în ea, fie că au luptat în România sau la Stalingrad. În film sunt și mărturiile a doi eroi din Fălticeni care au luptat în al Doilea Război Mondial. Din cei câțiva zeci de eroi cu care am făcut interviuri în acest film pe care l-am dedicat Centenarului și care abia acum este prezentat într-un spațiu public gen cinematograf, doar doi mai sunt în viață”, a povestit Camelia Moise.
Premiul „Draga Film Fest” pentru cel mai bun film documentar a fost obținut de pelicula „Venim pe rând și mergem pe sărite”, în regia lui Mihnea Toma. Este un scurtmetraj documentar care ne introduce în lumea unor obiceiuri aproape uitate și prezintă ultima generație de bocitoare din satul Romuli. Juriul a luat această decizie pentru modul în care a fost reconstituită această tradiție pe cale de dispariție.
Calitatea filmului realizat de Mihnea Toma în urmă cu doi ani, când era student la regie de film, în anul III, la UNATC “I.L. Caragiale”, a fost apreciată și de spectatori încă din timpul proiecției. Pelicula a fost nominalizată și la Premiile Gopo 2021, în categoria Cel mai bun scurtmetraj documentar, a fost răsplătită cu Premiul „Paul Călinescu” pentru cel mai bun documentar, Premiul Rectorului UNATC în cadrul Festivalului „CinMAiubit 2020”, iar la „Cluj Shorts International Short Film Festival 2021” a câștigat Premiul pentru cel mai bun documentar.
„Vânătoarea de hipopotami”, cel mai bun film de ficțiune
La Secțiunea Ficțiune, premiul „Inima Fălticeniului” a fost obținut de filmul „De dorul tău”, în regia lui Carlo Mihail, Premiul pentru cea mai bună interpretare în rol feminin a fost obținut de Ilinca Hărnuț, pentru rolul din filmul „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, regia Corina Dașoveanu, Premiul pentru cea mai bună interpretare în rol masculin a fost obținut de Dan Condurache, pentru rolul din filmul „Mezzo Forte”, regia Eugen Dediu. Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost alocat filmului „Înmormântarea”, în regia lui Paul Berenstain.
Premiul „Draga Film Fest” pentru cel mai bun film de ficțiune a fost acordat peliculei „Vânătoarea de hipopotami”, în regia lui Germani Kanda, juriul luând această decizie pentru profesionalismul cinematografic.
Premiile în bani pentru toate secțiunile din cele trei festivaluri au fost acordate de Centrul Cultural Bucovina din subordinea Consiliului Județean Suceava și Asociația Culturală „Grigore Vasiliu Birlic”, condusă de Alexandru „Alex” Șerban, nepotul marelui actor Grigore Vasiliu Birlic.


Juriul și câștigătorii Festivalului de film
Juriul și câștigătorii Festivalului de film
Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin, Denis Mihăilescu
Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin, Denis Mihăilescu
Kethy Bivolaru și Ștefana Anichiforesei, premiul II, folk
Kethy Bivolaru și Ștefana Anichiforesei, premiul II, folk
Flavio Amariei, premiul III, Folk
Flavio Amariei, premiul III, Folk
Câștigătorii Festivalului de Folk
Câștigătorii Festivalului de Folk
Camelia Moise în dialog cu Vlad Rădescu
Camelia Moise în dialog cu Vlad Rădescu
Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman
Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman
Niculai Barbă și Liviu Mihăilă
Niculai Barbă și Liviu Mihăilă
Juriul concursului de teatru
Juriul concursului de teatru
Selena Hoiss Loc II, secțiunea Monolog, tineri peste 15 ani
Selena Hoiss Loc II, secțiunea Monolog, tineri peste 15 ani
Adela Solodchi, loc II, secțiunea Monolog, tineri peste 15 ani
Adela Solodchi, loc II, secțiunea Monolog, tineri peste 15 ani
Premiul pentru originalitate a fost obținut de Trupa „Artis” din Piatra Neamț
Premiul pentru originalitate a fost obținut de Trupa „Artis” din Piatra Neamț
Trupa „Studio Teatral InVers” din Chișinău, premiul I la secțiunea Trupe de teatru
Trupa „Studio Teatral InVers” din Chișinău, premiul I la secțiunea Trupe de teatru
Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin, obținut de Andreea Tîrsîna și Antonia Croitoru
Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin, obținut de Andreea Tîrsîna și Antonia Croitoru
Rareș Prisacariu, premiul juriului pentru interpretare
Rareș Prisacariu, premiul juriului pentru interpretare
Daria Boghean a câștigat concursul de muzică folk
Daria Boghean a câștigat concursul de muzică folk
Sergiu Vîzdoagă și Ilie Pîrlog, premiul juriului pentru interpretare
Sergiu Vîzdoagă și Ilie Pîrlog, premiul juriului pentru interpretare
Trupa „Gong” din Roman, premiul II la secțiunea Trupe de teatru
Trupa „Gong” din Roman, premiul II la secțiunea Trupe de teatru
Adela Șulea Locul I, secțiunea Monolog, tineri peste 15 ani
Adela Șulea Locul I, secțiunea Monolog, tineri peste 15 ani
Maria Ichim, Locul I, Secțiunea Monolog, tineri peste 15 ani
Maria Ichim, Locul I, Secțiunea Monolog, tineri peste 15 ani
Lidia Andrea Ilie, Vlad Rădescu și Cosmin Ștefan
Lidia Andrea Ilie, Vlad Rădescu și Cosmin Ștefan
Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” a fost câștigat de Trupa „Ghioceii” din Mingir, Republica Moldova
Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” a fost câștigat de Trupa „Ghioceii” din Mingir, Republica Moldova


Recomandări

Scurtmetraj realizat de studenți de la „Media digitală”, nominalizat la Festivalul de Film „FilmOneFest” SUA

Scurtmetraj realizat de studenți de la „Media digitală”, nominalizat la Festivalul de Film „FilmOneFest” SUA
Scurtmetraj realizat de studenți de la „Media digitală”, nominalizat la Festivalul de Film „FilmOneFest” SUA

Scurtmetraj realizat de studenți de la „Media digitală”, nominalizat la Festivalul de Film „FilmOneFest” SUA

Scurtmetraj realizat de studenți de la „Media digitală”, nominalizat la Festivalul de Film „FilmOneFest” SUA
Scurtmetraj realizat de studenți de la „Media digitală”, nominalizat la Festivalul de Film „FilmOneFest” SUA

Ansamblul „Suflet bucovinean” a obținut trofeul la Balkan Folk Fest, competiție ce s-a desfășurat în Bulgaria

Ansamblul „Suflet bucovinean” a obținut trofeul la Balkan Folk Fest, competiție ce s-a desfășurat în Bulgaria
Ansamblul „Suflet bucovinean” a obținut trofeul la Balkan Folk Fest, competiție ce s-a desfășurat în Bulgaria

Ansamblul „Suflet bucovinean” a obținut trofeul la Balkan Folk Fest, competiție ce s-a desfășurat în Bulgaria

Ansamblul „Suflet bucovinean” a obținut trofeul la Balkan Folk Fest, competiție ce s-a desfășurat în Bulgaria
Ansamblul „Suflet bucovinean” a obținut trofeul la Balkan Folk Fest, competiție ce s-a desfășurat în Bulgaria