Duminică, 17 iulie, într-o după-amiază mohorâtă din punct de vedere meteorologic, dar deosebit de plăcută pentru cei care au trecut pragul Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, a avut loc vernisajul unei expoziții inedite cu lucrările pictorului humorean Radu Bercea.
Expoziția de artă grafică „Portrete” semnată de Radu Bercea face parte din programul ediției a XXXII-a a Festivalului Internațional de Grafică Satirică și Literatură Umoristică „Umor la Gura Humorului”, manifestare organizată de Primăria și Consiliul Local Gura Humorului, Consiliul Județean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Centrul Cultural Gura Humorului, în parteneriat cu Asociația Culturală FAIR, Asociația Caricaturiștilor profesioniști din România și Fundația Popa’S.
Despre expoziția artistului plastic Radu Bercea a vorbit gazda manifestării, prof. dr. Sever Dumitrache, directorul Centrului Cultural Gura Humorului.
„Această expoziție aparține unui autor foarte cunoscut, concitadinul nostru Radu Bercea. Ca regulă generală orice autor are nevoie de o prezentare. Am făcut numeroase prezentări, fie a autorilor de expoziții, fie a autorilor de carte, atunci când ei erau mai puțin cunoscuți. La Radu Bercea se schimbă situația. El este cunoscut nu numai în orașul său în care viețuiește, Gura Humorului. Este cunoscut în întregul județ Suceava, este cunoscut la nivel național, dar și în alte țări. Cred că el nu mai are nevoie de nici o prezentare pentru că se prezintă singur prin creațiile sale.
A traversat o sumedenie de stiluri și, nu numai le-a traversat, dar și le-a însușit cu prisosință. Astăzi domnul Radu Bercea ne propune o expoziție inedită. Eu personal nu am mai întâlnit așa ceva: ipostaze ale copilului, diferite chipuri ale copilului. Vă las pe dumneavoastră ca să savurați aceste minunății expuse pe simeze”, a spus prof. Sever Dumitrache.
Talent și pricepere în slujba culturii
Profesorul de istorie din Mănăstirea Humorului Constantin Moldovan a fost cel care a făcut un portret în cuvinte al artistului plastic Radu Bercea și a vorbit audienței despre secțiunea de literatură a Festivalului Internațional „Umor la… Gura Humorului”, manifestare la care se adună în fiecare an creatorii de grafică satirică și de literatură umoristică care își folosesc penelurile și condeiele, transformând orașul, pentru câteva zile, în capitala umorului.
„Domnul Radu Bercea și-a pus necondiționat talentul și priceperea în slujba culturii, fiind creatorul de artă care nu realizează cât de mult merită titlul de maestru, chiar dacă, cu modestia bine cunoscută, se arată indignat când i se spune maestru. Îmi permit să vă spun felicitări, maestre, pentru că sunt în lumea asta atâția maeștri care mă îndoiesc că merită acest titlu, în timp ce dumneavoastră îl meritați cu prisosință”, a considerat prof. Constantin Moldovan
Scriitorul Constantin Moldovan a făcut și o scurtă prezentare a secțiunilor de literatură și poezie satirică, epigramă, prezentând câștigătorii fiecărei secțiuni și citind din creațiile lor, iar la final a delectat audiența cu creațiile proprii.
Radu Bercea, un fin observator, un artist foarte mare
Prezent la manifestare, primarul orașului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, și-a exprimat bucuria de a fi prezent la un eveniment cultural împreună cu un artist plastic extrem de prolific, un om care dă dovadă de o modestie cum rar întâlnești, un om care se exprimă prin ceea ce publicul poate admira în expoziții.
„Trăim o perioadă pe care nu o înțeleg și din cauză că nu o înțeleg vin și mă inspir de la maestrul Radu Bercea. Mă uit aici și văd Parlamentul României. Mă uit și văd orașul Gura Humorului, văd România, pentru că, până la urmă, trebuie să fii un mare artist să poți să surprinzi ceea ce cuvintele niciodată nu sunt în stare să transmită. Cred că genul de portret al lui Radu Bercea din această expoziție a surprins nu pe cei 20 de milioane de români, a surprins România, la nașterea ei, la creșterea ei, la maturizarea ei. Mă simt atât de mic în fața acestor portrete atât de mari pe care, dacă le veți urmări, veți vedea că vă transmit starea de spirit, niciodată unitară, a tuturor comunităților din România.
Avem printre noi un om, un fin observator, un artist foarte mare și sunt trist că la un festival de umor, când pregătești momente deosebite pentru concetățenii tăi, din nefericire au ceva mai bun de făcut sau de văzut. Cred eu că este o provocare pentru cultură, pentru artă, să încercăm să îi aducem înapoi la carte, la frumos, la lucrurile spuse cu fină ironie, nu cu barda. Cred eu că este de datoria noastră să creștem o generație mai frumoasă, să putem fi împreună și să ne putem bucura. Nu că aș fi nostalgic după aplauzele sacadate, dar am uitat să ne bucurăm, am uitat să ne bucurăm de lucrurile frumoase. Ne comportăm așa cum vedeți în aceste lucrări. Știm să vorbim, știm să analizăm, știm să ne mirăm de tot ceea ce este real, știm să adormim în parlament, știm să le demonstrăm tuturor că noi suntem cei mai deștepți decât aia de acolo, știm să plângem când bucuria pe care o avem nu este suficient de mare decât aia pe care ne-o dorim sau credem noi că o merităm. Și uite așa, încet, încet, toată omenirea este surprinsă în câteva portrete. Mă înclin în fața dumneavoastră și vă mulțumesc pentru energia pe care, cel puțin mie, mi-o transmiteți de fiecare dată”, a spus primarul Marius Ursaciuc.
Vernisaj împreună cu prietenii
Cu modestia bine cunoscută, pictorul Radu Bercea a făcut cunoscut că cei peste 30 de participanți la vernisajul de duminică sunt prietenii săi, iar expoziția „Portrete” este donată Muzeului Obiceiurilor Populare din Gura Humorului.
„Ceea ce mă bucură este faptul că toți cei prezenți sunt prietenii mei. Înainte de vernisaj am spus că dacă vor fi prezenți cinci, aceștia sunt prietenii mei apropiați.
Legat de expoziție, m-am gândit să ies cu altceva, am încercat să fac niște portrete ale copiilor, cu expresii, dar a ieșit altceva. Am studiat gesturile copiilor, îmi sunt frate dragi, au expresii inedite. Eu zic că este o expoziție bună, se putea să fie foarte bună dar sper ca în viitor să reușesc să realizez lucrări mult mai bune”, a spus artistul plastic Radu Bercea.