Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 19 iul 2022 - Anul XXVII, nr. 167 (8084)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   9 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj

Chipuri de copii într-o nouă expoziţie semnată de pictorul Radu Bercea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Duminică, 17 iulie, într-o după-amiază mohorâtă din punct de vedere meteorologic, dar deosebit de plăcută pentru cei care au trecut pragul Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, a avut loc vernisajul unei expoziţii inedite cu lucrările pictorului humorean Radu Bercea.

Expoziţia de artă grafică „Portrete” semnată de Radu Bercea face parte din programul ediţiei a XXXII-a a Festivalului Internaţional de Grafică Satirică şi Literatură Umoristică „Umor la Gura Humorului”, manifestare organizată de Primăria şi Consiliul Local Gura Humorului, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina, Centrul Cultural Gura Humorului, în parteneriat cu Asociaţia Culturală FAIR, Asociaţia Caricaturiştilor profesionişti din România şi Fundaţia Popa’S.

Despre expoziţia artistului plastic Radu Bercea a vorbit gazda manifestării, prof. dr. Sever Dumitrache, directorul Centrului Cultural Gura Humorului.

„Această expoziţie aparţine unui autor foarte cunoscut, concitadinul nostru Radu Bercea. Ca regulă generală orice autor are nevoie de o prezentare. Am făcut numeroase prezentări, fie a autorilor de expoziţii, fie a autorilor de carte, atunci când ei erau mai puţin cunoscuţi. La Radu Bercea se schimbă situaţia. El este cunoscut nu numai în oraşul său în care vieţuieşte, Gura Humorului. Este cunoscut în întregul judeţ Suceava, este cunoscut la nivel naţional, dar şi în alte ţări. Cred că el nu mai are nevoie de nici o prezentare pentru că se prezintă singur prin creaţiile sale.

A traversat o sumedenie de stiluri şi, nu numai le-a traversat, dar şi le-a însuşit cu prisosinţă. Astăzi domnul Radu Bercea ne propune o expoziţie inedită. Eu personal nu am mai întâlnit aşa ceva: ipostaze ale copilului, diferite chipuri ale copilului. Vă las pe dumneavoastră ca să savuraţi aceste minunăţii expuse pe simeze”, a spus prof. Sever Dumitrache.

 

Talent şi pricepere în slujba culturii

Profesorul de istorie din Mănăstirea Humorului Constantin Moldovan a fost cel care a făcut un portret în cuvinte al artistului plastic Radu Bercea şi a vorbit audienţei despre secţiunea de literatură a Festivalului Internaţional „Umor la... Gura Humorului”, manifestare la care se adună în fiecare an creatorii de grafică satirică şi de literatură umoristică care îşi folosesc penelurile şi condeiele, transformând oraşul, pentru câteva zile, în capitala umorului.

„Domnul Radu Bercea şi-a pus necondiţionat talentul şi priceperea în slujba culturii, fiind creatorul de artă care nu realizează cât de mult merită titlul de maestru, chiar dacă, cu modestia bine cunoscută, se arată indignat când i se spune maestru. Îmi permit să vă spun felicitări, maestre, pentru că sunt în lumea asta atâţia maeştri care mă îndoiesc că merită acest titlu, în timp ce dumneavoastră îl meritaţi cu prisosinţă”, a considerat prof. Constantin Moldovan

Scriitorul Constantin Moldovan a făcut şi o scurtă prezentare a secţiunilor de literatură şi poezie satirică, epigramă, prezentând câștigătorii fiecărei secţiuni şi citind din creaţiile lor, iar la final a delectat audienţa cu creaţiile proprii.

 

Radu Bercea, un fin observator, un artist foarte mare

Prezent la manifestare, primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, şi-a exprimat bucuria de a fi prezent la un eveniment cultural împreună cu un artist plastic extrem de prolific, un om care dă dovadă de o modestie cum rar întâlneşti, un om care se exprimă prin ceea ce publicul poate admira în expoziţii.

„Trăim o perioadă pe care nu o înţeleg şi din cauză că nu o înţeleg vin şi mă inspir de la maestrul Radu Bercea. Mă uit aici şi văd Parlamentul României. Mă uit şi văd oraşul Gura Humorului, văd România, pentru că, până la urmă, trebuie să fii un mare artist să poţi să surprinzi ceea ce cuvintele niciodată nu sunt în stare să transmită. Cred că genul de portret al lui Radu Bercea din această expoziţie a surprins nu pe cei 20 de milioane de români, a surprins România, la naşterea ei, la creşterea ei, la maturizarea ei. Mă simt atât de mic în faţa acestor portrete atât de mari pe care, dacă le veţi urmări, veţi vedea că vă transmit starea de spirit, niciodată unitară, a tuturor comunităţilor din România.

Avem printre noi un om, un fin observator, un artist foarte mare şi sunt trist că la un festival de umor, când pregăteşti momente deosebite pentru concetăţenii tăi, din nefericire au ceva mai bun de făcut sau de văzut. Cred eu că este o provocare pentru cultură, pentru artă, să încercăm să îi aducem înapoi la carte, la frumos, la lucrurile spuse cu fină ironie, nu cu barda. Cred eu că este de datoria noastră să creştem o generaţie mai frumoasă, să putem fi împreună şi să ne putem bucura. Nu că aş fi nostalgic după aplauzele sacadate, dar am uitat să ne bucurăm, am uitat să ne bucurăm de lucrurile frumoase. Ne comportăm aşa cum vedeţi în aceste lucrări. Ştim să vorbim, ştim să analizăm, ştim să ne mirăm de tot ceea ce este real, ştim să adormim în parlament, ştim să le demonstrăm tuturor că noi suntem cei mai deştepţi decât aia de acolo, ştim să plângem când bucuria pe care o avem nu este suficient de mare decât aia pe care ne-o dorim sau credem noi că o merităm. Şi uite aşa, încet, încet, toată omenirea este surprinsă în câteva portrete. Mă înclin în faţa dumneavoastră şi vă mulţumesc pentru energia pe care, cel puţin mie, mi-o transmiteţi de fiecare dată”, a spus primarul Marius Ursaciuc.

 

Vernisaj împreună cu prietenii

Cu modestia bine cunoscută, pictorul Radu Bercea a făcut cunoscut că cei peste 30 de participanţi la vernisajul de duminică sunt prietenii săi, iar expoziţia „Portrete” este donată Muzeului Obiceiurilor Populare din Gura Humorului.

„Ceea ce mă bucură este faptul că toţi cei prezenţi sunt prietenii mei. Înainte de vernisaj am spus că dacă vor fi prezenți cinci, aceştia sunt prietenii mei apropiaţi.

Legat de expoziţie, m-am gândit să ies cu altceva, am încercat să fac nişte portrete ale copiilor, cu expresii, dar a ieșit altceva. Am studiat gesturile copiilor, îmi sunt frate dragi, au expresii inedite. Eu zic că este o expoziţie bună, se putea să fie foarte bună dar sper ca în viitor să reuşesc să realizez lucrări mult mai bune”, a spus artistul plastic Radu Bercea.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chipuri de copii într-o nouă expoziţie semnată de pictorul Radu Bercea.
 Vizualizări articol: 876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Chipuri de copii într-o nouă expoziţie semnată de pictorul Radu Bercea5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei