vineri, 17 iun 2022 - Anul XXVII, nr. 140 (8057)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,909 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7494 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Shopping City Suceava
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Ziua Culturii Fălticenene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Asociaţia „Fălticeni Cultural” a organizat miercuri, 15 iunie, o nouă ediţie a „Zilei Culturii Fălticenene”. Manifestarea a început la Catedrala „Învierea Domnului”, cu slujba de pomenire a personalităţilor fălticenene, oficiată de preoţi din Protopopiatul Fălticeni. Din bogata galerie a oamenilor de cultură şi a oamenilor de ştiinţă români care s-au născut, au locuit, au studiat ori au creat în acest oraş, preoţii au pomenit peste 60 de nume, printre ei numărându-se scriitorii Ion Creangă, Mihail Sadoveanu, Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu, Nicu Gane, Nicolae Labiş, Artur Gorovei, sculptorul Ion Irimescu, pictorul Aurel Băeşu, academicienii Mihai Băcescu şi Constantin Ciopraga, actorii Matei Millo şi Grigore Vasiliu Birlic, oamenii de ştiinţă ing. Dimitrie Leonida, Vasile Ciurea – profesor, Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume, Angela Lefterescu, prima femeie comandant de navă din marina românească, Sofia Cocea, prima femeie gazetar din România.

„Pe 15 iunie, începând din anul 2011, când am pornit prima ediţie a Festivalului Birlic, am organizat şi o primă pomenire a personalităţilor fălticenene. De atunci această zi importantă pentru noi, românii, ziua morţii lui Mihai Eminescu s-a transformat în Ziua Culturii Fălticenene pentru că, pe lângă Mihai Eminescu, ne aducem aminte de marii oameni de cultură, de personalităţile ale căror rădăcini sunt în oraşul Fălticeni”, ne-a spus preotul Liviu Mihăilă, președintele Asociaţiei Fălticeni Cultural.

După slujba de pomenire la monumentele şi la mormintele personalităţilor fălticenene din cele două cimitire, Grădini şi Oprişeni, au fost depuse coroane şi flori din partea Asociaţiei „Fălticeni Cultural” şi a unităţilor de învăţământ.

 

Gala „10 pentru Fălticeni’’

Ziua Culturii Fălticenene a continuat cu alte activități culturale adresate publicului larg. De la ora 12,00, actorii Ateneului din Iaşi au prezentat pentru copii spectacol de teatru „Făt Frumos din lacrimă”, iar de la ora 13,00, la Biblioteca „Eugen Lovinescu” a avut loc vernisajul expoziţiei de pictură a Maestrului Mihail Gavril şi decernarea titlului de Cetăţean de Onoare unuia dintre pictorii contemporani de o mare şi rară sensibilitate, Mihail Gavril.

De la ora 17,00, la Centrul Cultural „Gr.V. Birlic”, iubitorii de teatru au fost invitaţi la spectacolul „Comedie cu olteni”, cu actori ai Ateneului din Iaşi, regia Ovidiu Cuncea.

Anul acesta, pe 15 iunie, de Ziua Culturii Fălticenene, Asociația Fălticeni Cultural a împlinit 10 ani, ocazie cu care a lansat proiectul Gala „10 pentru Fălticeni’’ pentru următoarele categorii: Literatură, Sport, Sănătate, Arte vizuale, Muzică, Ecologie, Asistență socială şi umanitară, Jurnalism, Artă teatrală, Educație. Începând cu ora 20.00, pe scena amplasată pe Aleea Pietonală au fost nominalizate aproape 100 de personalităţi din urbea de pe Şomuz în cadrul Galei de premiere a valorilor oraşului Fălticeni.

„Sunt evidenţiaţi oamenii care prin eforturile lor au contribuit, au promovat, s-au implicat în viaţa culturală, socială, sportivă, în educaţie sau în activităţi sociale şi ecologice ale comunităţii din care provin. Astăzi sunt celebrate valorile culturale şi spirituale, le recunoaştem public meritele acestor oameni. Un juriu format tot din 10 fălticeneni a decis cine sunt premianţii la fiecare categorie. Şi Asociaţia Fălticeni Cultural va oferi 10 trofee mai mici, în semn de mulțumire şi apreciere, un gest minim de recunoştinţă faţă de cei care ne fac cinste”, a spus preotul Liviu Mihăilă.

 

Un juriu de elită a desemnat câştigătorii

Jurizarea „10 pentru Fălticeni” s-a efectuat de către un juriu de elită compus din 10 membri, specialişti consacraţi în domeniul lor de activitate: Vlad Rădescu – actor şi regizor, Mihail Gavril – artist plastic, Teodor Ilincăi – tenor, Andrei Apreotesei – managerul Ateneului Naţional din Iaşi, Lorette Enache – coregraf şi conf. univ. dr. la Facultatea de Teatru din Iaşi, Gabriel Cărăbuş – directorul Bibliotecii Judeţene „I.G. Sbiera” – Suceava, Cătălin Ştirbu – conf. univ. dr. la Facultatea de Educaţie fizică şi sport din Iaşi, Mirela Grămadă – medic pneumolog la Spitalul Judeţean Suceava, Puiu Creţu – cantautor, Ştefania Mihăilescu – voiceover.

În urma deciziei juriului trofeul „10 pentru Fălticeni’’ a fost acordat: la categoria Literatură – scriitorului Grigore Ilisei, la categoria Sport – campionului olimpic la canotaj Ciprian Tudosă, la Sănătate trofeul a fost acordat medicului pneumolog Elena Iftimesei pentru activitatea din timpul pandemiei de Covid-19. PentruArte vizuale, trofeul „10 pentru Fălticeni’’ a fost acordat pictorului Gabrel Baban, la categoria Muzică, premiul a fost acordat Mădălinei Pavăl, solista care a pus folclorul românesc pe ritmuri moderne, de Ziua Culturii Naţionale. La categoria Ecologie premiul a fost primit de magazinul Kaufland Fălticeni pentru proiectul Colectează selectiv, limitează-ți consumul de plastic, implică-te în proiecte de ecologie și vei crește astfel gradul de reciclare la nivel național. La Asistenţă socială şi umanitară, trofeul a fost obţinut de Bogdan Irimia, cel care prin restaurantul Vice Risto asigură din luna februarie hrană pentru refugiaţii ucraineni. LaJurnalism, a fost premiat Cătălin Sava, noul director al TVR Iaşi,  pentru Artă teatrală, trofeul a fost acordat actriţei şi regizoarei Trupei „Birlic” Ana Maria Fasolă. Pentru Educație, trofeul a fost acordat prof. dr. Marcel Porof.

 

Trofeul „10 pentru Fălticeni’’ acordat de Asociaţia „Fălticeni Cultural”

Trofeul „10 pentru Fălticeni’’ acordat de Asociaţia „Fălticeni Cultural” a fost obţinut de scriitoarea Mioara Gafencu la categoria Literatură, de echipa de volei a Colegiului Naţional „Nicu Gane”, care o obţinut locul I la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar, volei, licee, la categoria Sport, de medicul Svetlana Bodnar la categoria Sănătate şi de artistul plastic Radu Bercea la categoria Arte vizuale. La categoria Muzică, premiul a fost acordat solistei Aura Dănciulescu, vocea trupei Scarlet Aura, o formaţie românească de heavy metal şi muzică rock, la categoria Ecologie premiul a fost primit de membrii Grupului Local de Tineret „Aripi în Europa”, iar pentru Asistenţă socială şi umanitară, trofeul oferit de Asociaţia „Fălticeni Cultural” a fost obţinut de preotul Alexandru Lungu de la Așezământul de Asistență Socială pentru bătrâni „Sfântul Andrei”. LaJurnalism, premiul a revenit corespondentului Radio România Actualităţi în judeţul Suceava, Mihaela Buculei, la categoria Artă teatrală, trofeul a fost acordat regizorului şi actorului Alexandru Marin pentru spectacolul „Noi 2…3”, cea mai nouă producţie a trupei de Teatru „Birlic” a Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, în parteneriat cu Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava. La categoria  Educație, Trofeul „10 pentru Fălticeni’’ al Asociaţiei „Fălticeni Cultural” a fost acordat elevei Simina Buculei, şefa de promoţie a Colegiului „Nicu Gane”, cu media 10 în cei 4 ani de studiu şi care a obţinut anul acesta premiul I la Olimpiada Naţională de Istorie.

 

Concert extraordinar al Filarmonicii „George Enescu” din Botoşani

Seara s-a încheiat cu un concert extraordinar al Filarmonicii „George Enescu” din Botoşani, dirijor Iulian Rusu. Invitaţi de onoare au fost cei patru membri ai grupului vocal pop-opera Dimma'S şi soprana Nicoleta Maier de la Opera Naţională Română Iaşi.

Câteva sute de localnici au asistat la regalul de muzică clasică şi pop-opera care a durat peste două ore, oferit în dar de Asociaţia „Fălticeni Cultural” într-o zi specială. Publicul a fost generos cu aplauze, un moment special fiind cel al interpretării piesei emblematice „You Raise Me Up”, când cei peste 500 de spectatori au creat o atmosferă specială cu luminile lanternelor de la telefoanele mobile. La finalul spectacolului, fălticenenii au aplaudat, astfel încât artiştii au fost nevoiţi să se întoarcă pe scenă pentru încă un moment de încântare.

Preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, a oferit dirijorului, interpreţilor şi firmei care a asigurat o sonorizare impecabilă, Rekord Sound, diplome de excelență, mulțumind pentru seara cu simfonii de la Ziua Culturii Fălticenene.

                                     

GALA „10 pentru Fălticeni” - NOMINALIZĂRI

 1. Literatură
 2. Luminița Aldea
 3. Constantin Bulboacă
 4. Alexandru Cojocaru
 5. Mioara Gafencu
 6. Mihaela Grădinariu
 7. Grigore Ilisei
 8. Alexa Pașcu
 9. Lenuța Rusu
 10. Daniel Șandru
 11. Ioan Țicalo
 12. Sport
 13. David Arcip – tenis de câmp
 14. Iulian Ciprian Buletică – box
 15. Cristian Sabin Hortopeanu - volei
 16. Marius Maxim - karate Clubul Kim Long Dao
 17. Daniel Mitocaru – tenis de câmp
 18. Echipa de Volei a C.N. „Nicu Gane” (Ciocan Ionel și Bădărău Bogdan)
 19. Aissia Prisecariu – înot
 20. Christian Samachisa – tenis de câmp
 21. Ciprian Tudosă - canotaj
 22.  Sebastian Alexandru Tașcă - canotaj
 23. Sănătate
 24. Dr. Cristian Babiuc
 25. Dr. Svetlana Bodnar
 26. Dr. Stelică Constantin
 27. Asistent Laura Cărăbuș
 28. Asistent Elvira Davidel
 29. Dr. Elena Iftimesei
 30. Dr. Dalia Mitocaru 
 31. Dr. Oana Nistor
 32. Dr. Cristian Radu
 33. Dr. Dorin Vâlceanu
 34. Arte vizuale
 35. Codrin Anton
 36. Doru Axinte
 37. Călin Baban
 38. Gabriel Baban
 39. Radu Bercea
 40. Marinel Dănilă
 41. Mihai Pânzaru PIM
 42. Alexandros Pintilii Karciucas
 43. Iulian Todirică
 44.  Constantin Ungureanu Box
 45. Muzică
 46. Andrei Argatu
 47. Radu Casian
 48. Aura Dănciulescu
 49. Angela Focșa
 50. Nicolae Maxim
 51. Lavinia Alexandra Moș
 52. Mădălina Pavăl
 53. Andrei Purdilă
 54. Iulian Rusu
 55.  Paul Tihan
 56. Ecologie
 57. Protoieria Fălticeni
 58. Kaufland („Reciclezi și salvezi”)
 59. Prof. Ionela Apetroie și prof. Carmen Varvaroi, „Verde pentru viitor”, de la  Colegiul „Vasile Lovinescu”
 60. Asociația „Pământul Viu”
 61. Lidl – colectare selectivă
 62. Asociația „Aripi în Europa”
 63. Prof. Luminița Filipoaia și prof. Monica Crețu, „Eco școala”, de la Colegiul „Vasile Lovinescu”
 64. Prof. Alexandra Triș, „Eco școala”, de la Școala Gimnazială „Al. Ioan Cuza”
 65. Prof. Nicolae Butnaru, „Băcescu verde”, de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu”
 66. Asistență socială și umanitară
 67. Pr. Gheorghe Lungu – Așezământul de asistență socială „Sf. Andrei” - Fălticeni
 68. Asociația „Căsuța de acasă”
 69. Rotary Club Fălticeni
 70. Bogdan Irimia
 71. Protoieria Fălticeni
 72. Fundația FARA - Combaterea sărăciei prin educație
 73. Pr. Alexandru Lungu – Asociația „Împreună schimbăm lumea”
 74. Tehnoworld şi Aripi în Europa
 75. Alexandru Mitocaru – Alma Clinic
 76.  Kaufland (Jucării pentru copiii din Ucraina)
 77. Jurnalism
 78. Luminița Aldea
 79. Mihaela Buculei
 80. Marius Cocoș
 81. Relu Gavril
 82. Sergiu Jipa
 83. Cătălin Sava
 84. Alex Săvescu
 85. Artă teatrală
 86. Stela Cora
 87. Bianca Ciubotaru
 88. Răzvan Conțu
 89. Ana Maria Fasolă
 90. Alexandru Marin
 91. Ștefan Năstase
 92. Andreea Nechita
 93. Daniel Popa
 94. Cosmin Ștefan
 95. Educație
 96. Prof. Cristina Stoleriu
 97. Prof. Marcel Porof
 98. Asociația „Educație, joc, sens”
 99. Fundația FARA - Combaterea sărăciei prin educație
 100. Eleva Simina Buculei
 101. Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” – cele mai multe proiecte europene
 102. Prof. Mihai Radu
 103. Prof. Marcel Ciuruș
 104. Prof. Oltea Savin
 105. Prof. Cătălina Purdilă
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Culturii Fălticenene.
 Vizualizări articol: 461 | 
Notează articolul: 
 • Nota curentă 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Ziua Culturii Fălticenene0.05

Facos Suceava
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Autentificaţi-vă pentru a posta comentarii!
Remember
Am uitat parola Înregistrare

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.
Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei