Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 116 (8033)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Donaţie de carte, la Biblioteca „Eugen Lovinescu”: Peste 2.600 de volume, din biblioteca scriitorului Grigore Ilisei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Patrimoniul de carte al Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu” din Fălticeni este de acum şi mai bogat, după ce scriitorul şi jurnalistul Grigore Ilisei a făcut o consistentă donaţie de carte, acceptată în unanimitate de Consiliul Local. La cele 2.671 de volume din domenii precum: filosofie, istorie literară, estetică, arte plastice, istorie, critică literară etc., se adaugă opere de artă şi mobilierul din spaţiul de creaţie al scriitorului Grigore Ilisei. Donaţia Ecaterina şi Grigore Ilisei pentru Biblioteca din Fălticeni va fi întregită cu fotografii document cu personalităţi diverse ale culturii româneşti, scrisori purtând semnătura unor oameni de cultură români, pagini de manuscris ale scriitorului Grigore Ilisei.

Într-o etapă viitoare, pe lângă alte peste 1.000 de titluri ce vor fi donate, Biblioteca va intra în posesia filmelor şi înregistrărilor audio realizate de Grigore Ilisei cu mari figuri ale spiritualităţii naţionale, inclusiv fălticeneni, precum Ion Irimescu. Toate acestea vor fi precizate în liste detaliate, ce se vor constitui în anexe la actul de donaţie şi vor ajunge la Fălticeni până cel târziu la sfârşitul anului 2023, dacă nu vor interveni probleme de sănătate pentru donator.

Printre cărţile care vor fi donate bibliotecii din Fălticeni se numără şi impresionanta colecţie „Eminescu, Opera şi scrieri critice privitoare la creaţia sa”, volumele de literatură română clasică, literatură română contemporană. „Memorii, scrisori, jurnal” constituie o secţiune generoasă a donaţiei, alături de cărţile de „Critică, Istorie literară, Eseu”. Biblioteca „Eugen Lovinescu” îşi va îmbogăţi colecţia şi cu volumedin „Literatură universală”, alte cărţi primite fiinddin categoriile „Literatura pentru copii”, „Literatură de călătorie”, „Publicistică, reportaj, autori români”, „Lingvistică, toponimie, lucrări monografice, folclor, etnografie”, „Filosofie, pedagogie, eseuri pe teme filosofice, sociale, juridice, medicină, mass-media”. Din donaţie nu lipsesc nici cărţile de istorie, „Cartea politică”, „Carte de artă, teatru, arte plastice, muzică, film”, „Carte religioasă”, „Carte sportivă”, dar şi cărţi ale lui Grigore Ilisei, care urmează a le completa pe cele deja donate anterior.

 

Biroul lui Grigore Ilisei va fi reconstituit la biblioteca din Fălticeni

Printre piesele de mobilier parte a donaţiei pentru biblioteca din Fălticeni se numără biroul stil, din lemn, fabricat în prima jumătate a secolului XX, ce a aparţinut unei familii de intelectuali bucureşteni, primit în dar de Grigore Ilisei în anul 2000. Din acel an până în vara anului 2021, când a răspuns invitaţiei primarului Fălticenilor, Cătălin Coman, de a face o donaţie pentru bibliotecă, acest birou a fost masa de scris a scriitorului. Jilţul este piesa de mobilier stil, cumpărat de Grigore Ilisei de la o fabrică din Bihor pentru a fi scaun de stat la masa de scris. Va fi donată şi o maşină de scris, marca Erika, fabricată în DDR, maşină la care scriitorul şi-a dactilografiat unele din manuscrisele sale în deceniile 70, 80, 90 ale secolului al XX-lea.

Printre lucrările de artă care se vor regăsi în spaţiul afectat donaţiei Ecaterina şi Grigore Ilisei se numără sculpturi realizate de Vladlen Babcineţchi şi Richard Hette şi picturi care poartă semnătura lui Călin Alupi, Dan Hatmanu, Adrian Podoleanu.

„Cărţile şi celelalte elemente componente ale donaţiei Ecaterina şi Grigore Ilisei se vor regăsi într-o încăpere de sine stătătoare din Biblioteca Municipală <Eugen Lovinescu>. Alături de cărţile donate în acest an, peste 2.600 de titluri, vor fi expuse şi cărţile (câteva sute) donate anterior. Amenajarea şi expunerea elementelor donației, în spaţiul anume destinat, se vor face conform schiţelor realizate la solicitarea donatorului, de arhitectul Nicolae Munteanu, schiţe puse la dispoziţie de Grigore Ilisei”, sunt o parte din obligaţiile Primăriei Fălticeni din contractul de donaţie, după cum a precizat primarul Cătălin Coman.

 

Grigore Ilisei, jurnalist de radio, televiziune şi presă scrisă

Grigore Ilisei s-a născut la 20 noiembrie 1943, în satul Văleni, din comuna Mălini. Vine la Fălticeni, oraş în care părintele său devenise slujitor la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” Fălticenii Vechi, pentru a absolvi ultima clasă primară la Şcoala Generală Nr. 1 din Fălticeni. A finalizat cele şapte clase la Şcoala Generală Nr. 1. În 1957 a fost admis elev la Şcoala Medie Nr. 1 din Fălticeni, fostul Liceu „Nicu Gane”, actualul Colegiu Naţional „Nicu Gane”. În 1961 susţine cu succes examenul de admitere la Facultatea de Filologie, Secţia Română, a Universităţii „Al.I. Cuza”, pe care o absolvă în 1966.

Debutează în presă în 1961, în ziarul „Zori Noi” de la Suceava, colaborează cu ziarul „Flacăra Iaşului”, precum şi la ziare centrale, iar din 1964 e colaborator al Radioului Iaşi, al cărui redactor a devenit în septembrie 1966. Între 1968 şi 1973 e corespondentul Radioului public pentru judeţele Iaşi şi Vaslui, din 1 aprilie 1973 fiind numit redactor-şef adjunct al Studioului Teritorial de Radio şi Televiziune Iaşi. După 1 august 1983 a intrat în redacţia revistei „Convorbiri literare”, ca redactor şi apoi redactor de rubrică, ocupându-se de paginile de proză, publicistică, arte, şi fiind redactor-responsabil al Almanahului revistei. În 22 decembrie 1989 a redeschis împreună cu ceilalţi foşti colegi radiofonişti Radio Iaşi, studio teritorial desfiinţat de regimul comunist. Din 1990 este director al Studioului Teritorial de Radio şi Televiziune Iaşi, iar din 1994 este director la TVR Iaşi. Din 1997 se consacră în totalitate activităţii de creaţie în televiziune ca realizator de emisiuni, activitate pe care o încheie în anul 2008. În anii 2004/2005, timp de 14 luni, a fost, prin detaşare, numit ataşat cultural al României în Tunisia.

În paralel cu activitatea de jurnalist de radio, televiziune şi presă scrisă, s-a manifestat şi în plan literar, fiind în Comitetul de Conducere al Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi. A publicat zeci de volume şi a colaborat cu cele mai importante reviste culturale şi literare româneşti. A scris şi publicat decenii bune despre artişti plastici, semnând şi mai multe monografii consacrate unor nume reprezentative pentru artele frumoase româneşti, manifestând atracţie pentru artele frumoase, în special pentru pictură. Şi-a alcătuit o cuprinzătoare colecţie de artă, prezentată publicului în cele două albume apărute în 2012 şi 2021.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Donaţie de carte, la Biblioteca „Eugen Lovinescu”: Peste 2.600 de volume, din biblioteca scriitorului Grigore Ilisei.
 Vizualizări articol: 555 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Donaţie de carte, la Biblioteca „Eugen Lovinescu”: Peste 2.600 de volume, din biblioteca scriitorului Grigore Ilisei5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei