Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 4 mai 2022 - Anul XXVII, nr. 102 (8019)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

„Matrici și martiri”

Eveniment cultural de promovare a tinerelor talente, la Galeria de Artă „Zamca”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua Națională a Tineretului, sărbătorită, anual, pe 2 mai, a fost marcată de Asociația Institutul Bucovina printr-un eveniment cultural de promovare a tinerelor talente. Astfel, la Galeria de Artă „Zamca” a avut loc vernisajul expoziției de artă plastică „Matrici și martiri” realizată de tânărul artist Andrei Coca. „Matrici și martiri” este prima expoziție personală a lui Andrei și cuprinde o serie de lucrări care includ picturi, fotografii și instalații, realizate de-a lungul clasei a XII-a, care ilustrează relația tânărului artist cu procesul educațional.

Lucrările pot fi admirate în până pe 19 mai 2022,de luni până vineri, în intervalul orar 09:00-17:00. Galeria „Zamca” se află în incinta sediului Asociației Institutul Bucovina, din strada Zamcei, numărul 17 (în spate la LIDL Mărășești).

 

Videoconferință

Andrei Coca (n. 2002, Suceava) este absolvent al Colegiului Național „Petru Rareș” din municipiul Suceava, profilul matematică-informatică. El studiază în prezent istorie antică, filosofie și istoria religiilor la o universitate din Germania. Tocmai de aceea, participarea sa la vernisaj s-a realizat sub forma unei videoconferințe, însă în sală, alături de lucrările sale, i-a avut aproape pe cei care i-au îndrumat pașii în călătoria sa artistică: mama, fratele și bunica.

Expoziția prezentată de Andrei Coca la Galeria „Zamca” reprezintă „o continuare a mesajului lansat odată cu prima organizare publică a expoziției”, care a avut loc, în decembrie 2021, la Muzeul Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc, prin programul „Artist sub 20”.

Despre personalitatea lui Andrei Coca, familia povestește că mereu a fost un copil interesat de nou, un tânăr care „trăiește mai mult pentru alții, decât pentru el”. Ionuț, fratele artistului, simte că lucrările transmit un „mesaj de la elev la elev” și sunt inspirate din „trauma educației”.

Ca primă expoziție personală, „Matrici și Martiri” ilustrează o colecție originală de fotografii, picturi și instalații realizate pe parcursul ultimului an de liceu. Maestrul Mihai Pânzaru-PIM, custodele Galeriei de Artă „Zamca” și cel care a făcut posibilă organizarea expoziției, îl consideră pe Andrei Coca un exemplu pentru generația tânără, fiind exact în locul care îi este menit.

 „Am învățat singur să desenez cu ajutorul cărților și al unor oameni buni. Sunt pasionat de filosofie, literatură, religie și istorie, iar prin expoziția de față am concentrat toate aceste pasiuni. Nu am un stil, sunt încă în procesul de învățare, așa că nu mă mărginesc, încercând să folosesc tehnici cât mai variate.

Îmi caut inspirația în marile romane clasice sau în idei filosofice și artiști precum Zdzislaw Beksinski și Egon Schiele. Creația a fost pentru mine întotdeauna un proces terapeutic și aș dori ca și rodul creației să aibă același scop pentru privitori. Aș vrea ca această expoziție să fie un punct de reexaminare și înțelegere a procesului de educație. Cât despre viitor, <Speranța e un prost sfătuitor>, după cum spune Tucidide”, a transmis tânărul artist după prim expoziție.

 

Invitați

Vernisajul s-a bucurat și de prezența unor reprezentanți din partea autorităților locale și îndelungi colaboratori ai Asociației Institutul Bucovina. Este vorba despre Mirela Adomnicăi, deputat de Suceava din partea Camerei Deputaților din Parlamentul României, și Cristian Șologon, subprefect în cadrul Instituției Prefectului – Județul Suceava, care au apreciat efortul artistic al autorului.  Evenimentul cultural de la Galeria de Artă „Zamca” (str. Zamcei, nr. 17, Suceava)  a fost organizat de Institutul Bucovina și Academia PIM.

Pentru mai multe informații legate de expoziție, persoana de contact din cadrul Asociației Institutul Bucovina este Petru Vasile Gafiuc, președintele organizației, tel: 0230.524.128, e-mail: info@bucovinainstitute.org. Puteți să vizitați și pagina de Facebook: http://www.facebook.com/i.bucovina şi website-ul www.bucovinainstitute.org, unde veți descoperi cele mai recente activități. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eveniment cultural de promovare a tinerelor talente, la Galeria de Artă „Zamca”.
 Vizualizări articol: 423 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eveniment cultural de promovare a tinerelor talente, la Galeria de Artă „Zamca”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei