Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 1 mar 2022 - Anul XXVII, nr. 49 (7966)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   13 imagini |   ø fişiere video

Omagiu

La Fălticeni, „Irimescu 119”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Muzeul de Artă „Ion Irimescu” și Primăria municipiului Fălticeni au organizat duminică, 27 februarie, când s-au împlinit 119 ani de la nașterea sculptorului Ion Irimescu, o manifestare omagială. La ora 12,00, preoții Cătălin Nechiforeasa și Teodor Brădățanu au oficiat slujba de pomenire la mormântul „Patriarhului artelor românești” din cimitirul Parohiei „Sfinții Voievozi” Oprișeni. Slujba parastasului, la care au fost prezenți doar câțiva fălticeneni, printre care s-au numărat viceprimarul Constantin Bulaicon și Gheorghe Dăscălescu, fostul director al Muzeului de Artă „Ion Irimescu”,  a fost precedată de depunerea unei coroane de flori din partea Școlii Gimnaziale „Ion Irimescu” și a unor coșuri cu flori din partea Primăriei și Consiliului Local Fălticeni, a Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, a Parohiei „Sfinții Voievozi” și a unor oameni simpli care au dorit să aducă un pios omagiu maestrului Ion Irimescu.

 

Expoziție „Ion Irimescu și arta modernă românească”

Partea a doua a evenimentului „Irimescu 119” s-a desfășurat în spațiul expozițional al Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu”, unde a avut loc vernisajul expoziției „Ion Irimescu și arta modernă românească”, realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Vaslui și Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

„Ne întâlnim într-un format restrâns datorită pandemiei de coronavirus și încercăm să facem un maxim din posibilitățile care sunt. Nu am reușit să facem un eveniment mai mare la muzeu pentru că derulăm lucrări de reparații și toate spațiile sunt folosite la maxim. Doresc să mulțumesc Primăriei Fălticeni care ne-a oferit posibilitatea să organizăm activități la Biblioteca Municipală, unde spațiul expozițional este foarte ofertant. Avem bucuria ca la întâlnirea de la 119 ani de la nașterea maestrului Ion Irimescu să vă putem prezenta această superbă expoziție pe care am organizat o împreună cu Muzeul Județean Vaslui”, a motivat preotul Teodor Brădățanu, managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, prezența redusă la acest eveniment.

Din partea administrației locale, administratorul public Alexandru Rădulescu și exprimat bucuria că „și în acest an putem să îl sărbătorim pe maestrul Ion Irimescu, căruia îi suntem datori pe veci noi, cei din Fălticeni, pentru impresionanta colecție de artă lăsată orașului. Ne bucurăm că putem să punem la dispoziția celor din Fălticeni aceste obiecte de artă atât de frumoase și valoroase aduse de la Vaslui și care ne vor bucura și ne vor duce cu gândul în altă parte, decât ceea ce ne oferă vremea și vremurile acestea”.

 

Expoziție cu lucrări ale artiștilor ale căror destine s-au intersectat cu maestrul Ion Irimescu

Ion Irimescu, profesor și membru al Academiei Române, considerat unul dintre cei mai mari sculptori români și în același timp, unul dintre marii artiști români ai secolului al XX-lea, a fost omagiat prin vernisajul expoziției „Ion Irimescu și arta modernă românească”. Expoziția conține lucrări, pictură, grafică și sculptură din patrimoniul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, lucrări ale artiștilor ale căror destine s-au intersectat cu maestrul Ion Irimescu, colegi de catedră la academiile de artă, asemeni pictorului Mihai Cămăruț și Petre Hârtopeanu în perioada ieșeană, sau Ion Popescu - Negreni, la București, dar și prieteni apropiați maestrului, cum ar fi Corneliu Baba și Dan Hatmanu. Așa cum a scos în evidență curatorul expoziției, prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vaslui, arta acestor pictori reprezintă adevărate valori artistice care scot în evidență orientările și tendințele stilistice care au stimulat și au creat o efervescență spirituală identității artei naționale românești.

„Muzeul Județean Vaslui a venit în fața dumneavoastră cu o mică parte din colecția de artă și spun o mică parte pentru că avem un număr destul de mare de tablouri, sculptură, pictură, grafică și tot ce înseamnă artă. Ne-am oprit asupra unor piese care au o legătură directă cu maestrul Irimescu. În stânga și în dreapta mea sunt două sculpturi, Primavera și Maternitate, două lucrări pe care noi le prețuim foarte mult. Sunt excepționale, este bronz evident și au mai fost expuse în cadrul unor expoziții care au ținut de reprezentarea femeii în arta românească. Avem câteva tablouri care aparțin unor prieteni ai maestrului, unor discipoli ai maestrului, dar și unor colegi cu care dumnealui, la un moment dat, a împărțit catedra la București sau în altă parte. Așvrea doar să vă semnalez faptul că avem câteva lucrări ale lui Dan Hatmanu, despre care maestrul Irimescu mărturisea: <Îmi amintesc cu plăcere de studenții ieșeni, mai cu seamă de Dan Hatmanu, cu care am rămas până astăzi prieteni apropiați. Mă simt legat de studentul Dan Hatmanu prin preocupările noastre comune din domeniul artei și prin statornică prietenie>.

 Îl avem pe Popescu Negreni, care ne încântă cu ceea ce înseamnă realismul, prin structura aceea figurativă, care îl face recognoscibil. Nu așvrea să închei fără a-l aminti pe Corneliu Baba, care nu cred că mai are nevoie de o prezentare anume, fiind un nume așa cum este și al maestrului Irimescu și care este prezent în expoziție și cu unul din tablourile foarte valoroase pe care le deținem în colecția muzeului nostru”, a precizat prof. dr. Ramona Maria Mocanu.

 

„Irimescu 120”, o expoziție cu lucrări ale maestrului din muzee din țară

Prof. dr. Ramona Maria Mocanu a scos în evidență și faptul că lucrările prezentate publicului fălticenean au teme legate de peisaj, de portretistică, de schiță.

„Avem două schițe ale maestrului aici. Ne-am fi dorit să avem mult mai multe lucrări, însă nu au fost disponibile și probabil că la un moment dat nici nu ne-am permis să facem achiziții de acest tip. Suntem convinși că în muzeele românești sunt suficiente exponate care pot face deliciul unei expoziții care să însumeze doar Ion Irimescu în toată arta românească. Anul viitor este un an important și ar fi frumos să fim parte, toți cei care sunt truditori în muzeele noastre, la o expoziție mai extinsă, magistrală, în care maestrul Irimescu să fie la locul de cinste cel pe care îl merită și pe care generațiile viitoare sunt obligate să îl valorifice”, a spus prof. dr. Ramona Maria Mocanu.

Directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” din Vasluia mai precizat că valorificarea patrimoniului este una dintre activitățile muzeului pe care îl conduce, iar atunci când vine în fața publicului trebuie să prezinte exponate frumoase din punct de vedere estetic și valoroase, „pentru că așa menținem vie memoria celui care a fost maestrul Irimescu și totodată îl încadrăm și îl menținem în istoria artei contemporane așa cum este normal. Expoziția are și un mic catalog în care cei care își doresc pot să afle mai multe despre maestrul Irimescu, despre Corneliu Baba, Ion Popescu - Negreni, Dan Hatmanu, Mihai Cămăruț, Petre Hârtopeanu. Vreau să îi mulțumesc domnului manager, părintele Teodor Brădățanu, pentru invitație și pentru onoarea pe care ne-a făcut-o să fim părtași la această mare sărbătoare și să promitem că suntem alături și la 120 de ani, la 121 sau câți or mai fi de acum încolo”, a fost promisiunea făcută fălticenenilor de prof. dr. Ramona Maria Mocanu.

La finalul manifestării, scriitorul Constantin Bulboacă a dat citire unui poem dedicat maestrului Ion Irimescu, scris în urmă cu câțiva ani și publicat în volumul „Hora cuvintelor”.

Expoziția rămâne deschisă timp de o lună, timp în care fălticenenii vor avea prilejul să se bucure de aceste lucrări foarte valoroase.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La Fălticeni, „Irimescu 119”.
 Vizualizări articol: 588 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La Fălticeni, „Irimescu 119”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei