Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 229 (7841)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Fălti, primul loc de pe pământ”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La sfârşitul săptămânii trecute, activitatea culturală din municipiul Fălticeni a fost una efervescentă graţie proiectului „Fălticeni, mon amour” derulat de Clubul Rotary Fălticeni în parteneriat cu Primăria Fălticeni. Pe lângă întâlniri ale fălticenenilor de pretutindeni, vizite la instituţiile culturale, vernisaje de expoziţii de grafică şi pictură semnate de Gabrel Baban, Doru Axinte şi Mariana Lungu, un spectacol Nicu Alifantis & Zan, au avut loc mai multe lansări de carte, fiind redată prin text şi imagini istoria oraşului. Printre acestea se numără şi „Fălti, primul loc de pe pământ”, un volum scris de Raul Ancel, şi care a văzut lumina tiparului în această vară la Editura Pim din Iaşi.

“Acesta este un autentic ghid al Fălticeniului evreiesc, … m-am plimbat printre case şi foste case, azi blocuri. Am decis să fac un tur care începe din centru, strada mea, Botoşani, casă lângă casă, evrei şi români, str. Germană, str. Sucevei şi din nou Botoşani la întoarcere. Deodată m-au invadat nume de oameni şi numere de case, de ani de zile uitate prin lăzile sufletului. S-au deschis şi am revăzut case de atunci, porţi de atunci, oameni de atunci. Le menţionez ca un tribut adus celor care au fost parte din copilăria mea”, a precizat autorul volumului, Raul Ancel.

Raul Ancel s-a născut la Fălticeni, unde şi-a petrecut copilăria. Face parte din „generaţia paşoptistă”, aşa cum le place să spună absolvenţilor promoţiei 1948 a Liceului „Nicu Gane”, apoi a absolvit Facultatea de matematică a Universităţii din Iaşi, activitatea profesională şi-a început-o la Bucureşti de unde, după aşteptare de 18 ani, devine cetăţean israelian. Cu inovaţii şi patente recunoscute peste ocean, în ultima vreme, şi-a descoperit vocaţia literară, are 8 volume publicate, colaborează cu multe reviste din diferite ţări, scrie carte electronică, este nelipsit pe Facebook cu multe amintiri din locurile pe unde a trăit, fiind urmărit cu interes de colegi şi de un public larg de cititori.

 

 ”Fălti trebuie să fie pe itinerarul oricărui turist care vine să guste din splendorile Românei”

Din oraşul natal unde „oamenii ce trec pe stradă, neatza bună îşi urează”, a primit moştenire „râuri de amintiri”, iar după 40 de ani, după jumătate de veac, Raul Ancel străbate această lume a copilăriei şi adolescenţei cu pasul cuvintelor, stăpân pe arta de a reconstrui şi de a reface atmosfera târgului de provincie. Fălti este capitala copilăriei, Iaşul, capitala tinereţii, iar Tel-Aviv, capitala restului vieţii.

Pentru că pandemia a creat oprelişti, Raul Ancel nu a putut ajunge în ziua lansării volumului „Fălti, primul loc de pe pământ” la Fălticeni, dar a transmis gândurile sale de la mii de kilometri distanţă printr-un mesaj video.

„Îmi pare nespus de rău că nu pot fi prezent alături de dumneavoastră la acest deosebit eveniment cultural. Este o mare cinste pentru mine, abia aşteptam să vin şi îmi este foarte greu să recunosc că, obligat de pandemie, nu pot participa. Sper că ne vom întâlni, ne vom plimba prin locurile îndrăgite, vom respira aerul curat, vom retrăi  amintiri, vom fi iar la iaz, la Băncuţă, în Grădina Mare, la Dumbrava Minunată şi vom face un tur pe Strada Mare, de la capătul străzii Maior Ioan până la locul unde era odată bâlciul. Am vrut mult să fiu cu voi, distanţa dintre dorinţe şi împliniri este însă neştiută. Nu totul depinde de noi.

Mulţumesc mult, dragi prieteni, mi-aţi făcut o mare cinste şi o deosebită plăcere.

Am promis prietenilor de pretutindeni să o facem cu altă ocazie, să nu lăsăm ocaziile să dispară, să nu lăsăm Fălticeniul să devină istorie. Este vorba de locuri şi oameni a căror comuniune este puternică, indivizibilă. Aceste locuri care pentru mine au instituit bunul-simţ pe pământ, care au fost şi vor fi unice, trebuie vizitate mai devreme sau mai târziu. Fălti trebuie să fie pe itinerarul oricărui turist care vine să guste din splendorile Românei. Sunt trist fără voi, dar sufletul îmi este plin pentru că ştiu că sunteţi împreună.

Cartea este o colecţie din scrierile mele şi a fost  numită cu mult bun gust de colegii mei, Gabrel Baban, Nelu Mihăilă, şi Cristian Ştefănescu, <Fălti, primul loc de pe pământ> şi este prezentată în cadrul unui eveniment cultural important pentru orăşelul meu drag, Fălti, aşa cum îl alint eu”, a spus Raul Ancel.

 

Fălticeniul poate redeveni o atracţie turistică căutată

Raul Ancel a mulţumit bunului său prieten şi coleg prof. Nelu Mihăilă, care „a fost în ultimele luni motorul care a controlat, a direcţionat şi a aprobat apariţia cărţii”, cu care s-a sfătuit în toate deciziile, care a ales povestirile şi ordine publicării lor. A mulţumit pictorului, prietenului şi fostului coleg din liceu Gabrel Baban, care, pe lângă o neobosită activitate logistică în jurul apariţiei cărţii, a acceptat ca picturile sale să „înfrumuseţeze” multe dintre povestirile lui Raul Ancel, şi care astfel au ajuns „să fie mai aproape de gustul de Fălticeni”. Raul Ancel a mulţumit profesoarei Mioara Gafencu, care din umbră l-a sprijinit de-a lungul diferitelor etape ale scrisului prin remarci de un real ajutor, şi Clubului Rotary şi lui Cristian Ştefănescu.

„Printr-un real efort financiar, organizatoric şi moral, Clubul Rotary a facilitat acest eveniment după grava pandemie pe care o traversează omenirea şi care este şi motivul pentru care nu sunt la Fălticeni astăzi. Mulţumesc că am fost selectat să fac parte din acest episod cultural al oraşului. Sper ca evenimentul organizat de Clubul Rotary să ajute Fălticeniul în a redeveni o căutată atracţie turistică, un loc însemnat pe harta cel puţin a fiecărui prieten de al meu, cunoştinţă a mea pe internet.

Mulţumesc emoţionat prietenilor şi colegilor răspândiţi în toată lumea, care mă susţin permanent pe email, reţele de socializare, cu nepreţuite comentarii. Mulţumesc cititorilor din România şi Israel care m-au susţinut şi care au devenit din prieteni virtuali prieteni apropiaţi.

Mulţumesc cititorilor din Germania, Statele Unite, Canada, Israel, Spania, Austria, Italia, etc. care au tradus în limba locului, ajutând ca Fălticeniul să fie mai cunoscut, mai viu, mai apreciat. Mulţumesc celor care m-au citit în diverse reviste tipărite şi publicaţii on line. Aprecierile dumnealor m-au ajutat mult să continui călătoria în lumea fascinantă a scrisului”, a subliniat Raul Ancel.

 

Un scriitor care face cu succes o literatură de pandemie

Prezentarea volumului „Fălti, primul loc de pe pământ” a fost făcută de profesorul Nelu Mihăilă, cel care a primit cu mare emoţie, dar şi cu bucurie, misiunea de a prefaţa, în câteva cuvinte, această carte, unică în felul ei, autorul aflându-se, de foarte mulţi ani, la mari depărtări de târgul lui natal de altădată.

Profesorul Nelu Mihăilă ne-a spus că Raul a început să scrie mult şi surprinzător de bine pe Facebook, unde şi-a descărcat preaplinul pentru cuvânt românesc. A început cu proză scurtă în care a concentrat destine şi amintiri, dar mai ales propriile sentimente şi trăiri cauzate de izolarea impusă de pandemie în 2020. Apoi a continuat colaborarea cu reviste româneşti, care l-au publicat cu sentimentul că s-a născut un scriitor care face cu succes o literatură de pandemie.

„E teribil de prolific, încât cititorii săi fideli abia pridideau să îi citească apariţiile sub formă de versuri, eseuri, amintiri şi chiar romane de mai mici dimensiuni. Multe din scrierile sale au trimiteri la târgul natal, Fălti, cum îi place să-l numească, şi de aici cultul puternic pentru părinţi, devenind nostalgic când îl năpădesc duioase amintiri din copilărie.

În toate scrierile sale, autorul mizează pe jocul subtil al memoriei afective, pe autocunoaştere şi introspecţie, făcute cu mijloace simple, specifice prozei scurte, evocând emoţie şi pasiune, oameni şi străzi, dascăli şi prieteni. În concluzie, noua preocupare a scriitorului Raul Ancel se bazează pe sinceritate, o bună memorie şi o arzătoare autenticitate”, ne-a mărturisit profesorul Nelu Mihăilă.

 

Istoria unui oraş redată prin poveste frumoasă de dragoste dintre doi tineri evrei

Aşa cum am aflat de la Nelu Mihăilă, cartea ar fi trebuit să se intituleze „Regatul meu – Botoşani, Germană, Sucevei”, dar cum mulţi cititori de azi nu ar fi ştiut despre ce este vorba (n.r. – numele a trei străzi din acelaşi cartier fălticenean), de comun acord cu autorul, colaboratorii în editarea acestei cărţi au decis ca „Fălti, primul loc pe pământ” ar fi mai potrivit.

„Piesa de rezistenţă a cărţii este microromanul <Emil>, care are în prim-plan o poveste frumoasă de dragoste dintre doi tineri evrei, care se zbat pentru a-şi construi o viaţă împreună, în ciuda sărăciei şi vicisitudinilor istorice. Acţiunea se petrece în mare parte în Fălticeni, dar şi la Suceava. Autorul deţine aptitudini rafinate pentru analize psihologice în situaţii limită, dar şi o analiză a anilor de conflict mondial, totul desfăşurându-se sub egida iubirii.

Urmează fragmente referitoare la Fălti din celelalte apariţii editoriale propuse de autor, dar şi de noi. De altfel, Raul îşi anunţă talentul şi apetitul pentru scris în urmă cu mulţi ani, atunci când publica impresii de la întâlnirea de 50 de ani de la terminarea liceului a generaţiei paşoptiste, impresii care merită cunoscute de cititori.

Mulţumim, Raul pentru delectare, pentru generozitatea de care dai dovadă cu fiecare carte nouă! Îţi mulţumim pentru bucuria de a citi o literatură bună, antrenantă, în care ne regăsim cei care am străbătut în copilărie străzile, casele şi oamenii regatului tău.  Tot ce ai scris despre Fălti reprezintă un omagiu adus peste timp fermecătorului oraş moldav”, consideră prof. Nelu Mihăilă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Fălti, primul loc de pe pământ”.
 Vizualizări articol: 911 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Fălti, primul loc de pe pământ”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei