Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 29 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 228 (7840)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Monografie

„Fălticeni – Repere în timp”, un document de referinţă lăsat de prof. Vasile Nistoreasa

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, 18 septembrie, Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni a găzduit lansarea ediţiei a doua a volumului „Fălticeni - repere în timp”, o monografie a urbei de pe Şomuz scrisă de profesorul Vasile Nistoreasa.

Cunoaşterea istoriei celor peste 500 ani de atestare documentară a aşezării de pe malurile Şomuzului şi a celor 200 de ani de când aşezarea a intrat în categoria localităţilor urbane reprezintă nu numai un imperativ, ci şi un motiv de reflecţie şi de orgoliu, după cum afirma regretatul profesor Vasile Nistoreasa, autorul volumului „Fălticeni – Repere în timp”, publicat în anul 2007 şi care, prin grija şi contribuţia financiară a Rotary Club Fălticeni, a fost republicat în vara acestui an.

Cartea reprezintă un document de referinţă pentru documentaristica oamenilor de seamă ai urbei, este o istorie a Fălticeniului incluzând trei perioade definitorii pentru în evoluția acestei localități: 1780-1950; 1950-1990; 1990-2006.

 

Un foarte bun exemplu de monografie istorică modernă şi contemporană

În volumul „Fălticeni – Repere în timp”, prezentat de prof. univ. Daniel Şandru, directorul Operei Naţionale din Iaşi, musteşte dăruirea lui Vasile Nistoreasa pentru folosul urbei şi poporul său, credinţa în Dumnezeu, dorinţa de cunoaştere a istoriei celor peste 630 de ani de la atestarea documentară a aşezării (satul Şoldăneşti, actualul cartier cu acelaşi nume, este atestat în 1384) şi a celor 241 de ani de când aşezarea a intrat în categoria localităţilor urbane (oficial, actul de naştere al târgului datează din 8 august 1780).

Profesorul universitar Daniel Şandru a declarat: „Prin această carte domnul profesor Nistoreasa a avut buna credinţă să nu permită niciunui fălticenean să îşi uite originile. Mă bucur că în acest loc geometric al întâlnirii dintre talentul pictorului Gabrel Baban (care a realizat coperta volumului) şi scriitura domnului profesor Vasile Nistoreasa a luat naştere noua ediţie a cărţii, într-un format deosebit. Coperta redă chiar imaginea Bibliotecii <Lovinescu> în sediul căreia ne aflăm astăzi. O carte care este un foarte bun exemplu de monografie istorică modernă şi contemporană a unui oraş pe care îl preţuim cu toţii. O  carte care este împărţită pe mai multe etape istorice, care începe cu un cuvânt al autorului şi în care regăseşti foarte multe informaţii pe care şi eu, atunci, la prima citire, le aflam pentru întâia dată şi care segmentează temporal epocile creşterii Fălticeniului de la 1780 la 1950, perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial până în zorii democraţiei regăsite şi evident perioada până la apariţia cărţii, 1990-2006. Sunt foarte multe informaţii preţioase. Eu nu ştiu să mai existe sub aspectul informaţional un volum mai complet despre Fălticeni şi m-aş bucura ca demersul domnului profesor să fie continuat într-un viitor. Se opreşte la 2006 şi sunt convins că intelectualii publici ai Fălticeniului pot duce acest demers mai departe, eventual şi cu sprijinul municipalităţii, al Clubului Rotary şi al întregii comunităţi. Dacă un astfel de demers va fi continuat, eu mă angajez să mă implic direct în acest proiect, inclusiv la nivelul asigurării editării unei lucrări care să continue ce a iniţiat domnul profesor Vasile Nistoreasa”.

 

Vasile Nistoreasa, o personalitate creatoare şi responsabilă, cu puternic simţ civic şi patriotism local

Profesorul Vasile Nistoreasa şi-a pus amprenta asupra culturii locale începând cu anul 1967, prin funcţiile deţinute. Redactor-responsabil al Centrului de radioficare (1967-1970), instructor-metodist la Casa orăşenească de cultură (1970-1980), director al Casei orăşeneşti de cultură şi preşedinte al Comitetului orăşenesc de cultură (1980-1987), muzeograf la Casa memorială „Mihail Sadoveanu” (1987-1993), director al Bibliotecii municipale „Eugen Lovinescu” (1993 – martie 2001, când se pensionează). A fost implicat activ în înfiinţarea şi funcţionarea Cenaclului literar „Eugen Lovinescu”, a Revistei de cultură „Interferenţe” şi a colaborat permanent cu articole, eseuri şi reportaje în publicaţiile „Zori noi”, Suplimentul Literar al Scânteii Tineretului, „Îndrumătorul Cultural”, „Crai nou”, „Limba Română” (Chişinău) sau „Opinia fălticeneană”.

Primarul Cătălin Coman preciza în urmă cu trei luni, atunci când profesorul Vasile Nistoreasa a primit post mortem titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Fălticeni: „Domnul prof. Vasile Nistoreasa a rămas profund ataşat meleagurilor natale, remarcându-se prin acte culturale deosebite faţă de municipiul Fălticeni şi rămâne, în memoria celor care l-au cunoscut, o personalitate creatoare şi responsabilă, cu puternic simţ civic şi patriotism local. Opera domniei sale, constând în zeci de titluri de articole şi o carte de referinţă, îl recomandă ca pe un reprezentant de seamă în galeria marilor oameni de cultură ai Fălticeniului”.

 

O carte despre Fălticeni, un vis din tinereţe

Dacă, de obicei, la lansările de carte ai parte de acea atmosferă scrobită și formală, care nu ajută potențialii cititori să se apropie de lectură, de această dată a fost o atmosferă caldă, informală, fiind una dintre cele mai frumoase lansări de monografii la care am participat, pentru că pereţii sălii în care a avut loc evenimentul au fost înnobilaţi cu imaginile Fălticeniului de altădată redate locuitorilor oraşului de pictorul Gabrel Baban.

Participanții la lansare au avut ocazia să interacţioneze, să povestească întâmplări inedite din istoria oraşului, să vorbească despre rostul acestei cărţi, o monografie fiind considerată şi o punte între generaţii, dar şi despre provocările pe care le presupune actul de a scrie o carte despre Fălticeni. În sală s-au aflat soţia lui Vasile Nistoreasa, Maria Nistoreasa, şi fiica sa, Petronela.

Maria Nistoreasa a spus: „Mulţumesc domnului profesor Daniel Şandru pentru că a acceptat să prezinte cartea şi pentru cuvintele frumoase adresate. Soţul meu a iubit foarte mult Fălticeniul şi a scris cartea cu mult drag. A fost un vis al lui din tinereţe de a scrie o carte despre Fălticeni. În ultimii ani a lucrat la Biblioteca Municipală, a început să adune materiale, să se documenteze, să studieze şi să înceapă să scrie cartea. La început cu stiloul, cu pixul, apoi şi-a cumpărat o maşină de scris, iar mai târziu şi-a luat un calculator şi, la vârsta lui, a învăţat să lucreze pe calculator. La sfârşitul anului 2006 manuscrisul a fost gata şi în 2007 a ieşit cartea <Fălticeni - repere în timp>. Dacă a fost completă, dacă a avut succes sau nu rămâne la aprecierea celor care au citit-o sau care o vor mai citi. Mulţumesc Clubului Rotary pentru că a facilitat reeditarea acestei cărţi. Mulţumesc domnului profesor Baban pentru coperta frumoasă şi domnului prof. univ. Daniel Şandru pentru cuvintele frumoase adresate”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Fălticeni – Repere în timp”, un document de referinţă lăsat de prof. Vasile Nistoreasa.
 Vizualizări articol: 1049 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Fălticeni – Repere în timp”, un document de referinţă lăsat de prof. Vasile Nistoreasa0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei