Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 23 sep 2021 - Anul XXVI, nr. 223 (7835)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

„Risipitorul de frumuseţi”

Spectacolul susținut de Tudor Gheorghe pe scena suceveană, „un strop” de primăvară, bucurie, speranță, într-o toamnă amărâtă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Maestrul Tudor Gheorghe a susținut marți, 21 septembrie, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, spectacolul „Risipitorul de frumuseţi”, „un strop” de primăvară, bucurie, speranță, într-o toamnă amărâtă.

Acest eveniment cultural ar fi trebuit să aibă loc pe 9 martie 2020, dar chiar în ziua spectacolului, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava a interzis concertul, la fel ca și alte spectacole, meciuri și manifestări, indiferent dacă erau organizate în spații închise sau în aer liber, din cauza COVID-19.

„Atunci am avut un sentiment de amărăciune, că un public așa de minunat, cum este cel din Suceava, a fost văduvit de un spectacol pe care eu îl gândisem ca un spectacol de înălțare, de frumusețe și preaslăvire a primăverii. Și acum am stat cu emoții în cabină...”, a spus maestrul Tudor Gheorghe la debutul concertului, salutându-i pe spectatori: „dragi mascați și răsfirați”, având în vedere că în sala de spectacol publicul (mult mai puțin decât capacitatea sălii de spectacol) a păstrat distanțarea fizică și a purtat mască pe față.

 

„...Un fel de datorie față de Nichita”

Tudor Gheorghe a fost însoţit la Suceava de Corul și Orchestra Concertino (orchestra lărgită), fondator și coordonator artistic Eugen Negruță (acordeon), sub bagheta dirijorului și orchestratorului Marius Hristescu.

Maestrul Tudor Gheorghe și orchestratorul Marius Hristescu au reușit și de această dată să surprindă plăcut publicul sucevean. „Risipitorul de frumuseţi” (Volumul 1) este un spectacol în care se observă aceeași varietate tematică, perfecțiune stilistică a maeștrilor, un concert în care poezia și muzica se îmbină armonios, oferind publicului un act artistic „frumos, vesel, liniștitor, dătător de speranță”. „Luați primăvara din această seară, a unei toamne care se anunță a fi și ea amărâtă, ca o bucurie a sufletului, ca o bucurie a speranțelor din noi”, a transmis Tudor Gheorghe.

Într-o oră și jumătate cât a durat spectacolul, artiștii ne-au purtat „pe aripile poeziei românești”, ascultând versuri nepieritoare scrise de Nichita Stănescu, Lucian Blaga, Adrian Păunescu, Alexandru Macedonscki, Grigore Vieru, Virgil Carianopol, Păstorel Teodoreanu, George Bacovia etc.

„În acest spectacol, îmi plătesc un fel de datorie față de Nichita, care mi-a zis într-o dimineață, după o noapte lungă: <Bătrâne, am un regret, că pe mine nu mă cânți>. Eu i-am răspuns: <Mângâie-te cu gândul că nici pe Eminescu nu-l cânt>. Lui i-a plăcut acest răspuns.... Apoi i-am spus: <Pe tine atât de bine și frumos te-a găsit, melodic vorbind, Nicu Alifantis, încât lasă-mă pe mine... să te spun>. Astfel că este primul spectacol integral în care toate poemele pe care le spun sunt semnate de Nichita Stănescu”, le-a povestit maestrul sucevenilor.

 

Aplauze și ovații

Nu au lipsit din concert piese precum „Antiprimăvară”, „Valsul rozelor”, „Note de primăvară”, „E primăvară, iarăși primăvară”,„Dorul călător”, cântec la care a fost invitat să participe și publicul, care a interpretat cu succes prima strofă: „Mi-a fugit dorul de-acasa, dorul /Cât a fost vremea frumoasă, dorul / Și-a fugit cam dezbrăcat / L-a prins vremea rea plecat / Și mi-e teamă c-a-nghețat, dorul.../” etc.  

Spectacolul s-a încheiat cu piesa „Salcâmii”: „Au înnebunit salcâmii /
De atâta primăvară, / Umblă despuiați prin ceruri /  Cu tot sufletu-n afara”.  A fost „hit, după hit, după hit...”, a spus cu umor Tudor Gheorghe, referindu-se la cântecele pe care le-a interpretat în cadrul concertului, amintind și faptul că din anul 1969, de când tot cântă.. și până acum, „am rămas în Top..., dar ce cânt eu nu auziți la radio, ce cânt eu sună foarte românește și, cică, nu sunt piese targetate, în target”.

Artiștii au fost răsplătiți la finalul concertului cu aplauze îndelungi și ovații de sute de suceveni. Cu toții au plecat spre case cu bucuria reîntâlnirii și speranța unei revederi cât mai apropiate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Spectacolul susținut de Tudor Gheorghe pe scena suceveană, „un strop” de primăvară, bucurie, speranță, într-o toamnă amărâtă.
 Vizualizări articol: 800 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spectacolul susținut de Tudor Gheorghe pe scena suceveană, „un strop” de primăvară, bucurie, speranță, într-o toamnă amărâtă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei