Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 11 aug 2021 - Anul XXVI, nr. 186 (7798)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Festivalul de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” şi Festivalul de film documentar şi de film de scurt metraj „Draga Film Fest”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În perioada 23-29 august, la Fălticeni se va desfăşura a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” şi prima ediţie a Festivalului de film documentar şi de film de scurt metraj „Draga Film Fest”. Manifestarea, organizată de Asociaţia „Fălticeni Cultural”, reuneşte în urbea de pe Şomuz elevi şi tineri din diferite zone ale ţării şi din Republica Moldova, membri ai unor trupe de teatru, studenţi la teatru, profesori îndrumători, regizori, actori, scenografi, coregrafi, trupe de actori profesionişti, solişti de muzică folk, solişti de operă, pictori şi caricaturişti.

În fiecare seară vor avea loc spectacole de teatru, spectacole muzicale şi proiecţii de filme, iar în cursul zilei se vor desfăşura concursurile din cele două festivaluri, ateliere în care tinerii vor învăţa actoria împreună cu studenţii facultăţilor de teatru sau workshopuri coordonate de nume cunoscute ale cinematografiei şi teatrului.

Şi pe cei mici îi aşteaptă surprize, cum ar fi piese de teatru pentru copii cu actori din Iaşi, Piatra Neamţ şi Republica Moldova.

Activităţile din cadrul celor două festivaluri se vor desfăşura în trei locaţii: Sala „Draga Olteanu Matei”, Sala mare a Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic” şi în curtea interioară a Colegiului „Vasile Lovinescu”, unde va fi amplasată scena mare şi ecranul cinematografic. Intrarea este liberă la toate spectacolele!

 

Şapte trupe de teatru intră în competiţie pentru trofeul festivalului

În urma preselecţiilor, vor participa în concurs şapte trupe de teatru formate din liceeni şi studenţi din ţară şi străinătate, care au vârsta maximă de 25 de ani. Au fost selectate pentru faza finală a competiţiei trupele: „Artis” – Piatra Neamţ; „Ghioceii” – Mingir (Basarabia); „Gong” – Roman; „Protha” – Panciu; „Şapte” – Cluj-Napoca, „Thaliamar” – Mangalia; „Victory of Art” – Bucureşti, acestea urmând să intre în concurs în zilele de 24, 25 şi 26 august, începând cu ora 9,00, pe scena Centrului Cultural „Grigore Vasiliu Birlic”. Ziua de vineri este rezervată Concursului de recitare şi monolog.

Vizionarea filmelor înscrise în concursul din cadrul „Draga Film Fest” va avea loc în perioada 24-27 august, începând cu ora 11,30, la sala de spectacole „Draga Olteanu Matei”.

În fiecare zi, copiii sunt aşteptaţi, de la ora 13,00, la Centrul Cultural „Gr. V. Birlic”, unde vor avea loc spectacole de teatru pentru ei. După deschiderea festivalului, care va avea loc luni, 23 august, la ora 12,00, cu Parada costumelor de teatru realizată de actorii de la Ateneul Naţional din Iaşi, va fi prezentat spectacolul „Aventuri cu Dl. Goe”. Marţi, Ateneul din Iaşi oferă celor mici „Dumbrava basmelor muzicale”, miercuri, 25 august, Teatrul Municipal de Păpuşi „Guguţă” – Chişinău va fi prezent cu spectacolul „Parte dreaptă”, urmând ca joi actorii basarabeni să joace în „Prinţesa broască”. Vineri va urca pe scenă trupa „Artis” din Piatra Neamţ, care va prezenta copiilor piesa de teatru „Hansel şi Gretel”. Sâmbătă, Teatrul pentru copii şi tineret „Vasilache” din Botoşani va prezenta„Peştişorul de aur”, iar duminică, actorii botoşăneni vor urca pe scenă cu spectacolul „Punguţa cu doi bani”.

 

Spectacole de referinţă în Festivalul Internaţional de Teatru

Printre spectacolele de teatru şi manifestările care vor avea loc în această perioadă la Fălticeni se numără: „Să vezi ce te spun lu mama!”, prezentat luni, 23 august, ora 16,30, de Ateneul Naţional din Iaşi, urmat de lansarea cărţii „Ospiciul creator”, autor Alexandru Cojocariu, prezintă: Ania-Alina Mocanu (ora 18.15), şi de spectacolul „Eden”, jucat de actorii Companiei teatrale „Unfortunate Thespians” – Bucureşti. De la ora 21,30 este programat spectacolul „Incredibil, dar adevărat: Don Giovanni şi Flautul fermecat!”, un spectacol In memoriam Eusebiu Ştefănescu avându-i ca protagonişti pe Ion Bogdan Ştefănescu, Carina Geanina Boanţă, Salomeea-Lois Bodea şi Mihai Vaida.

Marţi, de la ora 16:30, Teatrul de Artă Socială „Mina” – Bucureşti îi invită pe fălticeneni la spectacolul „Ursul”, iar de la ora 18:30, Teatrul „Mihai Eminescu” – Botoşani va prezenta piesa „Bani din cer”.

Mercuri, tot de la ora 16:30, vor urca pe scenă studenţii Universităţii Naţionale de Arte „George Enescu” din Iaşi, coordonaţi de coregrafa Lorette Enache, cu spectacolul „Skalski”, după care Teatrul „Globe” – Bucureşti va prezenta „Spune-mi ce-ai făcut cu banii?”, avându-i în distribuţie pe cunoscuţii actori Claudiu Bleonţ, Anca Sigartău şi Claudiu Maier. Spectacol In Memoriam Emil Hossu.

Joi, 26 august, de la ora 16:30, Klavier Art prezintă spectacolul „Rădăcini” (Andrei Mihai Radu - vioară, Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu - pian la patru mâini) şi expoziţia „Enescu 140 – Rădăcini”. De la ora 18:30, Teatrul „Birlic” din Fălticeni va fi prezent cu piesa „Femei”, în regia lui Vlad Basarabescu şi avându-i în distribuţie pe Ana Maria Fasolă, Diana Iorgu şi Irina Tocănel. Spectacol In Memoriam Jules Cazaban.

 

Gală cu Dorel Vişan, Pavel Bartoş, Dorina Lazăr, Rodica Mandache

Vineri, înainte de Gala decernării premiilor FITT Birlic 11 şi Draga Film Fest, va avea loc lansarea cărţii „Draga”, invitaţi de onoare fiind maestrul Dorel Vişan, Ioan Moldovan şi Nadia Farcaş, urmată de spectacolul Teatrului „Odeon” din Bucureşti, „Natură moartă cu nepot obez”, de Ion Sapdaru. Regia: Eugen Făt. Distribuţia: Dorina Lazăr, Rodica Mandache, Pavel Bartoş, Angela Ioan şi Nicoleta Lefter.

Gala decernării premiilor FITT Birlic 11 şi Draga Film Fest are ca invitaţi de onoare soliştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” – Constanţa. Tot în cadrul Galei, actorii Vlad Rădescu, Ovidiu Cuncea şi coregrafa Lorette Enache vor primi din partea primarului Gheorghe Cătălin Coman titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni.

Sâmbătă, de la ora 16:30, Teatrul „Tandem” din Piatra Neamţ va prezenta spectacolul „Prof”, iar de la ora 18:30, Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj va prezenta spectacolul „Hangiţa”.

Duminică, 29 august, de la ora 16:30, Teatrul Municipal „Matei Vişniec” din Suceava va prezenta spectacolul „Pisici II”, urmând ca de la ora 18:30 să urce pe scenă actorii Teatrului Municipal „Bacovia” din Bacău pentru a prezenta spectacolul „Tu ce te bagi?”.

 

Cinemateca de noapte

Cinemateca de noapte oferă cinefililor în fiecare seară, începând cu ora 23,00, filme de cinematică sau noi, dar şi întâlniri cu actori şi regizori. Luni, 23 august, va fi prezentat filmul “Ilustrate cu flori de câmp”, film In memoriam Draga Olteanu Matei şi Carmen Galin. Marţi, va rula filmul „Reconstituirea”, regia: Andrei Blaier. Film In memoriam Vladimir Găitan. Întâlnire de suflet cu actriţa Ileana Popovici.

Miercuri va fi proiectată pelicula „Binecuvântată fii, închisoare”, în regia lui Nicolae Mărgineanu. Întâlnire de suflet cu actriţa Maria Ploae, iar joi va fi prezentat filmul „Ochi de urs”, în regia Stere Gulea. Întâlnire de suflet cu Sofia Vicoveanca şi Daniela Vlădescu, pe care le vom întâlni în acest film în postura de actriţe.

Sâmbătă, la Cinemateca de noapte va rula filmul „30 de ani şi 15 minute”, fiind programată şi o întâlnire cu regizorul Ştefan Mandachi, iar duminică, festivalul se va încheia cu vizionarea filmelor TVR Iaşi: „Draga, pentru ca să fie dragă tuturor” şi „Petru Ciubotaru, 50 de ani pe scena Naţionalului ieşean”, realizate de Carmen Olaru.

Programul complet al festivalului, cu orele şi locurile de desfăşurare a evenimentelor, poate fi consultat pe pagina de internet a Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, https://asociatiafalticenicultural.ro/, sau pe pagina de Facebook.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” şi Festivalul de film documentar şi de film de scurt metraj „Draga Film Fest”.
 Vizualizări articol: 1375 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Festivalul de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic” şi Festivalul de film documentar şi de film de scurt metraj „Draga Film Fest”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei