Sâmbătă, 17 iulie 2021, la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” s-a desfășurat, în cadrul Zilelor Municipiului Fălticeni, o evocare a lui Vasile Lovinescu și vernisajul expoziției de pictură „Suflet și culoare” a artistului plastic Teodor Vișan. Evenimentul, la care au fost prezenți o parte din discipolii lui Vasile Lovinescu, cei care îi cunosc sau îi cercetează opera, scriitori, lingviști, dar și un numeros public a avut loc în preajma comemorării a 45 de ani de la moartea folcloristului Vasile Gh. Popa (n. 23 noiembrie 1912, – d. 18 iulie 1976) și a 37 de ani de la moartea eseistului fălticenean Vasile Lovinescu (n. 17 decembrie 1905 – d. 14 august 1984).
În cuvântul de deschidere, primarul municipiului Fălticeni, prof. Gheorghe Cătălin Coman, a salutat audiența și a anunțat finalizarea sau stadiul în care se află mai multe proiecte de reabilitare a unor instituții de cultură, printre care se numără Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”, Galeria Oamenilor de Seamă, Corpul B al Muzeului de Artă „Ion Irimescu” sau Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”.
Doctor în litere al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, prof Alina Bărbuță Negru și-a prezentat lucrarea intitulată „Vasile Lovinescu, hermeneut al literaturii române“, cu care a obținut doctoratul, în 2017, sub coordonarea lui Cassian Maria Spiridon.
„Un exercițiu al inimii pe o temă de Vasile Lovinescu”
Printre cei prezenți la Fălticeni a fost și dr. Roxana Cristian, membra cenaclului de inițiere în doctrinele tradiționale „Hyperion”, editoare, alături de regretatul Florin Mihăescu, a scrierilor lui Vasile Lovinescu apărute la Editura Rosmarin din București. Cenaclul „Hyperion” a fost inițiat și condus de Vasile Lovinescu, printre numeroșii elevi și adepți ai săi, “cel mai fidel și mai apropiat fiind Florin Mihăescu”. Florin Mihăescu a fost principalul continuator al lui Vasile Lovinescu. În condițiile restrictive ale regimului comunist, acesta a fost, încă din 1960, animatorul cercului de studiu Hyperion. Din anul 2005, Florin Mihăescu a editat caietele bianuale ale Cenaclului “Hyperion – Vasile Lovinescu” , intitulate „Scrieri și studii tradiționale”, al căror cuprins este structurat pe trei paliere: surse, studii și eseuri și pe care fălticenenii pasionați de literatură le cunosc din edițiile anterioare ale simpozioanelor desfășurate în luna iulie„Sub semnul Lovineștilor”, cele mai multe dintre ele fiind dedicate lui Vasile Lovinescu.
Dr. Roxana Cristian, a adus mărturii cu privire la concepția inițiatului de la Fălticeni referitoare la spațializarea timpului, într-un eseu intitulat „Un exercițiu al inimii pe o temă de Vasile Lovinescu”.
Două forțe numite „Bine” și „Rău”
Prof. Eleonora Bulboacă a susținut comunicarea intitulată „Între Bine și Rău – Calea îmbunătățirii omului, în viziunea lui Vasile Lovinescu”, ținând cont de accepțiunea cu care aceste noțiuni sunt folosite în lucrarea de referință a lui Vasile Lovinescu „Creangă și creanga de aur”, apărută postum, în 1989. Pornind de la analiza basmului “Povestea lui Stan Pățitul”, moderatoarea întregii manifestări a exprimat ideea că problema Răului, în toată complexitatea ei, nu poate fi rezolvată – cum bine afirmă Vasile Lovinescu – decât de metafizica pură și de snoavele țărănești răspândite pe toată fața pământului: „Satan, sub orice aspect s-ar înfățișa în lume, poate fi nimicit prin simplicitatea și umorul unor pocitanii cum sunt eroii lui Creangă, ipostaze moldave ale mitului universal”.
Cele două ziceri populare: „Bine faci, bine găsești” și „Rău cu rău, dar mai rău fără rău” învăluie tocmai acest adevăr fundamental: desăvârșirea este posibilă doar prin asumarea luptei la interferența dintre cele două forțe, numite „Bine” și „Rău”. Numai trecerea prin acest spațiu îngust al asperităților și al sacrificiului de sine face posibilă înnoirea, re-nașterea, îndreptarea, reintegrarea noastră în universalitatea materiei și spiritului din care am fost creați.
„Ecoul Vasile Lovinescu”
Scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din Piatra Neamț, Dan Iacob, un entuziast cercetător al întregii opere a lui Vasile Lovinescu, a prezentat ultima sa lucrare, o antologie de texte de și despre Vasile Lovinescu. Purtând titlul „Ecoul Vasile Lovinescu”, lucrarea de mari dimensiuni este dedicată celei mai bune cunoscătoare a hermeneutului, discipolul absolut, Roxana Cristian.
În intervenția sa intitulată „O prietenie spirituală”, Magda Țepoi, dr. ec. prof. asociat al Universității „Al. I.Cuza” din Iași, a evocat prietenia bunicului ei matern Vasile G. Popa− fost profesor la Colegiul „Nicu Gane”, folclorist, memorialist, poet, eseist − cu inițiatul Vasile Lovinescu.
Au avut, de asemenea, intervenții remarcabile poeta Mihaela Grădinariu și conf. univ. dr. Cristina Emanuela Dascălu din Iași.
Din asistența numeroasă și valoroasă au mai făcut parte și Dumitru Brăneanu, poet, președinte al Filialei Bacău a U.S.R., Marilena Istrate, scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor București, Ioan Țicalo, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din Bucovina, Maria Olar, profesori, scriitori locali, autorități locale.
„Muzica poeziei” prin flautul fermecat al profesorului Nicolae Maxim
Prof. univ. Nicolae Maxim a susținut un recital de flaut pe care l-a intitulat „Muzica poeziei”, argumentând, într-o intervenție formidabilă, de tip enciclopedic, frumusețea artelor.
Scriitoarea Doina Cernica a remarcat longevitatea acestor manifestări dedicate Lovineștilor, la care a participat din 2005. A apreciat valoarea participanților la colocviu, înalta ținută științifică a lucrărilor și a propus realizarea unei arhive a lucrărilor, pentru a putea fi valorificate de posteritate.
„O manifestare de elită, evocarea lui Vasile Lovinescu, susținută de multă vreme, în principal, de axa luminoasă desenată între București și Fălticeni de două doamne, dr. Roxana Cristian și prof. Eleonora Bulboacă, a deschis, cu eleganță și substanță, cu participare și implicare, partea culturală a Zilelor Municipiului Fălticeni 2021”, a subliniat scriitoarea Doina Cernica.
Gazda manifestării, bibliotecara Nicoleta Hoștinaru, alături de colegele ei, a oferit suportul logistic și a contribuit la crearea atmosferei adecvate.
Colocviul „Vasile Lovinescu” a fost sponsorizat de o persoană care, sub protecția anonimatului, a dorit să contribuie la acoperirea unei părți din cheltuielile de deplasare și cazare ale participanților veniți din alte localități.