Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 20 iul 2021 - Anul XXVI, nr. 167 (7779)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Fălticeni

Întâlnire cu discipolii lui Vasile Lovinescu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, 17 iulie 2021, la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” s-a desfăşurat, în cadrul Zilelor Municipiului Fălticeni, o evocare a lui Vasile Lovinescu  şi vernisajul expoziţiei de pictură „Suflet şi culoare” a artistului plastic Teodor Vişan. Evenimentul, la care au fost prezenţi o parte din discipolii lui Vasile Lovinescu, cei care îi cunosc sau îi cercetează opera, scriitori, lingvişti, dar şi un numeros public a avut loc în preajma comemorării a 45 de ani de la moartea folcloristului Vasile Gh. Popa (n. 23 noiembrie 1912, – d. 18 iulie 1976)  şi a 37 de ani de la moartea eseistului fălticenean Vasile Lovinescu (n. 17 decembrie 1905 – d. 14 august 1984).

În cuvântul de deschidere, primarul municipiului Fălticeni, prof. Gheorghe Cătălin Coman, a salutat audienţa şi a anunţat finalizarea sau stadiul în care se află mai multe proiecte de reabilitare a unor instituţii de cultură, printre care se numără Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”, Galeria Oamenilor de Seamă, Corpul B al Muzeului de Artă „Ion Irimescu” sau Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”.

Doctor în litere al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, prof Alina Bărbuţă Negru  şi-a prezentat lucrarea intitulată „Vasile Lovinescu, hermeneut al literaturii române“, cu care a obţinut doctoratul, în 2017, sub coordonarea lui Cassian Maria Spiridon.

 

„Un exerciţiu al inimii pe o temă de Vasile Lovinescu”

Printre cei prezenţi la Fălticeni a fost şi dr. Roxana Cristian, membra cenaclului de iniţiere în doctrinele tradiţionale „Hyperion”, editoare, alături de regretatul Florin Mihăescu, a scrierilor lui Vasile Lovinescu apărute la Editura Rosmarin din Bucureşti. Cenaclul „Hyperion” a fost iniţiat şi condus de Vasile Lovinescu, printre numeroşii elevi şi adepţi ai săi, “cel mai fidel şi mai apropiat fiind Florin Mihăescu”. Florin Mihăescu a fost principalul continuator al lui Vasile Lovinescu. În condiţiile restrictive ale regimului comunist, acesta a fost, încă din 1960, animatorul cercului de studiu Hyperion. Din anul 2005, Florin Mihăescu a editat caietele bianuale ale Cenaclului “Hyperion – Vasile Lovinescu” , intitulate „Scrieri şi studii tradiţionale”, al căror cuprins este structurat pe trei paliere: surse, studii şi eseuri şi pe care fălticenenii pasionaţi de literatură le cunosc din ediţiile anterioare ale simpozioanelor desfăşurate în luna iulie„Sub semnul Lovineştilor”, cele mai multe dintre ele fiind dedicate lui Vasile Lovinescu.

Dr. Roxana Cristian, a adus mărturii cu privire la concepţia iniţiatului de la Fălticeni referitoare la spaţializarea timpului, într-un eseu intitulat „Un exerciţiu al inimii pe o temă de Vasile Lovinescu”.

 

Două forţe numite „Bine” şi „Rău”

Prof. Eleonora Bulboacă a susţinut comunicarea intitulată „Între Bine şi Rău - Calea îmbunătățirii omului, în viziunea lui Vasile Lovinescu”, ţinând cont de accepţiunea cu care aceste noţiuni sunt folosite în lucrarea de referinţă a lui Vasile Lovinescu „Creangă şi creanga de aur”, apărută postum, în 1989. Pornind de la analiza basmului “Povestea lui Stan Păţitul”, moderatoarea întregii manifestări a exprimat ideea că problema Răului, în toată complexitatea ei, nu poate fi rezolvată - cum bine afirmă Vasile Lovinescu – decât de metafizica pură şi de snoavele ţărăneşti răspândite pe toată faţa pământului: „Satan, sub orice aspect s-ar înfăţişa în lume, poate fi nimicit prin simplicitatea şi umorul unor pocitanii cum sunt eroii lui Creangă, ipostaze moldave ale mitului universal”.

Cele două ziceri populare: „Bine faci, bine găseşti” şi „Rău cu rău, dar mai rău fără rău” învăluie tocmai acest adevăr fundamental: desăvârşirea este posibilă doar prin asumarea luptei la interferenţa dintre cele două forţe, numite „Bine” şi „Rău”. Numai trecerea prin acest spaţiu îngust al asperităţilor şi al sacrificiului de sine face posibilă înnoirea, re-naşterea, îndreptarea, reintegrarea noastră în universalitatea materiei şi spiritului din care am fost creaţi.

 

„Ecoul Vasile Lovinescu”

Scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din Piatra Neamţ, Dan Iacob, un entuziast cercetător al întregii opere a lui Vasile Lovinescu, a prezentat ultima sa lucrare, o antologie de texte de şi despre Vasile Lovinescu. Purtând titlul „Ecoul Vasile Lovinescu”, lucrarea de mari dimensiuni este dedicată celei mai bune cunoscătoare a hermeneutului, discipolul absolut, Roxana Cristian.

În intervenţia sa intitulată „O prietenie spirituală”, Magda Ţepoi, dr. ec. prof. asociat al Universităţii „Al. I.Cuza” din Iaşi, a evocat prietenia bunicului ei matern Vasile G. Popa− fost profesor la Colegiul „Nicu Gane”, folclorist, memorialist, poet, eseist −  cu iniţiatul Vasile Lovinescu.

Au avut, de asemenea, intervenţii remarcabile poeta Mihaela Grădinariu şi conf. univ. dr. Cristina Emanuela Dascălu din Iaşi.

Din asistenţa numeroasă şi valoroasă au mai făcut parte şi Dumitru Brăneanu, poet, preşedinte al Filialei Bacău a U.S.R., Marilena Istrate, scriitoare, membră a Uniunii Scriitorilor Bucureşti, Ioan Ţicalo, scriitor, membru al Uniunii Scriitorilor din Bucovina, Maria Olar, profesori, scriitori locali, autorităţi locale.

 

 „Muzica poeziei” prin flautul fermecat al profesorului Nicolae Maxim

Prof. univ. Nicolae Maxim a susţinut un recital de flaut pe care l-a intitulat „Muzica poeziei”, argumentând, într-o intervenție formidabilă, de tip enciclopedic, frumuseţea artelor.

Scriitoarea Doina Cernica a remarcat longevitatea acestor manifestări dedicate Lovineştilor, la care a participat din 2005. A apreciat valoarea participanților la colocviu, înalta ţinută ştiinţifică a lucrărilor şi a propus realizarea unei arhive a lucrărilor, pentru a putea fi valorificate de posteritate.

 „O manifestare de elită, evocarea lui Vasile Lovinescu, susţinută de multă vreme, în principal, de axa luminoasă desenată între Bucureşti şi Fălticeni de două doamne, dr. Roxana Cristian şi prof. Eleonora Bulboacă, a deschis, cu eleganță şi substanţă, cu participare şi implicare, partea culturală a Zilelor Municipiului Fălticeni 2021”, a subliniat scriitoarea Doina Cernica.

Gazda manifestării, bibliotecara Nicoleta Hoștinaru, alături de colegele ei, a oferit suportul logistic şi a contribuit la crearea atmosferei adecvate.

Colocviul „Vasile Lovinescu” a fost sponsorizat de o persoană care, sub protecţia anonimatului, a dorit să contribuie la acoperirea unei părţi din cheltuielile de deplasare şi cazare ale participanţilor veniţi din alte localităţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Întâlnire cu discipolii lui Vasile Lovinescu.
 Vizualizări articol: 1061 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Întâlnire cu discipolii lui Vasile Lovinescu0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei