Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 iun 2021 - Anul XXVI, nr. 139 (7751)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Program al Ministerului Culturii

Doi meșteri populari din Suceava, propuși pentru “Tezaur Uman Viu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Meșteșugurile tradiționale din Bucovina sunt reprezentate la cea de-a noua sesiune a programului Tezaur Uman Viu de către doi renumiți meșteri populari, apreciați în țară și peste hotare – Maria Zinici și Dumitru Pașcaniuc.

Numele acestora se regăsesc între cele 47 de dosare de candidatură ajunse la Ministerul Culturii, din întreaga țară.

Perioada de înscriere pentru programul Tezaur Uman Viu a avut loc între 15 aprilie și 31 mai, iar domeniile pentru care s-a aplicat sunt prelucrarea lemnului, prelucrarea lutului, prelucrarea fibrelor și firelor textile, prelucrarea pieilor și blănurilor, alimentație, ocupații, portul, spiritualitate și alte elemente de patrimoniu cultural imaterial.

„Ne bucură interesul și faptul că, după mai bine de 10 ani, acest program reușește să adune creatorii, păstrătorii și transmițătorii de tradiții, obiceiuri și meșteșuguri. Devine o provocare tot mai mare identificarea acestora, iar dorința noastră este să-i promovăm și să găsim pârghiile prin care munca lor să ajungă la marele public. Într-o lume în care kitschul a pus stăpânire până și pe crearea iilor sau a obiectelor tradiționale românești, produse în țări îndepărtate, vreau să ne întoarcem la autentic”, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Verificarea integralității și eligibilității dosarelor de candidatură a avut loc în intervalul 1-7 iunie, iar evaluarea dosarelor de candidatură de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial va avea loc în perioada 8 iunie – 1 septembrie, anul curent.

Persoanele care vor fi desemnate câștigătoare vor fi anunțate la data de 6 septembrie 2021. Comisia poate acorda anual maximum 15 titluri “Tezaur Uman Viu”.

Decernarea titlurilor se face în cadrul unei Gale organizate sub egida Ministerului Culturii, dar numai în cazul în care Comisia decide acordarea a cel puțin opt titluri într-un an.

La ediția anterioară, au fost depuse 45 de dosare, din care au intrat în analiză doar 37, opt fiind respinse administrativ, și nu mai puțin de 11 persoane păstrătoare și transmițătoare de patrimoniu cultural imaterial au primit această distincție. Gala 2020 nu a avut loc din cauza pandemiei de Covid-19.

Programul “Tezaur Uman Viu” este implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial. Programul vizează identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

 

Maria Zinici – “mama încondeietorilor de ouă”

Născută pe 18 septembrie 1949, în localitatea Ulma – Lupcina, Maria Zinici a învățat arta încondeierii ouălor de la vârsta de 6 ani, de la mama sa, dar și de la o mătușă.

Căsătorită de la 17 ani, a locuit timp de 35 de ani la Izvoarele Sucevei (Brodina de Sus), iar acum în Rădăuți, unde practică meșteșugul la fel ca în copilărie.

Pentru iscusința sa a fost remarcată și a participat la numeroase târguri de meșteri populari din toată țara, precum și la diverse expoziții și concursuri de specialitate din țară și de peste hotare (Germania, Ungaria, Olanda, Elveția, Austria și Polonia).

Pentru ca oamenii să ducă mai departe această frumoasă îndeletnicire, i-a învățat pe toți cei cinci copii ai săi, dar și pe alți actuali meșteri străvechiul meșteșug, care va fi transmis de acum celor zece nepoți cu care se mândrește.

“Tradiția decorării oului pascal ține de spiritualitatea creștină a comunităților ortodoxe din Moldova, performată spectaculos în Bucovina. Oul roșit este aliment spiritual în perioada pascală, fiind folosit în practica mesei ceremoniale și festive de la Paști și sărbătoarea Înălțării Domnului. Oul roșit sau decorat anturează pasca în practica pomenirii morților, înlocuind în această perioadă alimentele rituale canonice – coliva de grâu și colacul. {…} Astfel, o recomandăm călduros pe Maria Zinici pentru titlul de Tezaur Uman Viu, ca fiind un meșter valoros și un om de mare calitate, ce-și marchează vremea și frumosul creației populare”, se arată în propunerea făcută către Ministerul Culturii de Centrul Cultural Bucovina, sub semnătura expertului etnograf Eutasia Rusu.

Video https://www.facebook.com/106837214127789/videos/199105101713295/

 

Dumitru Pașcaniuc și renumita ceramică de la Marginea

Reprezentantul Sucevei în arta olăritului vine de la Marginea, localitate cu renume și cu o tradiție care se pierde în negura istoriei.

Născut la 23 august 1965, Dumitru Pașcaniuc are ca ocupație principală prelucrarea lutului încă de mic copil, după cum se arată și în argumentația transmisă Ministerului Culturii de către reprezentanții Consiliului Județean Suceava, în dosarul de candidatură.

“Olar din tată în fiu, din vestitul centru de ceramică Marginea, județul Suceava, Dumitru Pașcaniuc practică olăritul ca olar-meșter de la 18 ani, dar a crescut cu degetele în lut, jucându-se și meșterind din fragedă copilărie. {…} Ceramica făurită de meșterul nostru este utilitară, deși decorul minimalist nu lipsește de pe ea. Modelarea unei ulcele pe roată durează doar câteva minute și arată virtuozitatea meșterului stăpân pe meșteșug. Deși pare simplu la prima vedere, nu este deloc așa...{…} Acest meșter a rămas cuminte în matca adânc săpată de neamul său – el face oale ca să trăiască și ca să își găsească liniștea. Iar chipul, caracterul și purtarea lui arată că te afli în fața unui om rupt din tradiția cuminte și trainică, un om de omenie, harnic și devotat muncii pe care știe să o facă. {…} Pentru Bucovina meșterul olar Pașcaniuc are relevanța unui brand cultural”, se arată în recomandarea transmisă de Centrul Cultural Bucovina în dosarul pentru atribuirea titulaturii de Tezaur Uman Viu.

Video https://www.youtube.com/watch?v=dWehXFoS2EY

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi meșteri populari din Suceava, propuși pentru “Tezaur Uman Viu”.
 Vizualizări articol: 2391 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Doi meșteri populari din Suceava, propuși pentru “Tezaur Uman Viu”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei