Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 mai 2021 - Anul XXVI, nr. 117 (7729)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Carte şi spectacol

Volumul „Mihăiţă. Reconstituirea unei vieţi”, de Doina Papp, lansat la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Miercuri, 19 mai, în sala “Iorgu Radu” a Primăriei municipiului Fălticeni, a avut loc lansarea volumului „Mihăiţă. Reconstituirea unei vieţi”, de Doina Papp. Titlul cărţii este o aluzie la titlul filmului în care a debutat George Mihăiţă, „Reconstituirea”, realizat în 1968 de Lucian Pintilie.

Pe lângă lansarea cărţii, unul dintre cei mai mari actori români şi directorul Teatrului de Comedie din Bucureşti, George Mihăiţă, a oferit celor prezenţi şi un spectacol, un „one man show”, în care a povestit cele mai importante momente din viaţa sa, multe dintre ele fiind însoţite de imagini video din filme, spectacole sau din culisele pregătirii acestora.

Intrarea lui George Mihăiţă, o „legendă” a scenei şi a cinematografiei româneşti, director din anul 2000 al Teatrului de Comedie, la întâlnirea cu fălticenenii şi primarul Gheorghe Cătălin Coman s-a făcut cu un „Salut” – numele revistei lansate de George Mihăiţă în 1990, actorul fiind cel mai aproape de problemele adolescenţilor prin scris, salut recunoscut de o parte din foştii cititori ai revistei prezenţi în sală şi care şi-au amintit de anii când erau liceeni sau studenţi. Şi cum îi stă bine unui mare artist, George Mihăiţă a venit cu o carte care să cuprindă în afară de partea de spectacol şi tainele din spatele scenei sau secretele din viaţa personală şi cu un spectacol care trebuie jucat într-o sală mică, pentru că doar aşa poţi să te simţi aproape de marele actor din faţa ta, şi care parcă a venit la Fălticeni să-ţi facă destăinuiri despre lucruri pe care doar tu şi cei prezenţi le pot afla şi care ai impresia că vor rămâne între voi.

„Dacă ar fi să rezum în câteva cuvinte viaţa mea, v-aş spune şi dumneavoastră doar atât: Eu, Gheorghe Mihăiţă, din Moreni, am trăit în România visul american. Ce înseamnă asta? Să pleci de jos, dintr-o fostă comună Moreni, dintr-o familie modestă, chiar foarte modestă, să-i vezi în copilărie pe micul ecran pe cei mai mare actori români şi după un timp să fii coleg cu ei. Iar această zi în care, la invitaţia domnului primar Cătălin Coman, am venit să mă întâlnesc cu dumneavoastră, a devenit şi pentru mine o zi specială, cu o încărcătură emoţională specială. De ce? Pentru că astăzi, timp de 45 de minute, vă voi spune o poveste. O poveste adevărată. O poveste în cuvinte şi imagini. Povestea vieţii mele”, a spus George Mihăiţă

 

O viaţă într-o carte şi într-un spectacol

La Fălticeni, „Reconstituirea unei vieţi” a devenit, dintr-o carte frumoasă, care smulge multe zâmbete, un spectacol dinamic, mai ales atunci când fotografiile din carte, în care îl vezi pe actorul George Mihăiţă la 20, 30, 40 sau 50 de ani şi care erau proiectate pe ecranul alb se alătură cu cele ale unui om cu o carieră colosală şi care se spovedeşte cu umor, cu drag, la peste 70 de ani, în faţa publicului. Totul s-a transformat într-o poveste unică în care simţi căldura şi prietenia actorului, simţi energia pozitivă pe care o emană, şi care te face să te întrebi dacă asişti la opiesă de teatru sau te afli foarte aproape de un prieten, la o discuţie amicală. Povestea a început cu anii de copilărie din Moreni, „cea mai frumoasă perioadă a vieţii mele”, apoi a ajuns la perioada şcolii de la Ploieşti şi la momentul care l-a determinat să aleagă actoria.

„Cu o seară înainte să plec de la Ploieşti acasă am fost la un spectacol de teatru, iar la final am dat mâna cu cel care a jucat rolul principal, Toma Caragiu. La 14 ani, să dai mâna cu cel mai mare actor român şi nici după 10 ani să fii coleg de film este un vis devenit realitate”, a spus George Mihăiţă.

Povestea a continuat cu momentul intrării la facultate, din a treia încercare, cu primul film în care a jucat şi în care a avut rolul principal, „Reconstituire”, dar şi cu amintirile din spectacolele de teatru şi filmele în care a jucat de-a lungul carierei.

George Mihăiţă a povestit şi despre unul dintre marile proiecte ale vieţii sale, revista pentru adolescenţi „Salut” şi iniţiativa legislativă pe care a avut-o prin care a doua duminică din luna mai este declarată „Ziua adolescenţilor”.

George Mihăiţă a mai povestit şi despre momentul în care marele actor Radu Beligan i-a înmânat cheile Teatrului de Comedie, precum şi despre evenimentul pe care l-a organizat când Radu Beligan a împlinit 90 de ani.

 

„Îmi rememorez viaţa, fără cosmetizări”

Volumul „Mihăiţă. Reconstituirea unei vieţi”, aapărut în anul 2018, la editura Tracus Arte. Spectacolul one-man show „Mihăiţă. Reconstituirea unei vieţi” a avut premiera pe 8 februarie 2019, la Teatrul de Comedie din Bucureşti şi rememorează momentele definitorii ale biografiei actorului George Mihăiţă, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

Aşa cum am aflat chiar de la George Mihăiţă, cartea şi spectacolul au fost gândite ca un tot unitar pentru că sunt multe lucruri prezente în carte, dar care nu se regăsesc în film sau sunt aspecte ale vieţii care sunt prezente doar în spectacolul „one man show” care este însoţit de imagini. Atât în carte, cât şi în spectacol imaginile sunt din arhiva personală a lui George Mihăiţă.

„Este un spectacol special în care îmi rememorez viaţa, fără cosmetizări, rămânând în faţa publicului cel care sunt de fapt: George Mihăiţă, actorul de film şi de teatru, iubitorul de poezie, tatăl, cel care a creat o revistă pentru adolescenţi… omul sincer din spatele rolurilor, cel care spune o poveste în cuvinte şi imagini. O poveste care îi va motiva pe mulţi să caute în ei înşişi resursele pentru a creşte, pentru a se dezvolta”, a transmis George Mihăiţă.

Autoarea cărții „Mihăiţă. Reconstituirea unei vieţi”, Doina Papp, este critic şi istoric de teatru, publicist, membru al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru şi al UNITER (Uniunea Oamenilor de Teatru din România). Este autoare a numeroase lucrări de istorie şi critică teatrală, emisiuni şi scenarii de radio, dramatizări, traduceri, adaptări difuzate pe posturile naţionale, susţine cronică teatrală la revista 22, în Teatrul azi, Adevărul şi a publicat volume monografice ale actorilor Silvia Popovici, Horaţiu Mălăele, Dan Micu.

Membră în jurii naţionale şi internaţionale, a obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care Premiul pentru critică la Galele UNITER, în 2006 şi 2017.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Volumul „Mihăiţă. Reconstituirea unei vieţi”, de Doina Papp, lansat la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 937 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Volumul „Mihăiţă. Reconstituirea unei vieţi”, de Doina Papp, lansat la Fălticeni5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei