Lansarea romanului ”Bibliotecarul Infernului” a beneficiat miercuri de o prezență numeroasă din partea prietenilor cărții și ai autorului Constantin Severin, în cadrul manifestării organizate în cadrul Bibliotecii Bucovinei ”I.G. Sbiera” din Suceava.
Începând cu ora 13.00, scriitorul Constantin Severin a invitat publicul sucevean iubitor de carte la lansarea noului său roman, în cadrul sălii de artă „Elena Greculesi”.
În mijlocul unei audiențe numeroase, în cadrul căreia au fost remarcați oameni de cultură suceveni, apropiați ai scriitorului, oameni de presă, dar și tineri elevi ai unor instituții de învățământ din municipiu, atrași spre cultură de dascălii lor, s-a vorbit despre noul roman al autorului, carte care se poate procura începând de luni, 2 decembrie 2019, de la Alexandria Librării din municipiul Suceava și din țară, ori prin comandă online de pe site-ul editurii Cartea Românească Educațional.
Cuvântul de deschidere l-a avut Gabriel Cărăbuș, directorul bibliotecii sucevene, care a remarcat faptul că autorul, fost bibliotecar al instituției centrale, măcar prin intermediul titlului acestui roman atrage atenția asupra unei profesii, transmițând mulțumiri autorului din partea foștilor săi colegi. A urmat o prezentare a noului roman făcută de conferențiar universitar dr. Olga Gancevici, care a redat o parte din simbolistica folosită de autor: ”Cartea reprezintă un conglomerat de imagini, simboluri, întâmplări, în mare majoritate chiar reale, scrisă sub ochii cititorului, o carte complexă, o sinteză la care poate ajunge doar un artist trecut prin experiențe diverse, printre care cea de pictor, poet, jurnalist sau bibliotecar la secția de artă. O carte impresionantă prin tot, formula narativă, jocul cu cititorul, erudiție. Este scrisă responsabil, cu mare curaj, de un scriitor puternic și excepțional de curios în ceea ce înseamnă cunoaștere, drept urmare romanul se citește la fel, în mod asumat și responsabil.”
Enrique Nogueras, profesor universitar de origine spaniolă și apropiat al autorului Constantin Severin, a adăugat: ”Mie mi se pare o carte foarte documentată, bogată în informații, și felicit autorul. Sunt sigur că este o carte care va face mult bine cititorului care o va lectura.” Alexandru Ovidiu Vintilă, președintele Societății Scriitorilor Bucovineni, invitat la eveniment, a făcut și el câteva remarci la adresa lucrării și a autorului: ”Povestea bibliotecarului infernului nu este pentru autorul romanului decât un pretext pentru a dezbate, cu ton eseistic pe alocuri, problematica vieții și a morții, a capacității ființei umane de a se desprinde de condiția comună a muritorului. Noi am spune că în roman îl regăsim pe însăși autorul lui, pasionat de filozofie și istorie, de studii culturale, fin observator al naturii umane, veșnic admirator al femeii frumoase, preocupat să descrie locuri pe care le-a văzut sau pe care și le-a imaginat. Un roman alert, o frescă de istorie personală, care se împletește în permanență cu istoria mare, despre aparență și esență, despre căutarea sinelui și nemurire.”
Impresionat de audiența numeroasă, autorul Constantin Severin a ținut să le mulțumească tuturor și a vorbit despre munca depusă la realizarea romanului: ”Eu vreau să vă spun că facerea și nașterea acestui roman au durat nouă ani. Până acum doi ani scrisesem doar două capitole și credeam că este un proiect eșuat, era nevoie de prea multă documentare, însă din decembrie anul trecut, timp de cinci luni, am scris încontinuu, în fiecare zi. Aș vrea să mulțumesc tuturor participanților la acest eveniment important pentru bibliografia mea spirituală și vechilor mei prieteni care au vorbit atât de emoționant.”


