Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 iun 2019 - Anul XXIV, nr. 140 (7141)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Cultural

Dublă lansare de carte Daniel Şandru de Ziua Culturii Fălticenene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În cadrul evenimentului Ziua Culturii Fălticenene au fost prezentate publicului din urbea de pe Şomuz volumele „Maladii postcomuniste” şi „Cine suntem şi ce ne ţine împreună – Reflecţii post-Centenar despre natura democraţiei în România”, purtând semnătura profesorului universitar Daniel Şandru, cel de-al doilea volum avându-l coautor pe politologul Radu Carp. Lansarea celor două cărţi a fost realizată de Asociaţia “Fălticeni Cultural” şi Comunitatea Evreilor Fălticeni în parteneriat cu Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi şi a fost moderată de Gabriel Cheşcu, secretarul de redacţie al Revistei Polis. Despre conţinutul celor două volume şi despre Daniel Şandru au vorbit profesorul universitar dr. Doru Tompea, rectorul Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, profesorul universitar Sorin Bocancea şi conferenţiarul universitar dr. Dan Dascălu.

„Ce aduce Daniel Şandru ca element de noutate? În primul rând o cunoaştere extraordinar de bună a contribuţiilor teoretice în acest domeniu de la noi şi din întreaga lume. În al doilea rând, o analiză foarte interesantă atât a conceptelor, a teoriilor politice, cât şi a acţiunilor politice, a oamenilor politici şi, ceea ce este foarte interesant, a oamenilor obişnuiţi care trăiesc într-un anumit fel politica”, a precizat conferenţiarul Dan Dascălu.

Diagnosticând răul politic, şi nu întâmplător Daniel Şandru foloseşte, în titlul cărţii, metafora preluată din medicină - maladii, politologul ieşean are convingerea că există şi un tratament al lor.

 

Societatea noastră se poate face bine

Cele două cărţi au fost dedicate memoriei tatălui său, Florin Şandru, Cetăţeanul de Onoare al Fălticeniului invitându-i pe potenţialii cititori să se privească împreună într-o oglindă. „S-a  spus de multe ori că tot răul pe care l-am putut constata în postcomunism, deopotrivă în sistemul politic, în sistemul social, în sistemul educaţional, în sistemul de sănătate, în sistemul de a ne selecta elitele, în mediul academic, în mediul intelectual, este cauzat de comunism. Este un mare fals. Comunismul a acutizat acest rău ducându-l până în zona în care el să poată metastaza. Ne-am aflat foarte aproape de această limită foarte sensibilă pe care trecând-o, răul social ar fi putut să intre în metastază”, a spus Daniel Şandru.

Ca liberal moderat, în sensul ideologic al sintagmei prin care crede că îşi pot defini cel mai bine identitatea politică, Daniel Şandru crede că „societatea noastră se poate face bine, că ne putem vindeca de maladiile ce par că s-au înrădăcinat în cultura noastră politică, în stilul nostru educaţional, în mediul nostru intelectual şi politic”.

 

Epilog necesar şi profund la dosarul Centenarului

Conversaţia dintre Radu Carp şi Daniel Şandru din volumul „Cine suntem şi ce ne ţine împreună – Reflecţii post-Centenar despre natura democraţiei în România” este un epilog necesar şi profund la dosarul Centenarului, mai ales că Daniel Şandru a fost secretar de stat în Cancelaria Prim-ministrului României şi a avut ca misiune să bună bazele şi să coordoneze Departamentul Centenar din cadrul Guvernului.

“Dincolo de a sumariza câteva reflecţii post-Centenar, dialogul redat între copertele acestui volum ne pune în situaţia de a ne chestiona pe noi înşine, alături de cititori, cu privire la modul în care erorile unei tranziţii prea lungi ar putea fi corectate şi referitor la maniera în care valorile democratice ar putea fi instilate în practica societală cotidiană. Din acest motiv, temele luate în discuţie sunt de natură să provoace constatări care nu sunt deloc confortabile prin raportare la ceea ce, de regulă, ne place nouă, românilor, să credem despre noi înşine”, spune Daniel Şandru în Cuvântul de încheiere. 

 

Sinagoga Mare, un centru spiritual

Daniel Şandru a vorbit despre „acest centru spiritual” care este Sinagoga din Fălticeni, de mic copil dorindu-şi să păşească în această clădire, aflată după gardul Şcolii Gimnaziale “Mihail Sadoveanu”, instituţie de învăţământ unde cunoscutul profesor universitar a învăţat în clasele primare şi gimnaziale.

“Graţie a doi oameni minunaţi, Robert Steinmetz (Comunitatea Evreilor Fălticeni) şi Liviu Mihăilă (Asociaţia <Fălticeni Cultural>), ziua de 15 iunie a dezlegat misterul ce mi-a tulburat una dintre curiozităţile copilăriei: am păşit pentru prima dată în Sinagoga Mare din Fălticeni, construită la 1790, reabilitată spre final de secol XIX şi, după cum mi s-a spus, singura care, deasupra Altarului, are Stema Regală a României. Le redau, şi aici, recunoştinţa mea pentru a-mi fi oferit posibilitatea să lansez în această fabuloasă Sinagogă <Maladiile postcomuniste> şi volumul de dialoguri cu profesorul Carp Radu”, a precizat prof. univ. Daniel Şandru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dublă lansare de carte Daniel Şandru de Ziua Culturii Fălticenene.
 Vizualizări articol: 1609 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dublă lansare de carte Daniel Şandru de Ziua Culturii Fălticenene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei