Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 mai 2019 - Anul XXIV, nr. 107 (7108)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ora de literatură

Romanul „Aventuri pe şase roţi”, de Tiberiu Avram, pus în scenă de elevi ai Colegiului „Mihai Băcescu” Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Elevi ai clasei a IX-a Filologie de la Colegiul Tehnic „Mihai Băcescu” din Fălticeni au pus, ieri, în scenă romanul pentru adolescenţi „Aventuri pe şase roţi”, scris de Tiberiu Avram. Scenariul şi regia au fost realizate de dirigintele clasei, preotul profesor de limba română Bogdan Feştilă. Evenimentul a avut loc în cadrul unei ore de limbă română total atipice, la care au luat parte nu doar elevii de-a IX-a, ci şi o altă clasă a profesorului Feştilă, de-a VI-a, profesori din liceu şi părinţi de-ai elevilor, care au solicitat să asiste, precum şi autorul romanului, Tiberiu Avram, şi unul dintre personajele cărţii, Dan Lefter.

Cursul de limbă română cu tema „Instanţe narative în romanul memorialistic <Aventuri pe şase roţi>" a început cu analiza cărţii, efectuată atât din perspectiva copiilor de clasa a VI-a, cât şi a adolescenţilor din clasa a IX-a. În călătoria cu bicicletele, în vara anului 1987, a adolescenţilor Tiberiu Avram, Dan Lefter şi Daniel Gaftoniuc – Gaţu, de la Gura Humorului până la Mamaia, adolescenţii de astăzi au descoperit tema conflictului între generaţii, dorinţa de aventură, curajul şi naivitatea, dorinţa de independenţă a protagoniştilor, dar şi un tablou social al copilăriei în perioada comunistă.

Copiii de clasa a VI-a au caracterizat personajele – Dan: „slăbuţ”, „fragil”, dar „membru de bază al echipei şi deştept”, Tiberiu: „deştept”, „recunoscător”, „se bucura de viaţă” şi „nostalgic”, şi au întocmit o „hartă a călătoriei”, cu aventurile celor trei prieteni, locurile de campare, locurile fotografiate, bugetul călătoriei şi timpii. Unul dintre băieţi, Rareş, a spus că dacă iniţial coperta ilustrată cu o fotografie alb-negru l-a dus cu gândul „la pozele bunicii”, după ce a început să citească romanul l-a captivat. „Dar coperta nu-mi place”, a spus el serios. Un alt elev, Gabriel, pasionat de romanele lui Jules Verne, a declarat hotărât că „Aventuri pe şase roţi” i-a plăcut mai mult decât cărţile autorului său favorit. Acesta a afirmat că nu crede că pe el l-ar lăsa părinţii să facă o astfel de călătorie, „oricât de cuminte aş fi”. De altfel, adolescenţii au vrut să afle de la Avram şi Lefter dacă şi-ar lăsa copiii să meargă la mare cu bicicleta. Au fost surprinşi de răspunsul ferm negativ al lui Tiberiu Avram şi de „eu da, dar soţia mea sigur nu”, al lui Dan Lefter. Argumentele legate de pericolul la care sunt expuşi bicicliştii pe şosele la o astfel de călătorie, în România de astăzi, nu i-au convins pe băieţi.

 

Profesori, elevi şi părinţi implicaţi = lectură, dezbateri, benzi desenate şi teatru

Surprizele pregătite de gazde pentru invitaţi au fost benzile desenate din roman şi sceneta inspirată din „Aventuri pe şase roţi”. Liceenii au abordat teatrul cu inocenţă, naturaleţe şi curaj, demonstrând un joc scenic coerent, cu ritm şi dozaj inteligent al replicilor, o trupă de amatori în devenire. Jurnalistul și scriitorul Tiberiu Avram a fost interpretat de Alexandru Sava, Tiberiu Avram adolescent – Alexandru Maldan, Dan Lefter- Ciprian Liță, Gațu – Antonio Apetrei, Mama lui Tiberiu Avram – Claudia Petriceanu, tatăl lui Tiberiu – Ruben Sologiuc, Centralista – Cosmina Solomon.

În sala de lectură a Centrului de Documentare al Colegiului „Mihai Băcescu”, adulţii Tiberiu Avram şi Dan Lefter i-au avut brusc în faţa ochilor pe adolescenţii Tiberiu Avram şi Dan Lefter şi pe Tiberiu Avram scriitorul, interpretaţi cu talent de liceeni din Fălticeni. Emoţiile stăpânite mai bine (Avram) sau cu dificultate (Lefter) s-au revărsat în aplauzele generoase şi binemeritate de la final.

„Tinerii citesc, dacă li se dă să citească şi dacă văd că în jurul lor se citeşte”, a fost concluzia preotului-profesor Bogdan Feştilă, exemplul cel mai bun fiind cele două clase de elevi care au arătat nu doar că lectura nu le este străină, ci şi că înţeleg ceea ce citesc. Profesorul a spus că a fost pentru prima dată când a scris un scenariu după un roman, l-a pus în scenă cu copiii şi a avut mai mult trac decât ei, la primul contact cu publicul.

La evenimentul de ieri a luat parte şi cel mai tânăr cititor al romanului, Nicolae, fiul preotului Feştilă, în vârstă de doar 9 ani. „M-a văzut citind, m-a întrebat dacă poate citi şi el această carte şi evident că i-am răspuns că da”, a mărturisit preotul. Pe lângă exemplul personal, am spune noi, contează cel puţin la fel de mult modul în care profesorul reuşeşte să facă atractivă lectura pentru elevi. De la preotul Feştilă se pot lua lecţii în acest sens, pentru că rezultatele vorbesc de la sine.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Romanul „Aventuri pe şase roţi”, de Tiberiu Avram, pus în scenă de elevi ai Colegiului „Mihai Băcescu” Fălticeni.
 Vizualizări articol: 2102 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Romanul „Aventuri pe şase roţi”, de Tiberiu Avram, pus în scenă de elevi ai Colegiului „Mihai Băcescu” Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei