Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 16 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 89 (7090)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Lansare şi vernisaj

Dublu eveniment cultural cu artistul Radu Bercea şi prof. Constantin Bulboacă, la Biblioteca Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Bibliotecari din întreg judeţul, public iubitor de poezie şi arte plastice, prieteni şi apropiaţi ai Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” au luat parte luni, 15 aprilie, la vernisarea expoziţiei „Peisaje”, semnată de artistul humorean Radu Bercea, şi la lansarea cărţii „Hora cuvintelor”, a prof. Constantin Bulboacă.

Evenimentul a deschis ediţia din acest an a „Consfătuirii anuale a bibliotecarilor din bibliotecile publice din judeţul Suceava”, directorul instituţiei gazdă, Gabriel Cărăbuş, menţionând că „în acest an ne-am propus să ieşim puţin din tiparul pe care îl urmăm de ani de zile şi să avem o activitate cu un artist plastic şi o lansare de carte, pentru ca mai apoi să intrăm în activităţile consfătuirii”.

Programarea concomitentă a vernisajului şi a lansării nu a fost o întâmplare, cartea profesorului fălticenean Constantin Bulboacă, al doilea volum semnat de acesta, fiind ilustrată de Radu Bercea.

Constantin Ungureanu Box a vorbit, în debutul evenimentului, despre Radu Bercea şi Constantin Bulboacă, surprinzând printr-o poveste-metaforă „dintr-o lume a Răsăritului” cu ţari puternici, ţarine, o prezentare poetică a celor doi.

La rândul său, Radu Bercea a mulţumit celor prezenţi, care au dorit să-i fie alături la vernisajul „peisajelor” de ieri.

 

„Peisajele nu sunt altceva decât pretexte ale lumilor interioare”

Cunoscută lumii culturale sucevene, prof. Mihaela Grădinariu, de la Şcoala Gimnazială Râşca, a prezentat expoziţia lui Radu Bercea, „un răsfăţ întru lumină, care invită la un pelerinaj”.

„Putem observa o paletă cromatică relativ restrânsă, dar cu o sinceritate de invidiat a mesajului. Pictorul ne face să vibrăm din tablou în tablou, odată cu liniile orizontului care se întretaie mereu. Astăzi, când aşa-zişi artişti ne propun constructe în care provizoratul alunecă de foarte multe ori în efemer şi derizoriu, iată că Radu Bercea construieşte şi durează. (...) Asistăm, suntem părtaşi la o complicitate a naturii, la un joc secund, în care peisajele nu sunt altceva decât pretexte ale lumilor interioare şi oare cât de bogate trebuie să fie aceste lumi interioare ale lui Radu Bercea care se vădesc ochilor noştri între atâtea şi atâtea forme...”, a comentat Mihaela Grădinariu.

Despre Constantin Bulboacă, aceasta a arătat că profesorul a debutat în 2011 cu volumul ”Din pulberi de stele”, prefaţat de Varujan Vosganian şi ilustrat de pictorul Mihail Gavril.

În 2019, fălticeneanul revine cu placheta de versuri intitulată ”Hora cuvintelor”, carte ce include 65 de creaţii literare în versuri pe care autorul le-a realizat în ultimii opt ani. Al doilea volum de versuri semnat de Constantin Bulboacă este ilustrat de Radu Bercea, prefaţa fiind semnată de scriitorul Grigore Ilisei.
Printre coperţile volumului se află şi „Colindul centenar”, care are şi o versiune muzicală. Aranjamentul muzical a fost realizat de profesorul Dan Sinăuceanu, dirijorul corului Colegiului Naţional „Nicu Gane”, colindul putând fi auzit la evenimentul de lansare organizat la Fălticeni.

Despre „Hora” lui Constantin Bulboacă a vorbit şi profesorul şi scriitorul Ioan Ţicalo, cel care i-a fost alături şi la lansarea de la Fălticeni, de la finele lunii martie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dublu eveniment cultural cu artistul Radu Bercea şi prof. Constantin Bulboacă, la Biblioteca Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1362 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dublu eveniment cultural cu artistul Radu Bercea şi prof. Constantin Bulboacă, la Biblioteca Bucovinei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei