Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 apr 2019 - Anul XXIV, nr. 88 (7089)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cultural

Expoziţia „Pagini de artă românească”, „un regal artistic”, deschisă la Muzeul de Istorie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Muzeul de Istorie Suceava a fost vernisată vineri, 12 aprilie, expoziţia „Pagini de artă românească”, „un regal artistic”, care cuprinde 37 de lucrări de pictură din colecţia Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu – secolele XIX-XX.

Selecţia cuprinde opere de valoare semnate de nume sonore ale artei româneşti: Theodor Aman (1831-1891), Nicolae Grigorescu (1838-1907), Ştefan Luchian (1868-1916), Sava Henţia (1848-1904), Mişu Popp (1827-1892), Arthur Coulin (1869-1912), Octavian Smigelschi (1866-1912), Max Hermann Maxy (1895-1971), Hans Eder (1883-1955), Ştefan Popescu (1872-1947), Iosif Iser (1881-1958), Elena Popea (1879-1941), Magdalena Rădulescu (1899-1972), Gheorghe Petraşcu (1872-1949), Theodor Pallady (1871-1956), Nicolae Tonitza (1886-1940), Francisc Şirato (1877-1953), Ştefan Dimitrescu (1886-1933), Nicolae Dărăscu (1883-1959), Jean Al. Steriadi (1880-1956), Lucian Grigorescu (1894-1965) etc.

Expoziţia este organizată de Muzeul Bucovinei, instituţie subordonată Consiliului Judeţean Suceava, în colaborare cu Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu. Organizatorii au spus că expoziţia va fi deschisă vizitatorilor în perioada 12 aprilie - 30 iunie, preţul biletului de intrare fiind de un leu pentru elevi şi studenţi şi 4 lei pentru adulţi.

 

„Cea mai valoroasă expoziţie de artă românească...”

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că „Pagini de artă românească” este „un regal artistic”, o expoziţie impresionantă atât prin valoarea incontestabilă a pieselor expuse, cât şi prin spaţiile generoase ale muzeului. Într-un timp rezonabil, expoziţia va fi însoţită şi de un catalog tipărit. Deocamdată a apărut un mic catalog pentru vernisaj, cu sprijinul Iuliei Mesea, dr. în istoria artei, specialist al Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu.

Specialistul Iulia Mesea a descris expoziţia ca fiind una cu totul specială, „o expoziţie despre care aş putea să spun că este cea mai valoroasă expoziţie de artă românească pe care Galeria de artă românească a Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu o organizează în afara muzeului nostru. Colecţiile noastre, care numără peste 6.000 de piese de grafică şi pictură românească, sunt extrem de generoase, bogate, complexe şi pot oferi un evantai foarte larg de tematici expoziţionale, care pot fi itinerate la alte muzee din ţară”.

Ea a mai completat că organizarea expoziţiei „Pagini de artă românească” la Suceava se datorează directorului Emil Ursu, care după ce a vizitat muzeul din Sibiu şi i-au plăcut mult lucrările din colecţiile Brukenthal, a dorit ca o parte din aceste lucrări să ajungă şi la Suceava, să fie oferite publicului sucevean, turiştilor, pentru că este o expoziţie de excepţie, care impresionează şi rămâne în sufletul şi conştiinţa celor care o vizitează. Iulia Mesea a fost impresionată de spaţiile muzeului sucevean, spunând că este unul dintre puţinele muzee care arată atât de modern, de spectaculos, cu spaţii atât de generoase şi de primitoare, atât de complexe şi atât de diverse ca funcţionalitate. 

 

Un „crâmpei” din Brukenthal, la Suceava

Câteva cuvinte a adresat celor prezenţi la vernisaj şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. Acesta i-a mulţumit în primul rând Iuliei Mesea, specialist al Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu, pentru că a adus un „crâmpei” din Brukenthal aici, la noi, la Suceava, „aţi venit să ne provocaţi să venim noi la dumneavoastră, să vedem întregul”. Gheorghe Flutur a mai spus că Muzeul Bucovinei a cunoscut o dezvoltare puternică în ultima perioadă, a fost modernizat, are o echipă de oameni minunaţi şi este o bucurie pentru acest muzeu să aibă relaţii constructive cu Muzeul Naţional Brukenthal, „pe care-l preţuim foarte mult şi cred că pe termen lung putem să avem şi alte acţiuni comune, pentru că merită”.

Sucevenii au prilejul să vină la muzeu, să-şi bucure privirea cu aceste exponate excepţionale. De asemenea, Flutur a mai amintit că Muzeul Bucovinei a avut anul trecut aproape 400.000 de vizitatori, deci a cunoscut un interes foarte mare în ultima perioadă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Pagini de artă românească”, „un regal artistic”, deschisă la Muzeul de Istorie.
 Vizualizări articol: 1430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţia „Pagini de artă românească”, „un regal artistic”, deschisă la Muzeul de Istorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei