Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 mar 2019 - Anul XXIV, nr. 61 (7062)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Arte Vizuale

Expoziție de grafică și pictură realizată de studenți suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Studenți ai Universității „Ștefan cel Mare” Suceava (USV) care urmează cursurile de Arte Vizuale din cadrul Casei de Cultură a Studenților (CCS), organizate și coordonate de Raluca Schipor, artist vizual, prof. la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” și pictor-scenograf la Casa de Cultură a Studenților, a organizat, pe 7 martie, o expoziție de grafică și pictură apreciată de public. Evenimentul s-a încadrat în programul Zilelor Universității. „Grupul de studenți cu care pregătim, la finele fiecărui an universitar, o expoziție ce însumează atât calitățile artistice, cât și informațiile de ordin estetic și tehnic dobândite de aceștia, este reprezentat de un număr de aproximativ 40 de lucrări. Expuse pe șevalete, constituie, în spațiul oferit de USV, o propunere de dialog artistic, între rezultate ale activității de mentorat pe care o exercit în cadrul CCS și lucrările de artă expuse pe simeze”, ne-a spus Raluca Schipor.

 

Alfabetizare vizuală

Expozanții au semnat un act artistic unitar, ce se detașează, atât vizual, cât și din punct de vedere stilistic. Plecând de la premisa conform căreia una din funcțiile principale ale expoziției propuse de studenți este aceea de a avea impact estetic, autorii lucrărilor, studenți ai USV, sunt de felicitat pentru muncă și perseverență, pentru lărgirea spectrului vizual și estetic, inclusiv pentru modul în care, dintr-o perspectivă distinctă și oarecum antagonică pregătirii lor profesionale, propun o reală alfabetizare vizuală. Chiar dacă nu sunt studenți la Arte, ci doar urmează cursurile de Arte Vizuale din cadrul Casei de Cultură a Studenților, expozanții Florinela Covașă, masterand în anul II în cadrul Facultății de Științe ale Educației, Alina Ionela Prichici, studentă în ultimul an în cadrul Facultății de Litere și Științe ale Comunicării, și Andrei Cristian, student în ultimul an la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, au dat dovadă că pot să creeze lucruri valoroase, care-i reprezintă.

 

Proiecte de bandă desenată

O notă distinctă a expoziției propuse de studenții suceveni o constituie proiectele de bandă desenată, semnate de cel mai tânăr student cu care colaborează Raluca Schipor, artist vizual, și anume Desiree Guriță, elevă în clasa a VIII-a a Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu”. Florinela Covașă e prezentă, în cadrul expoziției, printr-o suită de lucrări ce propun o interpretare și reconfigurare a portretului prin excelență feminin, reconstruind un univers singular al trăirilor unui personaj iluzoriu, posibil același, sub diverse forme și expresii distincte. „Însă mereu același, identificabil prin grație și eleganță, aspecte regăsite și la nivel de tehnică și stil în lucrările Florinelei Covașă. Între studiul portretistic și mistificare, între codificare și decodificare, lucrările sale proiectează portretul, reinterpretat, în atemporal, într-o tehnică ce îmbină, aproape paradoxal, naturalismul și realismul cu tendințe vizibile de modernitate din punct de vedere tehnic și stilistic”, a completat Raluca Schipor.

 

Remarcabil grafician

Cu vizibil impact estetic, datorat atât viziunii, cât și tehnicii, lucrările lui Andrei Cristian descriu un univers interior „într-o cheie greu descifrabilă”, dar cu certitudine ușor de remarcat. La limita între supra și hiperrealism, Andrei se remarcă, după cum spune chiar profesoara Raluca Schipor, printr-o evidentă predispoziție spre științele exacte, perspectivă, studii anatomice (fiind student la Facultatea de Inginerie și Știința Calculatoarelor). Un excelent desenator, un remarcabil grafician, e prezent printr-o serie de studii și interpretări, de la cele de dimensiuni reduse, ce incită la magia cercetării prin lupă, la cele de mari dimensiuni, acolo unde linia ajunge la o sublimare (rafinare), dincolo de limitele, mult prea strâmte, ale hârtiei. Lucrările sale provoacă întâi vizual, apoi provoacă estetic, fiind o precisă îmbinare între tehnic și artistic, într-un univers ce se zbate între aceleași coordonate: tehnic și artistic. Andrei Cristian le îmbină. Dar, în mod evident, alege artisticul.

 

Provocare ce incită la decodificare

De altfel, fără limite și cu o imaginație debordantă apar cele 10 lucrări semnate de Alina Prichici (studentă în anul III la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării). Una dintre cele mai vechi studente cu care colaborează artistul vizual Raluca Schipor, ca și Florinela Covașă de altfel, Alina se remarcă printr-o tematică ce își propune să exploreze un amplu spectru al creației. De la portret la peisaj, de la rural la urban, cu precădere de la real la fantastic, compozițiile sale denotă o însușire și ulterior asumare atât a tehnicii, cât și a unui stil rafinat, prin care recreează universul, în propria sa viziune. Această asumare, din punct de vedere estetic, se regăsește în arabescurile create pe ziduri imaginare, în decorativul liniilor sinuoase la care recurge mereu, în ornamentele dantelate ce conferă un plus de rafinament lucrărilor cu care e prezentă în expoziție.

„Și, pentru că viziunea artistică pare să se detașeze, în peisajul artistic actual, de viziunea realistă, probabil mai puțin fascinantă, am considerat oportună completarea acestei expoziții printr-o serie de proiecte de bandă desenată. Aspectul constituie o premieră și concomitent un domeniu încă neexplorat în contextul artistic contemporan la nivel expozițional, cu referire, firește, la evenimentele promovate în spațiul sucevean și nu numai”, este de părere coordonatoarea proiectului. Considerat, în anumite cercuri, un domeniu facil de comunicare pe cale grafică, destinat în special copiilor, ce îmbină anecdota cu ilustrația și firul narativ, banda desenată e, în fapt, o reală provocare ce depășește convențiile vârstei. Complexitatea e generată de virtuozitatea artistică, de fantezia creatorului, de stilul abordat.

Expozanții propun, astfel, proiectele de bandă desenată semnate de cea care se află în „dialog” artistic cu ceilalți expozanți, Desiree Guriță, elevă în clasa a VIII-a a Colegiului de Artă “Ciprian Porumbescu”. Fiecare lucrare în sine constituie o provocare ce incită la decodificare, la descifrarea firului narativ, ulterior a stilului grafic. În definitiv, e o bandă desenată. Așadar, o poveste. Cu personaje, reale și imaginare, ce construiesc întregul ansamblu al unei povești complexe, ce incită privitorul din punct de vedere vizual. Și invită să fie descoperite. O poveste a personajului de bandă desenată, prin care se remarcă un grafism matur al liniilor, un desen riguros, inventiv, complex, ce împarte spațiul în casetele specifice genului. În ideea unei detașări ulterioare de clasicul stilului, de la bandă desenată la roman grafic (termen ce se impune în ultimele decenii ale secolului XX tocmai pentru a detașa experimentele juvenile de proiectele cu un grad crescut de complexitate), după cum susține profesoara Raluca Schipor, putem considera că firul epic al poveștii lui Desiree e în plin proces de expansiune. De la certitudinea benzii desenate din prezent, la ipoteticul romanului grafic din expozițiile viitoare.

 

Asumarea nu doar a tehnicii, cât și cea a stilului

Iar povestea fiecăruia dintre expozanți este în continuă dezvoltare. Ceea ce apreciază mult Raluca Schipor, în cadrul lucrărilor propuse pentru expoziție, este asumarea nu doar a tehnicii, cât și cea a stilului; nu doar a portretisticii, a anatomiei, a realului, cât cea a atmosferei generate de modulația liniei, de contrastele utilizate, de luminozitate, de spectrul cromatic abordat. În funcție de treptele cunoașterii și conștientizării artistice, cadrul teoretic prin care se implementează acea alfabetizare vizuală, lucrările expuse au impact, provoacă, impresionează și uimesc. Aspect dificil de dobândit în actualitate, când extrem de puține impresionează. „Deseori inimitabile prin tehnica minuțioasă, prin rigurozitatea execuției, prin stil, prin complexitatea abordării, când nimic nu e inimitabil. Dezvoltarea spiritului estetic și lărgirea spectrului vizual sunt astfel noțiuni ce deja le conferă expozanților statutul de a schimba paradigma prin care exprimarea artistică se exercită și e percepută de public. Un demers artistic pentru care se bucură de aprecierea mea și, sperăm, a celor ce vizionează expoziția. Este a patra expoziție pe care o organizez, în calitate de coordonator al cursurilor de Arte Vizuale în cadrul Casei de Cultură a Studenților, cursuri care au menirea de a susține cultura și dezvoltarea spiritului artistic în lumea culturii sucevene”, a concluzionat Raluca Schipor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziție de grafică și pictură realizată de studenți suceveni.
 Vizualizări articol: 1412 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziție de grafică și pictură realizată de studenți suceveni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei