Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 1 feb 2019 - Anul XXIV, nr. 26 (7027)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Poveşti de călătorie

Volumul „Priveşte şi încearcă să vezi”, semnat de Doina Cernica, lansat la Biblioteca Bucovinei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

La Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, în Sala de Artă „Elena Greculesi”, a avut loc joi, 31 ianuarie, lansarea cărţii „Priveşte şi încearcă să vezi” - poveşti de călătorie – a cărei autoare este Doina Cernica, carte care a apărut la Editura Muşatinii Suceava. Nu a fost doar o lansare. A fost şi o aniversare, pentru că pe 31 ianuarie Doina Cernica a împlinit un mănunchi de ani binecuvântaţi şi roditori, prilej cu care prieteni de departe sau de aproape, colegi, cunoscuţi, familie, cu toţii au ţinut să o înveselească cu un zâmbet, cu o îmbrăţişare, cu un gând bun, cu o floare.

Nicicând parcă picturile Elenei Greculesi nu au fost mai luminoase, nicicând spaţiul atâtor şi atâtor lansări de carte, cu poveştile lui ştiute şi neştiute, nu a fost mai înmiresmat de parfumul florilor dăruite cu drag sărbătoritei, nicicând ochii care aşteptau din clipă în clipă lacrima cea aproape de rostogolire ai Doinei Cernica nu au fost mai strălucitori... Scriitoarea a trăit o altă clipă a împlinirii, când oamenii vin de drag la tine, să te asculte vorbind, să îţi citească ultimele cărţi, să îţi preţuiască diplomaţia şi sufletul bun pe care l-ai modelat cu migală an după an, clipă după clipă.

 

Diplomă de excelenţă „pentru o activitate de excepţie susţinută pentru reîntregirea culturală a Bucovinei”

Gazda evenimentului, directorul Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera”, Gabriel Cărăbuş, i-a îndemnat, la începutul lansării de carte, pe toţi cei prezenţi, să ţină un moment de reculegere în memoria pictorului George Ostafi, „tot un truditor al culturii”, care a murit în noaptea de miercuri spre joi, la doar 57 de ani. După acest moment, Gabriel Cărăbuş i-a înmânat scriitoarei Doina Cernica, „un intelectual plămădit în focul viu al cunoaşterii”, în semn de preţuire, o Diplomă de excelenţă „pentru o activitate de excepţie susţinută pentru reîntregirea culturală a Bucovinei şi pentru deosebita colaborare cu Biblioteca Bucovinei <I.G. Sbiera>” şi un buchet de flori.

Moderatoarea evenimentului a fost Alis Niculică, care, la începutul acţiunii, i-a făcut un scurt portret sărbătoritei: „Autoare, jurnalistă, scriitoare, iubitoare de artă, de filosofie, de tot ce este frumos şi înălţător, doamna Doina Cernica rotunjeşte astăzi o vârstă frumoasă, o vârstă a înţelepciunii depline, vârstă la care scrisul devine mai viguros, ideile mai clare şi percepţia asupra lumii mai senină”.

 

„<Priveşte şi încearcă să vezi>ne cuminică din emoţii personale, care odată stârnite devin de nezăgăzuit”

Despre cartea „Priveşte şi încearcă să vezi” - poveşti de călătorie şi despre autoare au vorbit Mihaela Grădinariu, Gina Puică, Isabel Vintilă. „Am admirat-o întotdeauna pe doamna Doina Cernica, scriitură cu miez, prezentă peste tot pe unde se întâmplă ceva cu adevărat important în Bucovina noastră, şi nu numai, implicare cu asupra de măsură în viaţa culturală a mai multor cetăţi şi peste toate dragoste nestinsă dulce-amară de Bucovina. (...) Coperta acestei cărţio să vă aducă în faţa ochilor o tulburătoare lucrare semnată Dany-Madlen Zărnescu (sora Doinei Cernica), o pictoriţă fabuloasă pe care am descoperit-o atât de târziu, din păcate pentru mine”, a spus poeta Mihaela Grădinariu, completând că volumul „Priveşte şi încearcă să vezi” ne scoate, vrând, nevrând, din nişte inerţii cotidiene, „împărtăşeşte şi ne cuminică din emoţii personale, care odată stârnite devin de nezăgăzuit”.

 

Doina Cernica: „Din orice călătorie ne întoarcem îmbogăţiţi, dar nici o călătorie nu egalează o carte”

După un şir lung de mulţumiri, de salutări transmise oaspeţilor, scriitoarea Doina Cernica a spus că întotdeauna, pe lângă ceea ce ne arată un ghid, fie o persoană, fie o publicaţie, sunt lucruri pe care le putem descoperi singuri. „Din orice călătorie ne întoarcem îmbogăţiţi, dar nici o călătorie nu egalează o carte, nu neapărat o carte despre călătorii, ci o carte de valoare, de calitate. Sunt din epoca hârtiei şi pledez pentru o lectură în intimitate, pe hârtie. Crezând în viitorul cărţii, cred deopotrivă şi în celelalte forme de exprimare a cărţii, a autorilor”, a explicat Doina Cernica. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean Suceava, Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”, Societatea Scriitorilor Bucovineni şi Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Bacău.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Volumul „Priveşte şi încearcă să vezi”, semnat de Doina Cernica, lansat la Biblioteca Bucovinei.
 Vizualizări articol: 1487 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Volumul „Priveşte şi încearcă să vezi”, semnat de Doina Cernica, lansat la Biblioteca Bucovinei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei