Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 ian 2019 - Anul XXIV, nr. 12 (7013)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Eminescu sărbătorit

Expoziţie de grafică şi numismatică, organizată la Gura Humorului, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ca în fiecare an, jumătatea lunii ianuarie este încărcată de evenimente culturale dedicate Zilei Culturii Naţionale şi marelui poet Mihai Eminescu. Centrul Cultural Gura Humorului a organizat marţi, 15 ianuarie, mai multe manifestări la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina din oraş. Manifestările au fost dedicate poetului Mihai Eminescu şi nu în ultimul rând culturii naţionale.

În această importantă zi publicul a putut participa la vernisajul unei expoziţii de grafică inspirată din lirica eminesciană, semnată de maestrul Radu Bercea, şi de numismatică expusă din colecţia artistului humorean. De asemenea, cei prezenţi au putut viziona o expoziţie internaţională de grafică, care cuprinde lucrări semnate de peste 400 de graficieni din 81 de ţări. Elevi ai Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului au susţinut un recital dedicat marelui poet Mihai Eminescu.

 

Un eveniment realizat în memoria marelui poet Mihai Eminescu

Evenimentul a debutat marţi la prânz cu vernisarea expoziţiei deschise de maestrul Radu Bercea. Lucrările de grafică cu reprezentări care oglindesc poezia eminesciană nu au avut nevoie de o prezentare în cuvinte, simbolistica din creaţia marelui poet naţional fiind regăsită în cele câteva schiţe realizate de artist şi expuse în foaierul muzeului. În cele câteva vitrine colecţionarul Bercea a expus din colecţia proprie medalii comemorative cu poetul Mihai Eminescu şi cu alte personalităţi ale culturii româneşti, marcând astfel tocmai Ziua Culturii Naţionale.

În sala „Corneliu Tincu” a fost prezentată expoziţia de grafică satirică realizată de cei peste 400 de graficieni din întreaga lume. Lucrările provin dintr-o colecţie personală aparţinând lui Nicolae Ioniţă din Prahova, care a adunat aceste lucrări reprezentându-l nu numai pe Mihai Eminescu, ci şi alte personaje importante din zona Moldovei, pe care le-a donat muzeului din Gura Humorului. Salonul de grafică satirică va fi deschis până la sfârşitul lunii ianuarie.

 

Maestrul Radu Bercea, invitat de onoare al evenimentului

Conducerea muzeului humorean şi-a dorit prezenţa la acest eveniment cultural a maestrului Radu Bercea, un binecunoscut şi îndrăgit artist plastic din localitate, care a dat o mână de ajutor prin realizarea unei expoziţii personale de grafică cu reprezentări din poezia eminesciană, alături de o prezentare de numismatică, medalii şi monede din colecţia personală a aceluiaşi neobosit artist şi colecţionar. Prin aceste schiţe realizate de artist pentru acest eveniment, el a încercat să transmită mesajul poeziei eminesciene din câteva poezii ale marelui poet.

Robert Galavan, muzeograf la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, ne-a declarat: ”Astăzi sărbătorim două momente importante, Ziua Culturii Naţionale şi ziua de naştere a Poetului Naţional Mihai Eminescu. Fiind vorba de o personalitate de maximă importanţă a culturii române şi având în vedere că exista dorinţa organizării unei activităţi importante dedicate poetului, am încercat, împreună cu colegii de la Colegiul <Alexandru cel Bun>, să ne aducem aminte cine a fost Mihai Eminescu. Am folosit astăzi şi aportul unor lucrări de grafică satirică expuse în sala <Corneliu Tincu>, realizate de graficieni din întreaga lume, pentru a arăta că Eminescu este cu adevărat un poet internaţional, reprezentat în lucrări provenind din 81 de ţări de pe mapamond.”

Au urmat cuvântul profesorului Gheorghe Solcanu despre miracolul apariţiei marelui poet şi un program de recitări din lirica eminesciană, pus la cale de elevii Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului. Salonul de grafică satirică va fi deschis la Gura Humorului până la sfârşitul lunii ianuarie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie de grafică şi numismatică, organizată la Gura Humorului, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.
 Vizualizări articol: 1179 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Expoziţie de grafică şi numismatică, organizată la Gura Humorului, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei