Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 11 dec 2018 - Anul XXIII, nr. 278 (6988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Grigore Ilisei - „75 de ani – trei sferturi, trei prenume şi trei cărţi”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La sfârșitul lunii noiembrie, Galeria de Artă din cadrul Muzeului de Artă “Ion Irimescu” din Fălticeni a găzduit un nou eveniment cultural. Este vorba despre serata literară Grigore Ilisei 75 – Lansarea trilogiei româneşti „Palimpseste regăsite” care cuprinde romanele “Pasaj de raţe sălbatice” – ediţia a II-a, “Între linii” – ediţia a II-a şi “Dincolo şi dincoace de linii” – ediţia princeps, romane apărute în această lună la editura Junimea din Iaşi.

Au răspuns invitaţiei de a participa la acest eveniment scriitori şi oameni de cultură din Fălticeni, zona Fălticeni şi Suceava, cadre didactice, elevi de la colegiile din municipiu, rudele publicistului din Mălini, satul în care acesta s-a născut.

Cele trei cărţi lansate la Fălticeni au fost prezentate de scriitoarele Doina Cernica şi Mihaela Grădinariu, preotul şi poetul Constantin Hrehor a adus un omagiu scriitorului Grigore Ilisei la împlinirea vârstei de 75 de ani şi la lansarea unei trilogii româneşti, iar Teodor Brădăţanu – managerul Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, inginerul Vasile Tofan şi profesoara Maria Creţu din Mălini au vorbit despre amintirile plăcute după întâlnirile cu cunoscutul prozator şi publicist, care s-a născut la 20 noiembrie 1943, la Văleni-Stânişoara. La finalul manifestării Doina Cernica i-a înmânat scriitorului Grigore Ilisei o diplomă de excelenţă din partea Societăţii Scriitorilor Bucovineni, „pentru timpul pe care l-a dăruit şi prin care s-a dăruit pe sine pentru a contura pagini de o frumuseţe desăvârşită în spaţiul literar românesc şi în egală măsură pentru a promova spiritualitatea din Ţara de Sus”.

 

Trei cărţi marchează vârsta publicistului Grigore Ilisei

„Ne împreunăm într-o îmbrăţişare sufletească de a fi prezenţi la acest moment, 75 de ani. Oamenii şi locurile ne-au chemat magnetic spre ţinutul acesta al Fălticeniului. Sunt la Fălticeni cu băiatul meu care locuieşte în Belgia şi care a venit special pentru acest eveniment, cu soţia, Ecaterina, rudeniile de la Mălini şi cu trei cărţi care marchează vârsta mea, dar şi un moment al existenţei. Îmi plătesc şi o datorie faţă de oraşul în care am crescut, la aceste cărţi s-a adăugat albumul pe care l-am făcut în această toamnă pictorului Gabrel Baban şi se află în pregătire la editura Trinitas şi va apare în curând o selecţie cu textele publicate în ziarul Lumina al Patriarhiei Române.

Marchez ziua existenţei mele îngenunchind părinţilor mei. Sunt născut într-o noapte de 20 noiembrie, iar numele Grigore vine de la Grigore Decapolitul, sfânt cinstit în această zi. Mă mai cheamă Dragoş, fiind născut pe Valea Moldovei, voievodul Dragoş fiind considerat <Descălecătorul>, iar întemeierea Moldovei este asociată cu numele lui. Bunica mea fiind cea care m-a declarat la primărie, a spus că trebuie să fie o trinitate şi mi-a dat numele bunicului, Gheorghe. Sunt 75 de ani – trei sferturi, trei prenume şi trei cărţi”, a spus Grigore Ilisei.

 

Debutul din Zori Noi i-a adus succesul

Cetăţean de Onoare a municipiului Fălticeni, Grigore Ilisei a urmat cursurile Liceului „Nicu Gane” din Fălticeni (1957-1961), apoi cursurile Facultăţii de Filologie, secţia limba şi literatura română, ale Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, pe care a absolvit-o în 1966. În perioada 1966-1968 a fost redactor la Studioul de Radio Iaşi, apoi corespondent pentru Radio Bucureşti (1968-1972) şi redactor-şef adjunct la Radio Iaşi (1972-1983). A fost redactor la revista „Convorbiri literare” (1983-1990), director al Studioului de Radio şi Televiziune Iaşi (1990-1994), director şi realizator de emisiuni la Studioul de Televiziune Iaşi (1994-1997). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi. A debutat publicistic în Zori Noi din Suceava, în 1961, sub pseudonimul Grigore Spiru, iar prima povestire – „Singurătate” – i-a apărut în revista „Cronica” în 1970. Editorial a debutat în anul 1972, la Editura Junimea, cu volumul de povestiri „Năvod pentru scrumbii albastre”. De-a lungul timpului a colaborat la „Cronica”, „Convorbiri literare”, „Ateneu”, „România literară”, „Tribuna”, „Contrapunct”, a publicat volume de proză scurtă,  reportaje, jurnale de călătorie şi peste 10 romane.  A fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural”, clasa a III-a (1979), precum şi cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler (2002).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Grigore Ilisei - „75 de ani – trei sferturi, trei prenume şi trei cărţi”.
 Vizualizări articol: 1179 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Grigore Ilisei - „75 de ani – trei sferturi, trei prenume şi trei cărţi”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei