Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 nov 2018 - Anul XXIII, nr. 261 (6971)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

“Un crâmpei de viaţă într-o pagină de jurnal”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sâmbătă, 17 noiembrie, la Voroneţ, a fost lansat volumul „Un crâmpei de viaţă într-o pagină de jurnal”, o carte creionată de penelul mereu proaspăt şi surprinzător al învăţătoarei Elena Candrea din Mănăstirea Humorului. Concentrată într-o scriitură profund „clasică”, această apariţie editorială reprezintă firul vieţii care „curge asemenea unui râu de munte” a celei care aproape 30 de ani a coordonat Ansamblul Folcloric „Voinicelul” din Mănăstirea Humorului. Ideea de a aşeza pe hârtie şi a prezenta publicului permanenta muncă în domeniul cultural şi la catedră, dar şi activitatea acestui ansamblu, atât în ţară, cât şi din afara graniţelor (Germania, Belgia, Olanda etc.), cum i-a determinat pe copiii şi tinerii din Mănăstirea Humorului să meargă în costum popular la biserică, chiar dacă era înainte de 1989, cum a promovat obiceiurile şi tradiţiile strămoşeşti turiştilor sosiţi în inima Bucovinei, a avut-o distinsa profesoară Viorica Lavric.

“Cartea a apărut la îndemnul stăruitor de 20 de ani a distinsei profesoare Viorica Lavric. Mereu îmi spunea, să scrii Uţa tot ce îmi povesteşti. M-am dus în pod la cufărul cel mare în care păstrez costumele populare, am tras un cufăr mai mic de lemn în care ani la rând am adunat texte, amintiri, însemnări, caiete unde erau zeci de colinde, urături, srigături de joc, strigături de nuntă, cântece şi descântece. Îmi răsuna în ureche ecoul Vioricăi: trebuie să scrii. Aceasta este povestea care ne-a adus astăzi aici. În paginile cărţii este un strop de suflet românesc aidoma sufletului dumneavoastră, este doar un crâmpei din viaţa mea în acest jurnal”, ne-a spus Elena Candrea sau doamna Uţa, aşa cum o cunosc humorenii şi prietenii.

 

Crâmpeie din viaţa învăţătorului de la ţară

Cartea a fost prezentată de profesorul humorean Gheorghe Solcan, cel care semnează şi prefaţa. „Astăzi doamna Uţa prezintă crâmpeie din viaţa învăţătorului de la ţară şi fotografii care surpind o clipă smulsă eternităţii. Iubirea, munca, dăruirea, ţi-aduc în viaţă împlinirea, frânturi de gând scrise într-o carte, îţi dau putere mai departe”, a precizat profesorul Solcan.

Primarul comunei Mănăstirea Humorului, Constantin Moldovan, a scos în evidenţă implicarea Elenei Candrea în toate acţiunile culturale organizate pe plan local şi modul în care a promovat comuna şi zona în ţară şi peste hotare, s-a implicat în atragerea turiştilor prin datini şi obiceiuri populare. „Mă bucur foarte mult că a dat curs insistenţelor doamnei Lavric şi a aşternut pe hârtie o foarte mică parte din povestea ei. Avem şi noi de învăţat citind rândurile puse cu suflet între coperţi”.

 

Amintirea a 40 de ani dedicaţi tradiţiilor româneşti

Despre Elena Candrea şi activitatea ei au vorbit învăţătorul Gheorghe Popa, fost director al Clubului Copiilor Fălticeni, care a „salvat” Ansamblul Folcloric “Voinicelul” la un turneu în Olanda, acesta rămânând în turneu fără persoana care cânta la fluier, şi profesorul Vasile Popa care a povestit despre implicarea Elenei Candrea în viaţa culturală a comunei Baia din anii ’70 – ’80, când aceasta era învăţătoare aici. Pentru Valentina Tipa Lulciuc, interpretă de muzică populară şi realizator de emisiuni folclorice, Uţa „poate depăna amintiri pentru vieţi întregi, nu numai pentru o viaţă”. Gheorghe Piersic, adminstratorul uneia dintre cele mai mari pensiuni din Voroneţ, Casa Elena, a scos în evidenţă importanţa spectacolelor oferite pentru turişti de Elena Candrea împreună cu tinerii şi copiii pregătiţi de domnia sa.

Preotul Vasile Florescu, parohul din Voroneţ a făcut cunoscut un aspect din viaţa Elenei Candrea mai puţin cunoscut, dar care, în acele vremuri de dinainte de 1989 putea să-i creeze mari probleme: frica de Dumnezeu dar şi îndrăzneala să aducă copiii de la şcoală să se împărtăşească.

 

Lecţie de viaţă

Cartea apărută în condiţii grafice deosebite la tipografia TerraDesign din Gura Humorului a văzut lumina tiparului sub atenta îngrijire a lui Marius Vasiliu, fotograf al Ansamblului Folcloric “Voinicelul” de la înfiinţarea sa. Marius Vasiliu a fost martor la multe lucruri senzaţionale care stau practic la rădăcina efervescenţei cu care la Mănăstirea Humorului şi în zona Humorului astăzi se dezvoltă un număr destul de mare de ansambluri folclorice.

„Ce făcea Uţa era pioneratul pe atunci şi vă mărturisesc îi ieşeau toate iniţiativele. Uţa este o lecţie de viaţă. Dincolo de ce a făcut ea, de greutăţile pe care le-a avut, de bucuriile pe care le-a făcut altora, Uţa este o demonstraţie de împlinire a menirii unui om. Nu reţin să se fi plâns vreodată sau să fi pomenit lipsa mijloacelor finaciare pentru o deplasare, pentru organizare, şi aşa cum mărturisea, toate se adunau şi lucrurile se legau în jurul oamenilor care calcă pe propriul drum cu încredere, cu dăruire, cu curaj şi aşa mai departe. Sunt  mândru că am reuşit să fiu o rotiţă mică în tot acest mecanism care s-a creat în jurul ei pentru a-şi împlini visurile”, consideră Marius Vasiliu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Un crâmpei de viaţă într-o pagină de jurnal”.
 Vizualizări articol: 1625 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
“Un crâmpei de viaţă într-o pagină de jurnal”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei