Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 19 sep 2018 - Anul XXIII, nr. 209 (6919)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Editura Muşatinii

Colecţia „Cărţile Centenarului”: „Trasee de reporter”, de Mircea Motrici

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Volumul „Trasee de reporter”, de Mircea Motrici, volumul II, a apărut recent la Editura Muşatinii, în Colecţia „Cărţile Centenarului”, ediţie întocmită de Rozalia Motrici, cu concursul istoricului literar Nicolae Cârlan. Cartea a apărut sub egida Asociaţiei Culturale „Mircea Motrici” din Suceava, în anul în care prozatorul, poetul, publicistul şi jurnalistul de radio Mircea Motrici ar fi împlinit 65 de ani şi în anul în care se împlinesc 11 ani de când a plecat dintre noi.

Rozalia Motrici mulţumeşte din inimă tuturor celor care, cu sugestii şi gesturi pline de prieteniei, i-au fost aproape în realizarea acestei cărţi, care cuprinde nouă capitole: „Reporter în regiunea Cernăuţi”, „Corespondent la Chişinău”, din care reţinem titlul „Coloana vertebrală a istoriei neamului românesc - In Memoriam şi Doina şi Ion Aldea Teodorovici”, „Cu români victorioşi la Moscova” (printre care un interviu cu Eugen Doga: „Spaţiul spiritual românesc este pretutindeni”), „Românitate din Grecia”, „Cu români din Diaspora”, „Cu oameni politici de seamă”, „Mărturii de la veterani de război” (reţinem titlul „Dacă-i omul sănătos, totdeauna e frumos” -  interviu cu Ioan Schipor, veteran de război), „În Maramureşul istoric” („Oglinda cu sârmă ghimpată”), „Corespondenţă la Berlin” („O lume într-o expoziţie”).

Profilul lui Mircea Motrici, aşa cum a fost el creionat cu ani în urmă, la lansarea unei alte cărţi ale sale, „Recuperări”, de cei care l-au cunoscut şi preţuit, este următorul: „Avea vocaţia prieteniei” şi „şi-a manifestat calitatea de bun român în fiecare împrejurare” (Nicolae Cârlan), „Marele Regizor l-a dăruit cu talent, cu Rozalia - fiinţa care i-a fost alături - şi cu prieteni statornici” (dr. Ioan Ieţcu), „un împătimit de Bucovina” şi „o conştiinţă a vremii lui” (Alexandru Ovidiu Vintilă), „a fost reporterul care a făcut primele transmisii în direct de la Cernăuţi şi de la Muntele Athos” şi „reprezentantul unei solidarităţi profesionale aproape dispărute” (Doina Cernica), „un om extrem de comunicativ, un tip tenace, de o sinceritate totală” (Liviu Popescu), „un bărbat posedat de neastâmpăr creator” (cernăuţeanca Maria Toacă).

Mircea Motrici a dispărut la vârsta de numai 54 de ani, dar el este prezent prin cărţile sale, prin interviurile înregistrate la radio, prin tot ce a făcut să dăinuiască în noi şi în opera sa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Colecţia „Cărţile Centenarului”: „Trasee de reporter”, de Mircea Motrici.
 Vizualizări articol: 1080 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Colecţia „Cărţile Centenarului”: „Trasee de reporter”, de Mircea Motrici0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei