Festivalul Internațional de Teatru pentru Tineret „Grigore Vasiliu Birlic”, organizat la Fălticeni în perioada 20 – 26 august, și-a desemnat vineri, 24 august, în cadrul Galei Laureaților, câștigătorii. Marele premiu al concursului de interpretare trupe de teatru a fost acordat, atât de juriul profesionist (prezidat de actrița Cezara Dafinescu), cât și de juriul tinerilor (format din foștii membri ai trupei de teatru “Birlic”, actualmente studenți, majoritatea la actorie), trupei “Difainii” din Iași, pentru spectacolul „Five o’clock”.
24 de piese de teatru în șapte zile
Timp de șapte zile, pe scenă au urcat actori de la teatre cunoscute din țară dar și 11 trupe participante în concurs, jucându-se în total 24 de piese de teatru, s-au lansat cinci cărți, s-au vizionat filme documenatare, dar și capodopere ale cinematografiei românești prezentate în mare parte de regizorii sau producătorii care le-au realizat ori actorii care s-au regăsit și în distribuție, au fost vernisate patru expoziții, au avut loc întâlniri de suflet cu mari actori ai scenei românești. Caravana Unirii, care a putut fi admirată de mii de curioși din aproximativ 30 de localități din România, a poposit timp de trei zile și la Fălticeni, după care a plecat în Republica Moldova. În cadrul caravanei, saloanele a trei autobuze vopsite în culorile tricolorului românesc au fost transformate în galerii expoziționale neconvenționale care găzduiesc: o expoziție dedicată evenimentelor istorice din 1916-1918 (autobuzul albastru); proiecții video cu filme documentare istorice (autobuzul galben); sunt prezentate explicațiile celor 100 de simboluri unioniste (autobuzul roșu). Toți cei care au pășit pragul Sălii “Aurel Băeșu” au putut găsi imagini de referință din istoria poporului român, cum ar fi cele din expozițiile “Regina Maria – Regina Soldat” sau cea a lui Radu Bercea, care prezintă „o infimă mărturie trăită de sute de mii de români din timpul comunismului instaurat în România între anii 1945 – 1989”, ori s-au putut amuza privind lucrările caricaturistului Doru Axinte.
Gală de teatru cu spectacol de operă și jazz
Vineri seara, după câteva zile pline de evenimente culturale, în cadrul unui fascinant spectacol de gală au fost desemnați câștigătorii ediției de anul acesta. Seara specială a început cu premiera spectacolului “Jocul de-a vacanța”, regia Andrei Ciobanu, a Teatrului “Birlic” Fălticeni, după care s-a trecut la înmânarea premiilor, în alternanță cu arii din opere, operete și canțonete celebre oferite de prietenii Fălticenilor, cunoscuții soliști ai Operei Naționale din Iași:Cristina Grigoraș și Nicoleta Maier (soprane), Andrei Fermeșanu (tenor),Adina Alupei (pian) și momente de jazz oferite de Ciprian Andrei Gagiu, professor la Colegiul de Artă “Ciprian Porumbescu” Suceava.
Festivalul a avut două jurii, unul format din personalități ale scenei teatrului românesc și nu numai (actrița Cezara Dafinescu – președinte, Magda Catone -actriță, Brândușa Novac -regizor, Radu Nechifor -regizor, Ovidiu Cuncea -actor, Lorette Enache- coregraf UNATC București, și prof. de limba română Mihaela Acatrinei), și un juriu al tinerilor ( foștii actori ai trupei “Birlic” Ana-Maria Fasolă, Stela Cora, Daniel Popa, Cosmin Ștefan, Lorena Saviuc și Răzvan Conțu). Fiind două jurii, au fost acordate peste 200 de premii și mențiuni la secțiunile monolog, recitare, 7-14 ani, 15-25 de ani, pentru cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriță în rol principal, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriță în rol secundar, premii de excelență Inima Fălticeniului, premii pentru interpretare, carismă, diverse roluri jucate, premiile organizatorilor etc. Pentru unele secțiuni, doar juriul profesionist a acordat Marele Premiu.
Teatrul se învață de la profesioniști
Premiul pentru regie a revenit ieșencei Nicoleta Emacu, profesorul coordonator al trupei “Difainii” din Iași, câștigătorii trofeului festivalului.
“Dacă nu ar fi existat acest premiu aș fi spus pentru multe spectacole că ar trebui să vă luați un profesionist, un actor sau un regizor care să lucreze cu copiii, pentru că noi am oferit multe premii pentru interpretare datorită faptului că nu am putut să dăm premii pentru spectacolele întregi atât de multe câte ne-am fi dorit. Copiii care s-au remarcat trebuie să fie premiați, dar întregul nu ne-a spus foarte mult. Aici ar trebui să vă gândiți cum să alegeți textele și cum să îi învățați, pentru că este viitorul lor în joc. Acest festival și multe altele aș putea spune că sunt realizate pentru tânăra generație, pentru viitorul lor, pentru a le oferi un drum în viață, și trebuie să-i ajutăm. Și atunci ego-ul personal al fiecărui profesor ar trebui lăsat deoparte. Puteți să îi coordonați, dar aduceți un specalist măcar câteva zile să-i învețe ABC-ul, să-i ajute și după aceea dumneavoastră îi veți învăța și veți vedea că vă va fi mai ușor. Aveți încredere în specialiști, că de aceea au terminat o facultate. Doamna este un reprezentant mai special, aș spune că are un talent înnăscut”, a spus regizoarea Brândușa Novac.
Premiul special “Dulce limbă românească” a revenit profesorului Ioan Coșeru, pentru că “elevii dumnealui vorbesc foarte bine românește, ceea ce pentru noi a fost o mare plăcere”, a considerat juriul festivalului.
Juriul festivalului, actrițele Cezara Dafinescu și Draga Olteanu Matei și preotul Liviu Mihăilă, au primit distincția Meritul Bucovinei
Premiul de Excelență al festivalului a fost acordat Consiliului Județean Suceava. Prin consilierul Nicolae Barbă, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a acordat distincția Meritul Bucovinei preotului Liviu Mihăilă, juriului festivalului și distinsei actrițe Cezara Dafinescu și doamnei teatrului românesc, Draga Olteanu Matei.
“Este un festival de tineret care face ca memoria și spiritul lui Birlic să rămână mereu tânăr. Prin distincția Meritul Bucovinei se recunosc meritele pentru întreaga activitate unor instituții sau personalități. Pentru că suntem la Fălticeni, una dintre diplome se acordă preotului Liviu Mihăilă și Asociasției Fălticeni Cultural, care au făcut să existe acest festival”, a menționat Nicolae Barbă.
Domna Draga Olteanu Matei președinta de onoare a juriului festivaului și a Asociației “Fălticeni Cultural”, a trimis un dar pentru Cezara Dafinescu, rochia cu care a jucat în “Gaițele”.
“Aș îmbrăca-o cu plăcere, dar atunci eram altă persoană, eram jumătate din cât sunt acum. Această rochie este o adevărată surpriză. Mă bucur că am ajuns aici, sunt legată de Fălticeni, m-a chemat sângele strămoșilor. Tatăl meu s-a născut în Boroaia și a copilărit de la 5 ani, rămânând orfan, la Fălticeni. Și bunicul meu este îngropat în cimitirul din Fălticeni”, a spus Cezara Dafinescu.
Maestrul Mihai Pînzaru Pim a participat de la prima ediție a festivalului, în acest an fiind portretistul în creion al micilor și marilor artiști dar și al membrilor juriului. La finalul Galei, aceștia au primit portretele realizate de cunoscutul caricaturist sucevean.
Premiul I, “Magda Catone”, a revenit trupei “Cuibul Artiștilor Junior”
Premiul I, “Magda Catone” a revenit trupei “Cuibul Artiștilor Junior” – București pentru piesa ”Criminalii”, regia Vlad Basarabescu.
“Am considerat să nu acordăn premiile II și III la această secțiune”, a precizat actrița Magda Catone, membră a juriului, unul din motive fiind și cel descris de regizoarea Brândușa Novac mai sus.
Juriul tinerilor a fost mai generos, premiul III revenind trupei “Victoria Art” – București petru piesa “Drum în jos cu înger”, premiul II a ajuns la trupa “Phantasia” din Craiova pentru piesa “Șantaj”, iar decizia foștilor “birlici” pentru premiul I a fost aceeași cu a profesionștilor, trupa “Cuibul Artiștilor Junior”.
“Vă mulțumim din suflet! Eu sunt pentru a treia oară la Fălticeni, a doua oară cu Cuibul Artiștilor. Stând și cugetând ne-am dat seama că am luat multe premii și am spus și organizatorilor că aici nu am venit cu acest gând pentru că, pentru noi, cel mai mare premiu de la Fălticeni a fost omul de aici. Am întîlnit aici omenescul și nu bătaia omenescului cu ego-ul”, a precizat Vlad Basarabescu, regizorul trupei.
Premiile acordate de juriul format din profesioniști
La secțiunea monolog/recitare, 7 – 14 ani, Marele Premiu a revenit Mariei Iosep. Pentru grupa de vârstă 15 – 25 de ani Marele Premiu a ajuns la Daria Oprea.
Premiul pentru cea ma bună actriță în rol secundar feminin: Crina Damian, Andra Claus, Ilze Müller;
Cea mai bună actriță în rol principal feminin: Oana Dodoiu, Sara Cuncea
Cel mai bun actor rol secundar masculin: Damian Mihai Iulian, George Croitoru Eduard Chimac;
Cel mai bun actor rol principal masculin: Sergiu Ursu, Teodor Căuș
Premiul președintelui Asiciației Fălticeni Cultural a revenit lui Ilie Doroftei, Casa de Cultură a Studenților Suceava, “cel care a muncit cât 100 de oameni pentru acest festival”.
Cultural
Trupa „Difainii” din Iași a câștigat, cu spectacolul “Five o’clock”, trofeul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru pentru Tineret „Gr. V. Birlic”
