Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 169 (6879)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Istoria recentă

„În umbra Securității: Emigrarea germanilor din România (1962 - 1989)”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Continuându-și cercetările cu privire la comunitatea germanilor din România, istoricul dr. Daniel Hrenciuc a scos recent de sub tipar, în siajul lucrărilor sale anterioare dedicate acestei minorități etnice („Confidențial: Germanii din România versus Conferința de Pace de la Paris, 1946” și „Germanitatea în culpă: Deportarea germanilor din România la muncă forțată în Uniunea Sovietică”) o nouă carte care conține nu mai puțin de 160 de documente, identificate în cadrul unor stagii succesive de cercetare efectuate în fondurile „SIE” și „Documentar”, aflate în custodia Arhivelor Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (ACNSAS).

Cu titlul „În umbra Securității: Emigrarea germanilor din România (1962 - 1989)”, lucrarea profesorului rădăuțean (apărută în luna iunie a.c. la Editura MEGA din Cluj-Napoca) se dorește a fi, așa cum spune autorul în „Introducere”, „o contribuție adusă subiectului istoriei germanilor din România”, adresându-se „în egală măsură, istoricilor, profesorilor de istorie, studenților, publicului larg și tuturor celor interesați de aflarea adevărului asupra unui subiect îndelung ocultat din istoria României”. Aflați în permanență în timpul regimului comunist sub supravegherea atentă a Securității (în cadrul căreia a funcționat Serviciul „Nemți”, care a ținut sub strictă observație minoritatea germană din România), etnicii germani, ca și cei evrei, și-au manifestat dorința să emigreze, acțiuni care, așacum subliniază autorul, „au fost bine organizate, premeditate și perfecționate oficial la nivel inter-statal prin înțelegeri discrete încheiate între România, Israel și Republica Federală Germană”, emigrare prin care statul comunist a acumulat sume mari în valută (dolari și mărci vest germane).

Operațiunile de emigrare pe valută forte au fost coordonate din partea română de către DIE (UM - 0920). Persoana desemnată oficial pentru a reprezenta partea vest-germană în negocierile privind emigrarea a fost avocatul Heinz Günther Hüsch, care, în intervalul 1968 - 1989, a purtat 313 negocieri complexe și sinuoase cu guvernul român în urma cărora un număr de 210.000 germani au părăsit România”.

„Din păcate pentru societatea românească - scrie Daniel Hrenciuc - trendul ascendent emigraționist înregistrat în rândul minorității germane, dincolo de scăderea dramatică a etnicilor germani trăitori în România, prin plecarea masivă a acestora, a privat statul român de una dintre cele mai importante și valoroase minorități naționale, cu o contribuție deosebită în economie, industrie, cultură, știință și civilizație în general”.

Documentele reproduse în acestă carte (referate, fișe personale, diverse adrese către Direcția Control Străini și Pașapoarte, Comisia pentru Pașapoarte, Vize și Repatrieri..., note-raport, procese-verbale, etc.) reflectă rolul Securității în emigrarea etnicilor germani din România și confirmă mecanismele prin care au fost realizate tranzacțiile, implicit modalitățile efective de stabilire a valorii fiecărei categorii socio-profesionale în parte, căile de transmitere a banilor, acțiuni care, așa cum accentuează autorul, „s-au desfășurat în plin război rece”, cu concursul unor înalți oficiali români și germani implicați în „operațiuni special codificate sub diverse denumiri: <Recuperarea>, <Eduard>, <Peregrinii>, ș. a.”.

Cartea conține și o secțiune „Album” cu fotografii care-l vizează pe Heinz Günther Hüsch (obiectivul „Horia”), care documentează momente cu semnificație operativă din activitatea acestuia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „În umbra Securității: Emigrarea germanilor din România (1962 - 1989)”.
 Vizualizări articol: 1668 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
„În umbra Securității: Emigrarea germanilor din România (1962 - 1989)”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei