Manifestările primei ediții a Zilei limbii și teatrului idiș în România încep astăzi, de la Suceava. Parlamentul României a adoptat legea prin care se instituie data de 30 mai ca ”Ziua limbii și teatrului idiș” în toamna anului trecut, la inițiativa deputatului Silviu Vexler. „Acest act normativ va avea o contribuție esențială la păstrarea tradiției și a valorilor specifice limbii idiș, la combaterea xenofobiei și antisemitismului, a clișeelor și percepțiilor eronate, la dezvoltarea identității și diversității, dar și la evidențierea aportului evreilor din România la viața culturală din țara noastră și din lume. Pentru a celebra acest fapt de mare importanță, în perioada 29-30 mai 2018, la Suceava și Rădăuți, se va derula un festival în cadrul căruia vor avea loc spectacole de teatru, proiecții de filme, expoziții, conferințe, concerte etc.”, a declarat directorul Departamentului Cultură, Artă, Media, din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România (FCER-CM) – Cultul Mozaic, Robert Schorr.
Potrivit acestuia, manifestarea este organizată „prin efortul comun” al FCER-CM, Consiliului Județean Suceava, Muzeului Bucovinei, Primăriei și Consiliului Local Suceava, Comunităților Evreilor din Suceava și Rădăuți, Teatrului Municipal ”Matei Vișniec” și al sponsorilor Fundația Caritatea, JDC România, Supercom SA. „Apreciem implicarea Primăriei municipiului Rădăuți, a Universității «Ștefan cel Mare» din Suceava, a Universității «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, a Comunităților Evreilor din București, Iași și Oradea, precum și a World Jewish Congress Program Department – Vilnius Yiddish Center”, a mai spus Schorr.
La toate evenimentele care au loc în cele două zile ale manifestării accesul este liber și gratuit.
Deschiderea oficială a ediției I a Zilei limbii și teatrului idiș în România va avea loc astăzi, la ora 10.00, în sala de conferințe a Muzeului Bucovinei.
La ora 10:45 va fi vernisajul expoziției ”Temple și sinagogi din România”, iar de la ora 11.30 până la 13.45 vor fi susținute conferințe și comunicări despre limba și cultura idiș în România: prof. Wolf Moskovich, de la World Jewish Congress Program Department, Vilnius Yiddish Center, Carmen Hannah Iovițu, director al Muzeului de Istorie a Evreilor din România ”Șef rabin Dr. Moses Rosen” – ”Muzica idiș – tradiție și spectaculozitate”; Francisca Solomon, de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iași” – ”Cultura și literatura idiș în Bucovina”; prof. univ. dr. Rodica Nagy, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava – ”Contribuții evreiești la cercetarea limbii române”; drd. Maria Mădălina Irimia (CSIER) – ”Presa idiș din România”.
După-amiază, programul începe la ora 17.00, tot la Muzeul Bucovinei, cu lansarea volumului ”Cartea raiului” de Ițic Manger. Prezintă prof. univ. dr. Ovidiu Morar, de Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava. La 17.20 – prezentare artistic-literară – „Puterea umorului idiș”, de Shmuel Djigan. 17.35 – Lectură „Helemer Balade”, poezie de Ițic Manger și actorul Carol Feldman (Israel).
Teatru și muzică tradițională evreiască, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec”
De la 18.30 manifestările se mută pe scena Teatrului Municipal ”Matei Vișniec” din Suceava, cu un concert de muzică evreiască, în interpretarea formației Comunității Evreilor București, Bucharest Klezmer Band, dirijor Bogdan Lifșin, manager artistic Silvian Horn. După o pauză de 15 minute între evenimente, de la ora 19.30 spectatorii se vor bucura de piesa de teatru ”De la Caragiale la Shalom Alehem”, cu Teatrul Evreiesc de Stat & Maia Morgenstern.
Mâine, Ziua limbii și teatrului idiș în România este sărbătorită atât la Rădăuți, cât și la Suceava. La Rădăuți, deschiderea oficială are loc la ora 10.00, la Templul Mare. La ora 10.20 va avea loc inaugurarea Muzeului evreilor din Bucovina de Sud, de la Templul Mare. De la 10.40 până la 11.20 conferențiază prof. Wolf Moskovich și prof. Daniel Hrenciuc, iar de la 11.30 este programat un concert de muzică evreiască susținut de formația ”Nigun”, a Comunității Evreilor din Iași, dirijor Romeo Luchian, soliști Albert Lozneanu și Uri Ferenbac. La 12.30 va avea loc monologul umoristic „Tatăl”, de Shmuel Djigan. La 12.45 – lectură Carol Feldman – povestire despre doi mari actori de la TES, Dina Konig și Isak Havis.
La ora 13.00 va fi proiecția filmului ”Moștenirea lui Goldfaden” de Radu Gabrea.
La Suceava, de la ora 18.00, la Muzeul Bucovinei, Florian Chelu Madeva și Alexandrina Chelu, de la Comunitatea Evreilor din Oradea, vor interpreta lieduri și sonete muzicale evreiești, iar de la ora 18.30 va avea loc proiecția filmului ”Ițic Manger”, de Radu Gabrea.
De la ora 21.00, la Teatrul „Matei Vișniec” va avea loc concertul Idiș Tango, susținut de Berti Barbera (România) și Mariano Castro (Argentina).
În ambele zile, sinagoga Gah din Suceava va fi deschisă și va putea fi vizionată o expoziție de fotografii din viața comunităților evreiești, iar la Muzeul Bucovinei va exista un stand de carte de autori idiș.
Eveniment
Prima ediție a Zilei limbii și teatrului idiș în România începe astăzi, de la Suceava
