Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 118 (6828)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Eveniment

Prima ediţie a Zilei limbii şi teatrului idiş în România începe astăzi, de la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Manifestările primei ediţii a Zilei limbii şi teatrului idiş în România încep astăzi, de la Suceava. Parlamentul României a adoptat legea prin care se instituie data de 30 mai ca ”Ziua limbii şi teatrului idiş” în toamna anului trecut, la iniţiativa deputatului Silviu Vexler. „Acest act normativ va avea o contribuţie esenţială la păstrarea tradiţiei şi a valorilor specifice limbii idiş, la combaterea xenofobiei şi antisemitismului, a clişeelor şi percepţiilor eronate, la dezvoltarea identităţii şi diversităţii, dar şi la evidenţierea aportului evreilor din România la viaţa culturală din ţara noastră şi din lume. Pentru a celebra acest fapt de mare importanţă, în perioada 29-30 mai 2018, la Suceava şi Rădăuţi, se va derula un festival în cadrul căruia vor avea loc spectacole de teatru, proiecţii de filme, expoziţii, conferinţe, concerte etc.”, a declarat directorul Departamentului Cultură, Artă, Media, din cadrul Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER-CM) - Cultul Mozaic, Robert Schorr.

Potrivit acestuia, manifestarea este organizată „prin efortul comun” al FCER-CM, Consiliului Judeţean Suceava, Muzeului Bucovinei, Primăriei şi Consiliului Local Suceava, Comunităţilor Evreilor din Suceava şi Rădăuţi, Teatrului Municipal ”Matei Vişniec” şi al sponsorilor Fundaţia Caritatea, JDC România, Supercom SA. „Apreciem implicarea Primăriei municipiului Rădăuţi, a Universităţii <Ştefan cel Mare> din Suceava, a Universităţii <Alexandru Ioan Cuza> din Iaşi, a Comunităţilor Evreilor din Bucureşti, Iaşi şi Oradea, precum şi a World Jewish Congress Program Department - Vilnius Yiddish Center”, a mai spus Schorr.  

La toate evenimentele care au loc în cele două zile ale manifestării accesul este liber şi gratuit.

Deschiderea oficială a ediţiei I a Zilei limbii şi teatrului idiş în România va avea loc astăzi, la ora 10.00, în sala de conferinţe a Muzeului Bucovinei.

La ora 10:45 va fi vernisajul expoziţiei ”Temple şi sinagogi din România”, iar de la ora 11.30 până la 13.45 vor fi susţinute conferinţe şi comunicări despre limba şi cultura idiş în România: prof. Wolf Moskovich, de la World Jewish Congress Program Department, Vilnius Yiddish Center, Carmen Hannah Ioviţu, director al Muzeului de Istorie a Evreilor din România ”Şef rabin Dr. Moses Rosen” - ”Muzica idiş – tradiţie şi spectaculozitate”; Francisca Solomon, de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” Iaşi” – ”Cultura şi literatura idiş în Bucovina”; prof. univ. dr. Rodica Nagy, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava – ”Contribuţii evreieşti la cercetarea limbii române”; drd. Maria Mădălina Irimia (CSIER) – ”Presa idiş din România”.

După-amiază, programul începe la ora 17.00, tot la Muzeul Bucovinei, cu lansarea volumului ”Cartea raiului” de Iţic Manger. Prezintă prof. univ. dr. Ovidiu Morar, de Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava. La 17.20 – prezentare artistic-literară - „Puterea umorului idiş”, de Shmuel Djigan. 17.35 – Lectură „Helemer Balade”, poezie de Iţic Manger şi actorul Carol Feldman (Israel).

 

Teatru şi muzică tradiţională evreiască, la Teatrul Municipal „Matei Vişniec”

De la 18.30 manifestările se mută pe scena Teatrului Municipal ”Matei Vişniec” din Suceava, cu un concert de muzică evreiască, în interpretarea formaţiei Comunităţii Evreilor Bucureşti, Bucharest Klezmer Band, dirijor Bogdan Lifşin, manager artistic Silvian Horn. După o pauză de 15 minute între evenimente, de la ora 19.30 spectatorii se vor bucura de piesa de teatru ”De la Caragiale la Shalom Alehem”, cu Teatrul Evreiesc de Stat & Maia Morgenstern.

Mâine, Ziua limbii şi teatrului idiş în România este sărbătorită atât la Rădăuţi, cât şi la Suceava. La Rădăuţi, deschiderea oficială are loc la ora 10.00, la Templul Mare. La ora 10.20 va avea loc inaugurarea Muzeului evreilor din Bucovina de Sud, de la Templul Mare. De la 10.40 până la 11.20 conferenţiază prof. Wolf Moskovich şi prof. Daniel Hrenciuc, iar de la 11.30 este programat un concert de muzică evreiască susţinut de formaţia ”Nigun”, a Comunităţii Evreilor din Iaşi, dirijor Romeo Luchian, solişti Albert Lozneanu şi Uri Ferenbac. La 12.30 va avea loc monologul umoristic „Tatăl”, de Shmuel Djigan. La 12.45 – lectură Carol Feldman – povestire despre doi mari actori de la TES, Dina Konig şi Isak Havis.

La ora 13.00 va fi proiecţia filmului ”Moştenirea lui Goldfaden” de Radu Gabrea.

La Suceava, de la ora 18.00, la Muzeul Bucovinei, Florian Chelu Madeva şi Alexandrina Chelu, de la Comunitatea Evreilor din Oradea, vor interpreta lieduri şi sonete muzicale evreieşti, iar de la ora 18.30 va avea loc proiecţia filmului ”Iţic Manger”, de Radu Gabrea.

De la ora 21.00, la Teatrul „Matei Vişniec” va avea loc concertul Idiş Tango, susţinut de Berti Barbera (România) şi Mariano Castro (Argentina).

În ambele zile, sinagoga Gah din Suceava va fi deschisă şi va putea fi vizionată o expoziţie de fotografii din viaţa comunităţilor evreieşti, iar la Muzeul Bucovinei va exista un stand de carte de autori idiş.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prima ediţie a Zilei limbii şi teatrului idiş în România începe astăzi, de la Suceava.
 Vizualizări articol: 1169 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prima ediţie a Zilei limbii şi teatrului idiş în România începe astăzi, de la Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei