Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 111 (6821)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Cultural

Filmul “Pe eroi să nu-i căutaţi în mormânt”, difuzat la Fălticeni de Ziua Eroilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala “Draga Olteanu Matei” şi cele trei unităţi liceale din municipiul Fălticeni au găzduit joi, 17 mai, proiecţia în premieră a filmului documentar “Pe eroi să nu-i căutaţi în mormânt!”, film care a rulat în această zi în peste 200 de localităţi din România şi Republica Moldova. Filmul documentar, realizat de regizorul Camelia Moise, este un omagiu adus eroilor veterani şi foştilor deţinuţi politici care au contribuit prin sacrificiul lor la crearea şi menţinerea pe harta geopolitică a României. Invitatul special al evenimentului, organizat de Asociaţia „Fălticeni cultural” împreună  cu Asociaţia „Spirit Liber” din Fălticeni şi inclus în activităţile dedicate Centenarului Marii Uniri, a fost artistul plastic humorean Radu Bercea, fost deţinut politic în perioada 1959-1964.

 

Radu Bercea, un martir al închisorilor comuniste

Desfăşurarea vizuală cutremurătoare din partea a doua a filmului, în care au fost prezentate secvenţe dramatice, tulburătoare din locurile de detenţie şi coloniile penitenciare de muncă, la care s-au adăugat mărturiile celor rămaşi acasă, i-au tulburat firea calmă, optimistă, răbdătoare şi au adus lacrimi în ochii lui Radu Bercea.

“Filmul m-a impresionat. Este foarte greu de exprimat ceea ce am văzut. Numai cel care a trăit, a trecut prin aşa ceva, poate să simtă mesajul. Frustrarea nu vine din anii pierduţi, sau poate câştigaţi, pentru că în detenţie am întâlnit nişte oameni deosebiţi, ci din faptul că mulţi tineri nu mai sunt interesați de ceea ce s-a întâmplat în timpul regimului comunist. Ca să ne raportăm la viitor, trebuie să ne cunoaștem trecutul. Dacă nu-l cunoaştem, el se poate repeta”, a spus Radu Bercea.

Profesorul Codrin Benţa, cel care a vorbit despre documentarul “care ne face să trăim mai bine sentimentul de a fi români, pentru că nu poţi să fii român dacă nu conştientizezi cine eşti ca român”,  l-a prezentat pe Radu Bercea ca un martir al neamului românesc, care a trecut prin gulagul românesc, iar ceea ce a trăit spune şi altora, dar nu prin cuvinte, ci prin imagini pictate, prin desen, printr-o expoziţie itinerantă <Memoria retinei gulagului românesc> care a poposit şi la Fălticeni, dar şi peste hotare.

 

Film, colac şi artă plastică

Înaintea proiecţiei de la Sala “Draga Olteanu Matei”, cei prezenţi au interpretat imnul eroilor, iar după difuzarea filmului “Pe eroi să nu-i căutaţi în mormânt”, preotul Liviu Mihăilă a împărţit celor prezenţi un colac. Pe lângă colac, participanţii la eveniment au primit şi o diplomă “România Centenar”, personalizată de Radu Bercea. Artistul plastic humorean a dăruit mai multe lucrări care înfrumuseţează cea mai nouă sală de spectacole din Fălticeni.   

“Am împărţit acest colac la toţi spectatorii pentru că mi-am adus aminte de un gest făcut de un irlandez la Festivalul <Toamnă la Voroneţ>, Peter Hurley, care, într-unul din filmele pe care le-a făcut despre România, a plecat din Săpânţa, Maramureş, pe jos până la Muzeul Satului din Bucureşti. La Gala festivalului a venit cu colivă şi cu un colac maramureşean din care am mâncat toţi”, a precizat preotul Liviu Mihăilă, preşedintele Asociaţiei „Fălticeni cultural”.

 

Jertfa ţăranului român pentru credinţă şi pentru pământul sfânt

Filmul “Pe eroi să nu-i căutaţi în mormânt” este o bijuterie artistică, realizat cu o documentare solidă, plecând de la comunitatea din localitatea Cristian şi preotul Sorin Dobre. Timp de aproape o oră jumătate este prezentată jertfa ţăranului român pentru credinţă şi pentru pământul sfânt prin interviuri, imagini din Arhiva Naţională de Filme şi din arhiva Agenţiei Naţionale de Presă a României Agerpres, fondată în 1889. Pe lângă eroii Unirii din 1918, prezentaţi la Alba Iulia, cu ajutorul documentelor şi al ghidului Muzeului Unirii, este prezentată România în timpul Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial, perioada comunistă, cu părţile ei bune, dar şi cu abuzurile din timpul colectivizării, numeroasele restricţii la energie, combustibili, apă, căldură, lipsa alimentelor din magazine, cenzura, imposibilitatea de a te exprima liber şi temuta securitate.

Filmul este o apologie a eternităţii româneşti pe aceste meleaguri şi un omagiu adus celor care şi-au sacrificat viaţa pentru ca astăzi să putem sărbători Centenarul Unirii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Filmul “Pe eroi să nu-i căutaţi în mormânt”, difuzat la Fălticeni de Ziua Eroilor.
 Vizualizări articol: 1418 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Filmul “Pe eroi să nu-i căutaţi în mormânt”, difuzat la Fălticeni de Ziua Eroilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei