Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 104 (6814)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Festival de teatru 12-20 mai

62 de reprezentaţii şi peste 300 de oameni ai scenei, în nouă zile de teatru, la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul de teatru „Matei Vişniec”, care începe sâmbătă, la Suceava, cu premiera „Proştii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu, însumează nu mai puţin de 62 de reprezentaţii şi un număr impresionant de invitaţi: peste 300 de actori, regizori, critici de teatru, din toate regiunile istorice ale României, Republica Moldova şi din Franţa. Aşa cum a declarat, ieri, în conferinţă de presă, directorul Teatrului Municipal „Matei Vişniec” din Suceava, Carmen Veronica Steiciuc, vor fi spectacole pentru toate gusturile, pentru toate vârstele şi pentru toate segmentele de public, inclusiv pentru copii.

Regizorul Alexander Hausvater, prezent la conferinţa de presă, a afirmat că festivalul de teatru de la Suceava, aflat la a II-a ediţie, este „o necesitate”, un loc de întâlnire a profesioniştilor din teatru cu publicul şi între ei. „Teatrul este forma de exprimare a unei naţiuni. Mentalitatea naţiunii e prezentă în spectacole. Vezi o societate animată, în plină mişcare. Omul nu vine doar la festival, vine la Suceava să vă cunoască pe voi, să-i cunoască cetăţenii”, a spus Hausvater. El a transmis felicitări conducerii teatrului, administraţiei publice şi publicului sucevean, care au contribuit împreună la a demonta scepticismul „marilor cunoscători de la Bucureşti” ce prevesteau moartea teatrului de la Suceava în cel mult 10 luni. „Singurul complex pe care îl accept de la voi este cel de superioritate. Teatrul real se face la Suceava. Acest teatru este al tuturor, să spuneţi <teatrul meu>, <oraşul meu>”, a fost îndemnul cunoscutului regizor pentru suceveni.

La rândul său, cel care a dat numele său teatrului din Suceava, dramaturgul Matei Vişniec, a transmis un mesaj: „În acest an 2018, plin de semnificaţii istorice pentru români, teatrul devine un simbol al unirii. Este menirea teatrului să creeze punţi şi pasarele acolo unde accidentele istoriei ridică ziduri sau trasează frontiere. Prin vocaţia sa umanistă şi universalistă, teatrul întreţine comunicarea dintre oameni, culturi şi comunităţi chiar şi atunci când acestea sunt divizate sau manipulate de diverse doctrine toxice. Teatrul, prin stimularea spiritului critic şi al reflecţiei despre om, este un spaţiu de libertate în care poate renaşte ideea de fraternitate şi se pot regăsi familii dezbinate… Patru teatre din Republica Moldova, dintre care trei cu statut de teatre naţionale, vor veni în pelerinaj cultural şi emoţional, în Bucovina, în această lună mai. Un pelerinaj fără precedent, care trebuie sărbătorit la adevărata sa semnificaţie. Şi pentru că teatrul se face cu oameni şi cu inima, dar şi cu ospitalitatea, îi invit pe suceveni, pe bucovineni, pe toţi iubitorii de cultură şi de dialog convivial să vină la teatru în aceste zile, să iasă în întâmpinarea oaspeţilor noştri din Basarabia şi din celelalte regiuni istorice ale românilor”.

Cu ocazia festivalului, va veni acasă, la Suceava şi Rădăuţi, şi Matei Vişniec.

 

Programul Zilelor „Vişniec” la Suceava

Programul Zilelor Teatrului „Matei Vişniec” este următorul: la Suceava, 12 mai, ora 19.00, la Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava (TMMVS), Deschiderea oficială a Zilelor Teatrului „Matei Vişniec”. Premiera: „Proştii sub clar de lună”, de Teodor Mazilu, regia Anca Bradu, cu actorii Teatrului „Matei Vişniec” Suceava; la ora 21.00, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, "Performance stradal – Origini" – Teatrul “Aureliu Manea” Turda. Pe 13 mai, la ora 13.00, la Iulius Mall Suceava – "Mimesis", spectacol non-verbal, regia Daniel Iordan – TMMVS; de la ora 16.00, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava – "Mimesis", regia Daniel Iordan – TMMVS; de la ora 17.30, la Teatrul Municipal „Matei Vişniec" Suceava – "Ultima haltă în Paradis", de Valentin Nicolau, regia Andrei Mihalache – Teatrul “Aureliu Manea” Turda; la ora 19.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava – „Tu eşti Dumnezeul meu”, o comedie neobişnuită despre bărbaţi, femei şi câini, după A.R. Gurney, regia Ludmila Skripka – Teatrul “Mihai Eminescu” Botoşani.

Pe 14 mai, de la orele 10.00, 10.45, 11.30, 12.15, 13.00 – Teatru mobil în autobuz: „În doi" de Matei Vişniec, Regia: Alex Nagy; De la ora 15.30, la Uzina de apă – „În doi” de Matei Vişniec, Regia: Alex Nagy; De la ora 17:00, la Uzina de apă, ”În doi”, de Matei Vişniec, Regia: Alex Nagy; de la 17.30, la Muzeul Bucovinei – "Oleanna", de David Mamet, regia Vlad Cristache - Teatrul “Jean Bart” Tulcea; de la 19.30, la Teatrul Municipal „Matei Vişniec” Suceava – „3 Surori", de A.P. Cehov, regia Catinca Drăgănescu – Un proiect Punctart şi TMMVS.

Pe 15 mai, la orele 10.00, 10.45, 11.30, 12.15, 13.00, Teatru mobil în automobil: „În doi" de Matei Vişniec, Regia: Alex Nagy; de la 11.00 şi 13.00, la Teatrul Municipal „Matei Vişniec" Suceava – "Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, de Matei Vişniec, regia Aurelian Bălăiţă – Teatrul “Luceafărul” Chişinău, Republica Moldova; de la ora 17.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava – "Dragă Elena Sergheevna", după Ludmila Razumovskaia, regia Mădălin Hîncu – Teatrul “Bacovia”, Bacău; de la 19.30, la Teatrul Municipal „Matei Vişniec" Suceava – „Visul unei nopţi de vară”, de W. Shakespeare, regia Eugen Gyemant – Teatrul “Fani Tardini” Galaţi.

 

Festivitatea de premiere a ediţiei a V-a a Concursului Naţional de Dramaturgie „Matei Vişniec” va fi în data de 17 mai

Programul Zilelor Teatrului „Matei Vişniec”, a II-a ediţie, continuă pe 16 mai, la orele 10.00, 10.45, 11.30, 12.15, 13.00, Teatru mobil în automobil: „În doi” de Matei Vişniec, Regia: Alex Nagy; de la ora 16.00, la Uzina de apă – „Caii la fereastră”, de Matei Vişniec, regia Ester Mitrofan – UNATC “I.L. Caragiale” Bucureşti; de la 17.45, la Uzina de apă – „Caii la fereastră", de Matei Vişniec, regia Ester Mitrofan – UNATC “I.L. Caragiale” Bucureşti; de la 18.30, la Teatrul Municipal „Matei Vişniec" Suceava – "În ochii tăi ferme­cători", de Gib Mihăescu, regia Alexandru Vasilachi – Teatrul Naţional “Mihai Eminescu” Chişinău, Republica Moldova.

Pe 17 mai, de la orele 10.00, 10.45, 11.30, 12.15, 13.00 – Teatru mobil în automobil: „În doi” de Matei Vişniec, Regia: Alex Nagy; de la ora 13.00, la Cetatea de Scaun a Sucevei – "Unirea prin teatru" – Matei Vişniec şi Petru Hadârcă (Eveniment desfăşurat sub egida Centenarului Marii Uniri); De la ora 16.00, în Spaţiul Expoziţional TMMVS - "Cuvinte întrupate" – instalaţie inspirată de textele lui Matei Vişniec. Vernisaj. Autor Luana Popa; "Parisul lui Matei" – expoziţie de fotografie. Autor Relu Tabara; de la ora 17.00, la Teatrul Municipal „Matei Vişniec" Suceava – Festivitatea de premiere a Concursului Naţional de Dramaturgie "Matei Vişniec", ediţia a V-a; "NINA, sau despre fragilitatea pescăruşilor împăiaţi", de Matei Vişniec, regia Alexandru Maftei – Teatrul de Comedie Bucureşti; de la ora 20.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava – „Dumnezeu se îmbracă de la second hand", de Iulian Margu, regia Ion Caramitru – Teatrul Naţional Bucureşti.

Pe 18 mai, de la orele 10.00, 10.45, 11.30, 12.15, 13.00 – Teatru mobil în autobuz: „În doi” de Matei Vişniec, Regia: Alex Nagy; de la 15.00, la Planetariul din Suceava – Cosmic, texte Alecart, regia Cosmin Panaite – Teatrul Studenţesc Fabulinus; de la ora 17.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava – „Maestrul şi Margarita", de Mihail Bulgakov, regia Alexandru Grecu – Teatrul Naţional Satiricus „I.L. Caragiale” Chişinău, Republica Moldova; de la 19.30, la Teatrul Municipal „Matei Vişniec" Suceava – ActOrchestra, un spectacol 9G la TNB, regia Horia Suru – Teatrul Naţional Bucureşti.

Pe 19 mai, la orele 10.00 şi 12.00 – Teatrul Municipal „Matei Vişniec" Suceava – „Crina şi păpuşile vorbitoare", spectacol pentru întreaga familie, cu Crina Zvobodă, Bucureşti; de la ora 17.00, la USV - sala Auditorium „Joseph Schmidt" Suceava – „Kebab”, de Gianina Cărbunariu, regia Daniel Iordan – TMMVS; de la ora 20.00, la Teatrul Municipal „Matei Vişniec" Suceava – "Visătorul", după Ian McEwan, regia Ada Milea – Teatrul Tineretului Piatra Neamţ.

Duminică, 20 mai, de la ora 16.00, la USV - sala Auditorium „Joseph Schmidt" Suceava - "Pisica verde", de Elise Wilk, regia Cosmin Panaite - Teatrul Studenţesc Fabulinus; de la ora 18.00, la Teatrul Municipal „Matei Vişniec" Suceava – "Căldură în noiembrie", de Yana Dobreva, regia Petru Vutcărău – Teatrul Naţional “Eugene Ionesco” Chişinău, Republica Moldova; de la 20.30 – TMMVS - „O caut cu lumânarea”, spectacol de improvizaţie Răzvan Bănuţ – Performance stradal TMMVS.

 

Spectacole care vor avea loc la Rădăuţi

Pe 14 mai, de la ora 19.00, la Casa de Cultură din Rădăuţi este programat spectacolul „Dragă Elena Sergheevna”, după Ludmila Razumovskaia, regia Mădălin Hîncu – Teatrul “Bacovia” Bacău. Pe 15 mai, de la ora 19.00, la Casa de Cultură din Rădăuţi  - „Caii la fereastră”, de Matei Vişniec, regia Ester Mitrofan – UNATC “I.L. Caragiale” Bucureşti, iar pe 16 mai, de la ora 11.00, la Casa de Cultură din Rădăuţi – O întâlnire cu Matei Vişniec şi cărţile sale. Spectacol: „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, de Matei Vişniec, regia Aurelian Bălăiţă – Teatrul “Luceafărul” Chişinău, Republica Moldova.

Pe 20 mai, de la ora 13.30, la Aşezământul „Sf. Leontie” – „Crina şi păpuşile vorbitoare", spectacol pentru copii, cu Crina Zvobodă, Bucureşti, iar de la ora 16.00, la Casa de Cultură din Rădăuţi – „Crina şi păpuşile vorbitoare”, spectacol pentru copii, cu Crina Zvobodă, Bucureşti.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 62 de reprezentaţii şi peste 300 de oameni ai scenei, în nouă zile de teatru, la Suceava.
 Vizualizări articol: 1374 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
62 de reprezentaţii şi peste 300 de oameni ai scenei, în nouă zile de teatru, la Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei