Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 mai 2018 - Anul XXIII, nr. 98 (6808)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Părere

Stelian Tănase, la USV: „Acest Centenar este istoria unui dezastru”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Abordând tema Centenarului şi a contribuţiei intelectualităţii în atenuarea scindărilor din societatea actuală, scriitorul şi jurnalistul Stelian Tănase, profesor în cadrul Universităţii din Bucureşti, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de la Universitatea din Suceava că „România este o ţară extrem de fracturată”, iar intelectualitatea românească este mai dezbinată decât alte grupuri sociale.

„În primul rând, ţara este divizată pentru că e o ţară a contrastelor, cu mari decalaje. În ultimele luni, am fost în toată ţara să lansez două volume şi imaginea pe care am observat-o este foarte contrastantă. Realităţi foarte diferite, grade de sărăcie şi de civilizaţie extrem de diferite între anumite zone. Transilvania este o altă ţară, trebuie să pornim de la această realitate.  Sunt insule care din punct de vedere economic merg ceva mai bine şi sunt altele unde gradul de sărăcie şi de corupţie este extrem de mare. V-aţi adresat prost când v-aţi gândit că intelectualii pot să facă ceva în a ameliora această situaţie, a ne face să fim mai prietenoşi unii cu alţii, să conlucrăm, să egalizeze cât de cât nivelurile, să rezolve chestiunea înapoierii României”, a arătat Tănase, prezent la Suceava, cu ocazia Târgului Internaţional de carte de la USV.

Acesta a mai menţionat că nu crede că soluţia va veni din partea intelectualităţii, care de altfel, este foarte vocală, foarte vizibilă, dar fără a aduce rezolvări concrete. De asemenea, acesta a mai argumentat cele spuse menţionând că intelectualitatea este mai dezbinată decât alte grupuri sociale, chiar şi decât cele politice.

Tănase consideră că societatea românească, dacă se va reface, o va face pornind de jos, de la voinţa societăţii de a schimba modul de a trăi, de a fi mai activă.

„Acum cinci ani, studenţii mei voiau să plece cam 7 - 8 din 10, acum vor să plece 12 din 10. Cum îşi iau diploma toţi vor să plece, chiar şi cei care termină specialităţi care nu sunt foarte comerciale în Occident, precum IT sau Medicină. Nu îşi mai leagă destinul lor de destinul României. Ei nu mai au timp să aştepte 200 de ani să ne civilizăm. Ei vor să plece şi să stea într-o ţară care deja a parcurs nişte etape, care deja are un anumit standard. Ei nu mai au timp de pierdut şi nu mai au chef să fie dezamăgit şi trădaţi”, a mai spus Tănase.

Jurnalistul nu a scos din calcul faptul că România ar putea intra „într-o zodie fericită, că prea merge rău de un secol”.

„Acest Centenar este istoria unui dezastru, de fapt. România nu este o poveste de succes la 100 de ani de la Marea Unire”, a declarat Stelian Tănase.

Acesta a mai adus în discuţie două probleme majore ale României - sărăcia şi înapoierea. Referindu-se la „pungi de sărăcie masivă”, Stelian Tănase a opinat că acestea sunt prezervate cu bună ştiinţă de anumite grupuri de interese, pentru care e important să existe o populaţie de asistaţi, de dependenţi, care aşteaptă pensia şi ajutorul social.

„Toate elitele guvernante din Europa au avut o singură problemă: lichidarea înapoierii, dar Europa Modernă se termină la Budapesta, din păcate”, a conchis Tănase.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Stelian Tănase, la USV: „Acest Centenar este istoria unui dezastru”.
 Vizualizări articol: 2106 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Stelian Tănase, la USV: „Acest Centenar este istoria unui dezastru”4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Fasole făcăluită sau bătută – versiunea cu afumătură Minunată este fasolea bătută pregătită în versiunea sa de post, dar în această variantă este de-a dreptul irezistibilă… Secretul este să o pregătim numai din boabe uscate, nu din cele gata fierte în conservă. Durează mai... Citeşte