Pe 9 martie, pentru al șaselea an consecutiv, în România a fost marcată ziua deținuților politici anticomuniști din perioada 1944-1989. În 1945, la București se instaura oficial regimul comunist, impus de Uniunea Sovietică, cele cinci decenii fiind cea mai neagră pagină din istoria modernă a țării pentru că în această perioadă, opozanții regimului au fost aruncați în lagăre și temnițe. Comemorarea Deținuților Politici Anticomuniști în Ziua Sfinților 40 de Mucenici a fost fixată de Parlamentul României în 2011, prin Legea 247 din 5 decembrie 2011.
La Suceava, această zi a fost marcată la Biserica „Nașterea Maicii Domnului”. Cei care au fost prezenți în preajma preotului paroh Viorel Ioan Vârlan și a celorlalți preoți care i-au fost alături la impresionanta slujbă de pomenire a eroilor suceveni care s-au jertfit și au murit în închisorile comuniste, au asistat la o veritabilă oră de istorie națională, închinată memoriei sfinților luptători români suceveni pentru libertate. Momentul liturgic a cuprins ectenia pentru pomenirea eroilor, ostașilor și luptătorilor români și Slujba Parastasului pentru eroi. Între cei peste 1.000 de suceveni pomeniți s-au numărat ierarhi, profesori, studenți, monahi, intelectuali, muncitori, preoți, scriitori, care au fost anchetați, arestați, aruncați în închisori, trimiși să lucreze la Canalul Dunăre – Marea Neagră, la baraje, în mine, fiind chiar și deportați în Siberia pentru acuzații total nefondate, dar socotiți periculoși pentru regimul politic care se instala în anii 1944 – 1945.
Sucevenii, neinteresați de comemorarea celor care au murit în temnițele comuniste
„Grăbiți prin viață și împovărați de greutățile cotidiene, cei mai mulți dintre noi, sucevenii, nu reușim să ne aplecăm cu suficientă atenție, cu trăiri și simțăminte depline, la semnificația românească a anumitor zile din calendar. În ziua de 9 Martie, Biserica «Nașterea Maicii Domnului» și câțiva preafrumoși și preacredincioși cetățeni ai acestui oraș, din ce în ce mai puțini din păcate, au adus slavă lui Dumnezeu și celor mai frumoase nume de români suceveni care s-au jertfit pentru libertatea noastră. Cu toate că nu este impresionantă prin mărime, în această zi, în biserica păstorită de preotul Viorel Ioan Vârlan a rămas, din păcate, prea mult spațiu neocupat cu suflete de români creștini. Ce-ar fi fost dacă cei care șlefuiesc conștiințele tinerilor români i-ar îndruma pe elevii și studenții suceveni să participe, odată pe an, la o oră de istorie a luptei anticomuniste din România, în spațiile celui mai performant laborator din oraș: Biserica «Nașterea Maicii Domnului» și platoul pe care este amplasată Troița închinată celor care au suferit în temnițele și lagărele comuniste în perioada anilor 1944-1989.
Am aflat de la supraviețuitorii care au rezistat prigoanei și de la urmașii și urmașele luptătorilor anticomuniști că asemenea celor 40 de mucenici din Sevastia, la aproape 630 ani distanță, peste 1.000 de suceveni au avut o soartă similară. Asemenea înaintașilor lor în credință, cei 40 de mucenici creștini care au refuzat să se închine idolilor, martirii sucevenii cinstiți și comemorați pe 9 martie la Suceava nu au făcut pact cu diavolii roșii, străini conștiinței strămoșești românești, nu au renunțat la idealurile lor și nu s-au abătut de la adevărata credință. Prețul plătit de cei mai mulți dintre ei îl cunoaștem prea bine: asasinarea lor, îngroparea fără preot, fără nume și fără cruce”, ne-a spus Constantin Crăciun, secretar executiv al Filialei județene Suceava „Plăieșii” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Un act de recunoștință pentru eroii și martirii acestui neam, persecutați de comuniști, au adus alături de preotul Viorel Vârlan, maistru militar în retragere Dumitru Davidel de la Filiala Suceava „Plăieșii” și plt. (r) Nelu Aldea, președintele Subfilialei Fălticeni a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Ziua deținuților politici, marcată la Biserica „Nașterii Maicii Domnului” din Suceava
