Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 20 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 15 (6725)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea de mărci poştale „Brăila - 650 de ani de atestare documentară”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia a introdus în circulaţie, începând cu data de 19 ianuarie a.c., emisiunea de mărci poştale intitulată „Brăila - 650 de ani de atestare documentară”, alcătuită din cinci timbre ilustrate cu obiective reprezentative ale oraşului de la Dunăre.

În acest an se împlinesc 650 de ani de la prima atestare documentară a târgului medieval Brăila (20 ianuarie 1368).

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei este ilustrat ceasul baroc din centrul istoric al Brăilei, monument remarcabil, realizat în anul 1909 de Carol Sakar. A fost construit din metal turnat şi sudat având la bază o inscripţie pe plăci de metal
cu textul „Carol Sakar - Praga, Karkin - Bohemia, Austria”, precum şi o corabie pictată, simbol al Dunării care mărgineşte oraşul.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei este reprezentată Catedrala „Naşterea Domnului”. Piatra de temelie a lăcaşului de cult a fost aşezată la 16 aprilie 1990, în a doua zi a Praznicului Învierii. Catedrala este construită după un plan bizantin în cruce cu braţe inegale, cu două coruri. Edificiul, cu o lungime de 42 de metri şi o înălţime de 50 de metri la turla mare, este înzestrat cu cinci clopote acţionate electric şi domină zona de miazăzi a oraşului. Biserica preia elemente din arhitectura tradiţională, pe care o adaptează normelor de construcţie actuale.

Fântâna cinetică este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,00 lei. Situată în apropierea Palatului Administrativ, opera aparţine remarcabilului artist Constantin Lucaci, comparat adesea cu Brâncuşi, apreciat în special pentru sculpturile sale în oţel. Monumentul înfăţişează două palme care se mişcă şi se unesc apoi într-un căuş. Fântâna mobilă din oţel inoxidabil, perfect polizat, a fost turnată la Uzina Progresul Brăila, fiind inaugurată în anul 1989.

Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, o instituţie de tradiţie a culturii româneşti, construit în jurul anului 1850, este prezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei. Este un monument de arhitectură remarcabil, aflat pe lista clădirilor care fac parte din patrimoniul naţional. Edificiul cuprinde săli de spectacol, sala de conferinţe, foaiere etc. În 1969, teatrul a primit numele marii actriţe Maria Filotti. Instituţia găzduieşte festivalul internaţional „Zile şi Nopţi de Teatru European”, precum şi concursul internaţional de canto „Hariclea Darclée”.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 15,00 lei este reprodusă imaginea Casei memoriale „Panait Istrati”, care face parte din patrimoniul Muzeului Brăilei „Carol I”. Imobilul, construit în stil neo românesc la începutul secolului al XX-lea, a aparţinut Grădinii Publice a oraşului. Casa nu a fost vreodată reşedinţă a lui Panait Istrati. În 1984, cu ocazia centenarului naşterii scriitorului, aici s-a organizat o expoziţie memorială, iar în anii următori au fost achiziţionate alte manuscrise şi obiecte personale.

Emisiunea filatelică are un tiraj total de 55.165 de timbre, fiind realizate totodată şi 558 de seturi (două plicuri) FDC, echipate cu timbrele emisiunii, numerotate şi obliterate cu ştampila „prima zi”, din care 283 de seturi în album filatelic, având aplicată ştampila în clar în folio.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poştale „Brăila - 650 de ani de atestare documentară”.
 Vizualizări articol: 1478 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Emisiunea de mărci poştale „Brăila - 650 de ani de atestare documentară”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei