Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 6 (6716)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În circulaţie

Emisiunea comună de mărci poștale „25 de ani de relații diplomatice România – Slovacia”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia a introdus în circulație, începând cu data de 5 ianuarie a.c., emisiunea comună de mărci poștale „25 de ani de relații diplomatice România - Slovacia”. 

Emisiunea filatelică, alcătuită dintr-o marcă poștală cu valoarea nominală de 8.00 lei, este ilustrată cu Cimitirul Militar Central al Armatei Române din Zvolen.

La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ostaşii români căzuţi pe teritoriul Cehoslovaciei erau înmormântați în 633 de localități. 

În anul 1950, guvernele român și cehoslovac au decis să organizeze două cimitire centralizate. Soldații români căzuți în teritoriile cehe au fost depuși în Cimitirul Central din Brno, iar cei înmormântați în Slovacia au fost mutați în Cimitirul Militar din Zvolen.

Alegerea localității Zvolen pentru depunerea rămășițelor ostașilor căzuți pe teritoriul Slovaciei a avut și o semnificație comemorativă. Armata română a luptat în zonă în luna februarie 1945, iar orașul a fost eliberat cu mari sacrificii, în condițiile unei ierni aspre. Operațiunea de identificare și exhumare a eroilor români căzuți în Slovacia s-a desfășurat în perioada 15 octombrie – 20 decembrie 1951. Ulterior s-au realizat lucrări arhitectonice, iar Cimitirul Militar Central al Armatei Române din Zvolen a fost inaugurat la 27 iulie 1958.

În centrul Cimitirului Militar Românesc se află un mausoleu placat cu marmură albă, pe care este depus un sanctuar voievodal românesc. Deasupra sanctuarului este așezată o coroană sculptată în piatră, care reprezintă frunze de laur. Monumentul este impozant, având o deschidere de aproape 50 de metri. Pe latura din față a ansamblului a fost săpat în piatră, în limbile română și cehă, textul: „Glorie veșnică eroilor români căzuți în luptele pentru eliberarea Republicii Cehoslovacia de sub jugul fascist 1944-1945”. În anul 1963, guvernul cehoslovac a declarat mausoleul monument cultural.

Cimitirul Militar Românesc este organizat în patru zone, în care sunt depuși 10.384 de eroi căzuți pentru eliberarea statului prieten. Există 494 de morminte individuale pentru ofițeri, pe care sunt menționate gradul, numele și prenumele, unitatea militară a fiecărui erou, respectiv locul unde a căzut în luptă. Restul ostașilor au fost depuși în morminte comune, în ordinea alfabetică a localităților din Slovacia unde fuseseră înmormântați în perioada războiului. Numele acestora este menționat pe o placă omagială de bronz. Ansamblul de la Zvolen este cel mai mare cimitir militar românesc din străinătate.

Relațiile diplomatice dintre România și Republica Slovacia s-au stabilit oficial la 1 ianuarie 1993, după separarea Cehoslovaciei. 

În prezent, Cimitirul Militar Românesc este în grija statului slovac, în baza unui acord bilateral, semnat în noiembrie 2006.

Emisiunea filatelică are un tiraj total de 18.915 timbre fiind realizate și 850 de plicuri (FDC), echipate cu timbrul emisiunii, numerotate și obliterate cu ștampila „prima zi”.

 
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea comună de mărci poștale „25 de ani de relații diplomatice România – Slovacia”.
 Vizualizări articol: 969 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Emisiunea comună de mărci poștale „25 de ani de relații diplomatice România – Slovacia”5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei