Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 5 ian 2018 - Anul XXIII, nr. 2 (6712)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Se poate vizita

Expoziţia “Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”, până pe 15 februarie, la Muzeul de Istorie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Până pe 15 februarie, la Muzeul de Istorie Suceava se mai poate vizita expoziţia “Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”. Cele peste 250 de obiecte de patrimoniu din expoziţie vin să ilustreze, fiecare în parte, ceea ce a făcut ca Moldova epocii lui Ştefan să fie preţuită de aliaţi, admirată de duşmani şi niciodată uitată de urmaşii oştenilor care i-au stat alături domnului în fiecare bătălie. Dintre numeroasele exponate care vor stârni admiraţia oricărui iubitor de istorie amintim stindardul liturgic dăruit de Ştefan cel Mare Mănăstirii Zografu, o spadă decorată pe buton cu numele Ştefan, similară celei aflate la Muzeul Topkapî din Istanbul, descoperită la Curtea Domnească din Vaslui, în cercetare arheologică, panaghiarul dăruit de Alexandru, fiul lui Ştefan cel Mare, ctitoriei sale Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Bacău, precum şi numeroase tezaure monetare şi cu obiecte de podoabă datând de la sfârşitul secolului XV şi începutul secolului XVI, precum şi multe altele, pe care vă invităm să le descoperiţi.

Expoziţia are un catalog în care sunt prezentate toate piesele expuse şi texte cu privire la domnia lui Ştefan cel Mare. Volumul beneficiază de un Cuvânt înainte aparţinând prof. univ. dr. Ştefan S. Gorovei, cel mai important cercetător al domniei lui Ştefan cel Mare.

 

Readucerea în prim-plan a personalităţii lui Ştefan cel Mare

Expoziţia “Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie” este organizată de Muzeul Bucovinei Suceava şi Muzeul Naţional de Istorie a României Bucureşti, în colaborare cu Muzeul Naţional de Artă al României Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei Chişinău, Muzeul Judeţean Vaslui, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Complexul Muzeal Judeţean „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul Judeţean Botoşani, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ şi Muzeul Naţional al Literaturii Române Bucureşti.

Organizatorii au considerat necesară readucerea în prim-plan atât a personalităţii lui Ştefan cel Mare, care constituie şi astăzi un model, cât şi a Sucevei medievale, la vremea respectivă principala reşedinţă domnească, centru politic, militar şi religios al Moldovei. Coordonatorii proiectului sunt: dr. Constantin-Emil Ursu, director general, şi dr. Monica Dejan, şef al Serviciului de Arheologie - din partea Muzeul Bucovinei Suceava, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general, şi dr. Oana Ilie, şef al Secţiei de Istorie Medievală, Modernă şi Contemporană - din partea Muzeului Naţional de Istorie a României.

Un bilet de intrare este 8 lei pentru adulţi şi 2 lei pentru elevi şi studenţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia “Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”, până pe 15 februarie, la Muzeul de Istorie.
 Vizualizări articol: 1205 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Expoziţia “Ştefan cel Mare. Din istorie în veşnicie”, până pe 15 februarie, la Muzeul de Istorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei