Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 18 nov 2017 - Anul XXII, nr. 264 (6680)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie

„Chipuri în timp - inocenţă şi înţelepciune”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Marţi, 14 noiembrie 2017, în prezenţa artistelor Aida Şuşter Boţan şi Alexandra Calistru, din Botoşani, în Sala “Pictor Aurel Băeşu” a Muzeului de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a avut loc vernisajul expoziţiei itinerante de grafică „Chipuri în timp - inocenţă şi înţelepciune”.

Expoziţia, iniţiată în anul 2014, cu 12 lucrări în cărbune ale Aidei Şuşter Boţan, a purtat numele de “Chipuri ale sfinţeniei” şi a fost un omagiu adus celor care au suferit prigoana comunistă, atât părinţi ai bisericilor, cât şi nume importante ale culturii şi gânditori creştini din secolul trecut. Lista personalităţilor a crescut, în timp adăugându-se mai multe lucrări în pastel în care îi recunoaştem pe: Dumitru Stăniloaie, Ilie Cleopa, Sofian Boghiu, Iustin Pârvu, Adrian Făgeţeanu, Paisie Olaru, Vasile Voiculescu, Radu Gyr, Petre Tuţea, Valeriu Gafencu, Ioan Ianolide, Rafail Noica.

Expoziţiei i s-au adăugat cinci lucrări în cărbune inspirate din fotografii realizate în perioada interbelică de un fotograf german, Kurt Hielscher, care a publicat în 1933, la Leipzig, albumul fotografic “România” şi care afirma, privind costumele populare româneşti, că „deşi poporul român este înzestrat cu un simţ artistic  deosebit, el este ameninţat de monocromia stinsă a modei de pretutindeni”. Şi odată cu ea, am adăuga noi, este ameninţat şi de o serie de valori care sunt străine acestui popor.

 

Reafirmarea identităţii româneşti prin asumarea valorilor creştine

Lucrările, care vor rămâne la Fălticeni până pe 24 noiembrie, au fost expuse până acum în galeriile de artă “Ştefan Luchian” din Botoşani, seminarele teologice “Sfântul Ioan Iacob” din Dorohoi şi “Sfântul Gheorghe” din Botoşani, la Colegiul “Sfântul Nicolae” din Iaşi, Muzeul Mitropolitan din Iaşi, Muzeul Bucovinei şi la Aşezământul Social Cultural al Parohiei „Sfânta Înviere” din Suceava.

Artista Alexandra Calistru a menţionat: “Dorinţa noastră a fost să atragem atenţia publicului către nevoia de reafirmare a identităţii româneşti prin asumarea valorilor creştine şi tradiţionale româneşti, pe care o considerăm mai mult decât necesară, chiar vitală, într-un moment în care reperele noastre sunt din ce în ce mai puţine.

Pentru cel care consideră că rolul artistului se reduce la exprimare de sine, individualistă şi în căutare permanentă a noului şi originalului, îi aduc aminte de spusele maestrului Horia Bernea, care definea artistul ca <păstrător al unui tezaur spiritual, sursă de identitate pentru el şi ceilalţi, operele acestuia având însemnătate dacă sunt mărturisitoare şi îi ajută pe ceilalţi să comunice cu propriile lor rădăcini. Doar atunci arta nu este ideologie, ci mărturisire>”.

 

Marii trăitori ai ortodoxiei, repere pentru tineri şi copii

Aida Şuşter Boţan a explicat în câteva cuvinte motivaţia de a realiza această expoziţie, mulţumind organizatorilor pentru invitaţie şi publicului pentru participare.

“Consider această întâlnire o întâlnire de suflet, o întâlnire cu oameni cu care simt că pot rezona cel puţin din punct de vedere spiritual, mă simt foarte bine între dumneavoastră. Mă bucur că cea mai mare dorinţă a mea, aceea ca această expoziţie să călătorească, s-a îndeplinit. Motivul pentru care mi-am dorit să abordez această temă a fost faptul că mi-am dorit ca noi, românii, să ne reamintim de adevăratele valori morale şi spirituale, iar aceşti mari trăitori ai ortodoxiei să fie repere pentru tinerii şi copiii noştri. Este foarte important să le reamintim acest lucru, acestea sunt adevăratele noastre valori”, a precizat artistul plastic Aida Şuşter Boțan.

Publicul prezent la vernisaj a asistat şi la programul artistic realizat de Grupul „Românaşii” de la Grădiniţa Specială Fălticeni, Grupul folcloric „Moldava” de la Clubul Copiilor Fălticeni şi Grupul de chitară „Muguri de cântec”. Evenimentul a fost organizat de Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Asociaţia „Părinţi pentru ora de religie” Suceava. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Chipuri în timp - inocenţă şi înţelepciune”.
 Vizualizări articol: 1497 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Chipuri în timp - inocenţă şi înţelepciune”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei