Unul dintre cei mai apreciați oameni de cultură români peste hotare, dramaturgul rădăuțean Matei Vișniec, a fost prezent, joi seara, la vernisajul expoziției de artă contemporană „Colours of Bucovina”, la Institutul Cultural Român din Paris. Printre participanți au fost secretarul general UNESCO din Andorra, Jean-Michel Armengo, precum și cei din Republica Moldova, Franța, Georgia și Malta, dar și ministrul român al Educației, Liviu Pop, aflat la Paris la Conferința generală UNESCO. În prima zi, publicul venit să admire lucrările celor 41 de artiști din 13 țări, care au ca temă monumentele UNESCO din Bucovina, a fost unul destul de restrâns, dar până în data de 10 noiembrie francezii și românii stabiliți în Franța au timp să descopere sau să redescopere ”Culorile Bucovinei”.
Din transmisia în direct a evenimentului, realizată de unii dintre participanți pe paginile lor de socializare, s-a putut remarca faptul că discursurile s-au axat pe frumusețea mănăstirilor din Bucovina, pe invitația de a fi vizitate și descoperite în toată splendoarea lor și pe importanța construirii de punți între culturi.
De menționat și costumele populare din Bucovina – Cernăuți, purtate la vernisaj de directorul general al Centrului European Cultural și de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, Alexandra Dobre, și de Nicola Zagura, expert la aceeași instituție.
Tablourile au fost realizate în taberele de pictură din Caravana Siturilor UNESCO „Culorile Bucovinei”
Expoziția de la Paris este organizată de Centrul European Cultural și de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din București, în parteneriat cu Asociația Art&Heritage și Institutul Cultural Român. Lucrările expuse au fost realizate în taberele de pictură organizate de Nicola Zagura în Bucovina, în cadrul Caravanei Siturilor UNESCO „Culorile Bucovinei”.
Coperta albumului din acest an este realizată de o artistă din Ucraina, Katerina Rudakova, aleasă ca emblemă a expoziției ”deoarece întâlnește două teme fundamentale pentru viața Siturilor UNESCO din Bucovina – patrimoniul imobil – biserica-gazdă a picturii îngerești de factură umană, corabie purtătoare de credință, și patrimoniul imaterial – rugăciunea maicilor, spiritul locului, vibrația iubirii lor pentru oameni, ce ține în viață culorile frescei de pe pereții reci și austeri”, după cum a arătat Nicola Zagura.
Așa cum spune custodele Bisericii monument UNESCO ”Sfânta Cruce” din Pătrăuți, preotul Gabriel Herea, în ”Cuvântul înainte” al albumului expoziției de la Paris, ”la granița dintre Regalitățile Europei și popoarele tribale ale Asiei, Moldova medievală a fost întemeiată în secolul al XIV-lea și a reușit în scurt timp să dezvolte o cultură care înscrie astăzi în lista Patrimoniului Mondial UNESCO un grup de 8 monumente. Fiecare dintre aceste edificii se propune cu personalitatea sa proprie și aduce până la noi volume arhitectonice împlinite atât în interior, dar și în exterior, cu picturi murale”. Aceste compoziții plastice, ”care au făcut carieră în evul mediu”, după cum spune preotul, ”ni se propun acum sub forma unor lucrări de artă modernă, realizate de autori a căror intenție nu este adulterarea trecutului, ci construirea unui pod cultural între societatea fondatoare a monumentelor studiate și omul de astăzi”.



