Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 oct 2017 - Anul XXII, nr. 246 (6662)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Eveniment

Biserica din Pătrăuţi şi celelalte mănăstiri UNESCO din Suceava, vedete la Paris

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Frumuseţea Bisericii ”Sfânta Cruce” din Pătrăuţi şi a celorlalte biserici-monumente UNESCO din judeţul Suceava este promovată în ”Oraşul Luminilor”, prin expoziţia de artă contemporană „Colours of Bucovina”, ce va fi vernisată în data de 2 noiembrie a.c., la Institutul Cultural Român din Paris.

Expoziţia este organizată de Centrul European Cultural şi de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Art&Heritage şi Institutul Cultural Român. Joi, 2 noiembrie, de la ora 19.00, la sediul ICR vizitatorii vor putea admira lucrările a 41 de artişti din 13 ţări participante la proiect, ”o împlinire a taberelor de pictură organizate de Nicola Zagura în Bucovina”, după cum a arătat custodele bisericii din Pătrăuţi, preotul Gabriel Herea.

Potrivit informaţiilor postate de Nicola Zagura, expert la Centrul European Cultural şi de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din Bucureşti, pe pagina sa de Facebook, sunt 8 ani de când organizaţia pe care o reprezintă, în parteneriat cu Asociaţia Art&Heritage, organizează Caravana Siturilor UNESCO „Culorile Bucovinei”.

Coperta albumului din acest an este realizată de o artistă din Ucraina, Katerina Rudakova, aleasă ca emblemă a expoziţiei ”deoarece întâlneşte două teme fundamentale pentru viaţa Siturilor UNESCO din Bucovina – patrimoniul imobil – biserica - gazdă a picturii îngereşti de factură umană, corabie purtătoare de credinţă, şi patrimoniul imaterial - rugăciunea maicilor, spiritul locului, vibraţia iubirii lor pentru oameni, ce ţine în viaţă culorile frescei de pe pereţii reci şi austeri”.

 

”Culorile Bucovinei” - ”pod cultural între societatea fondatoare a monumentelor studiate şi omul de astăzi”

”De câte ori revin în Bucovina însoţită de echipa Art&Heritage (93 de membri din 26 de ţări), am sentimentul că mă întorc în curtea străbunicilor mei, pentru a culege bucuria întâlnirii cu trecutul şi a o împărţi cu toate neamurile pământului – acea pâine caldă, rotundă şi aurie ca un Soare ce miroase a iubire, credinţă şi generozitate. Maicile din mănăstiri ne primesc chiar şi pe vreme de iarnă cu o nemăsurată căldură, iar neostenitul preot din Pătrăuţi, dr. Gabriel Herea, ne bucură sufletele cu o lecţie de istorie, demnitate naţională şi identitate culturală, însoţindu-ne în caravana siturilor din Moldova de Nord. Pictăm împreună, întru bucurie, vorbind în toate limbile pământului, iar Culorile Bucovinei capătă un sens de glosolalie, amestecându-se şi scoţând la suprafaţă frumosul lăsat de generaţiile anterioare, reînviindu-l, recitindu-l, redescoperindu-l prin actul de studiu continuu şi de permanentă mirare întru sublim”, a scris Nicola Zagura.

”Cuvântul înainte” al albumului este scris de preotul Gabriel Herea, care spune că ”atunci când un grup de oameni se unesc în jurul unor idealuri comune, există toate şansele ca aceştia să construiască o comunitate social-politică şi, de ce nu, să genereze o cultură cu caracteristici proprii”.

”Frumuseţea este desăvârşită şi declanşează bucuria privirii. Nu este însă de ajuns. Aceste monumente tezaurizează un eveniment simbolic, care ar putea vorbi despre armoniile societăţii fondatoare. Cei 500 de ani ce ne despart de momentul construirii şi pictării acestor edificii sunt însă o piedică majoră în calea înţelegerii. (...) Elemente şi compoziţii plastice care au făcut carieră în evul mediu ni se propun acum sub forma unor lucrări de artă modernă, realizate de autori a căror intenţie nu a este adulterarea trecutului, ci construirea unui pod cultural între societatea fondatoare a monumentelor studiate şi omul de astăzi”, află vizitatorii din catalogul ”Culorile Bucovinei”.

Expoziţia rămâne la Paris până în data de 10 noiembrie a.c.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Biserica din Pătrăuţi şi celelalte mănăstiri UNESCO din Suceava, vedete la Paris.
 Vizualizări articol: 2311 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Biserica din Pătrăuţi şi celelalte mănăstiri UNESCO din Suceava, vedete la Paris5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei