Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 13 sep 2017 - Anul XXII, nr. 207 (6623)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

Mâine

O variantă modernă a unei comedii clasice de Caragiale, premieră la Teatrul „Matei Vişniec” Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Spectatorii suceveni vor putea urmări începând de joi, 14 septembrie, un nou spectacol al Teatrului sucevean „Matei Vişniec” - o variantă modernă a unei comedii clasice de Caragiale.

„Cu mare bucurie anunţăm deschiderea celei de-a doua stagiuni a Teatrului <Matei Vişniec> Suceava cu premiera unui spectacol de Ion Luca Caragiale, <D'ale carnavalului>,în regia lui Tudor Lucanu, scenograf fiind Irina Moscu. Este o nouă viziune, insolită, care-i aparţine unui regizor tânăr şi foarte apreciat. Este un spectacol dorit, Caragiale fiind un autor deseori solicitat de publicul sucevean”, a declarat Carmen Veronica Steiciuc, directorul Teatrului Municipal „Matei Vişniec" Suceava.

De-a lungul timpului, „D'ale carnavalului” s-a bucurat de atenţia unor regizori ca Silviu Purcărete, Valeriu Moisescu, Ion Cojar sau Sică Alexandrescu, fiind jucat pe numeroase scene ale teatrelor din ţară. Inclusiv filmul „De ce trag clopotele, Mitică?", în regia lui Lucian Pintilie, se bazează pe textul marelui dramaturg.

„Când vorbim de scrierile lui Caragiale nu ezităm să vorbim despre actualitatea lor. Şi asta pentru că societatea românească nu a evoluat prea mult în mai bine de o sută de ani. Structura morală a personajelor din operele lui Caragiale este regăsită şi astăzi”, consideră Tudor Lucanu, regizorul noului spectacol din repertoriul teatrului sucevean.

Acesta a avut numai cuvinte de laudă pentru reprezentanţii teatrului sucevean: “Echipa pe care am construit-o pentru realizarea spectacolului este bine pregătită, distribuţia fiind foarte potrivită piesei. Este o echipă tânără, care poate să facă performanţă”.

Distribuţia spectacolului este compusă din: Cosmin Panaite, Cătălin Ştefan Mîndru, Sebastian Bădărău (colaborator), Clara Popadiuc, Alexandru Marin (colaborator), Delu Lucaci, Horia Butnaru, Sergiu Moraru, Cristina Florea, Diana Lazăr. Regia tehnică este asigurată de Sebastian Raţiu.

Irina Moscu, care s-a ocupat de scenografie şi lumini, a ridicat puţin cortina spectacolului:“Locul de desfăşurare a acţiunii este Centrul Vechi al Bucureştiului, care acum câţiva ani era un şantier, fiind în plin proces de introducere a reţelelor de utilităţi. În acest context sumbru, bucureşteanul se pregătea cu pantofii cei mai buni ca să calce prin noroi. Mi s-a părut un context fructuos pentru crearea de situaţii amuzante”.

Regizorul Tudor Lucanu a continuat: “Ne confruntăm cu aceleaşi probleme, cu acelaşi comportament de mahala şi răspundem cu aceeaşi trăncăneală ca acum un secol în urmă. <D'ale carnavalului> pune sub lupă toate metehnele noastre dintotdeauna, ne arată substanţa care ne-a fost alterată şi care ne-a transformat în moftangii, în mitocani, în corupţi, în înşelaţi şi înşelători, în haplea, în mangafale. Şi lista poate continua. Nu degeaba acţiunea se petrece într-un carnaval, timp al <lumii întoarse cu susul în jos>, când toţi poartă măşti. Masca este cea care ascunde identitatea, dar şi cea care aduce la lumină adevărata esenţă umană".

Tocmai de aceea, Carmen Veronica Steiciuc a şi concluzionat:“La 165 de ani de la naşterea lui Caragiale şi la 105 ani de la trecerea sa în altă dimensiune, iată cât de actual poate fi autorul, încât să păstrăm acelaşi text, doar că îl aducem ca acţiune în zilele noastre. Aşteptăm cu mare nerăbdare reacţia spectatorilor”.

Premiera spectacolului „D'ale carnavalului” de I.L. Caragiale are loc pe 14 septembrie 2017, iar următoarea reprezentaţie este programată pe 23 septembrie 2017. Durata spectacolului este de o oră şi 30 de minute.

Preţul biletelor la premieră este de 25 de lei pentru toate categoriile de spectatori, în timp ce la următorul spectacol biletul costă 20 de lei, iar pentru pensionari, elevi şi studenţi, 10 lei. Relaţii şi rezervări, la telefon: 0759 048 677.

 

Tudor Lucanu şi Irina Moscu

Tudor Lucanueste regizor artistic la Teatrul Naţional „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. A absolvit în 2008 Facultatea de Teatru şi Televiziune, secţia Actorie – română din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar în 2010 a absolvit cursurile de Master Actorie din cadrul aceleiaşi facultăţi. În 2012 a obţinut diploma de licenţă pentru Arta Regizorului de Teatru a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale", Bucureşti. A realizat regia, scenografia sau asistenţa de regie a peste 30 de spectacole, a participat la numeroase festivaluri de teatru naţionale şi internaţionale. Printre premiile obţinute menţionăm premiul „Aureliu Manea" pentru cel mai bun regizor al stagiunii 2014/2015, Teatrul Naţional „Lucian Blaga", Cluj-Napoca, şi cel mai bun regizor pentru spectacolul „Eşti un animal, Viskovitz!" de Alessandro Boffa la Festivalul „Pledez pentru TINE(ri)" din Piatra Neamţ şi Festivalul de Teatru Scurt de la Oradea.

Irina Moscu, cea care semnează scenografia şi luminile spectacolului, este absolventă a Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism ,,Ion Mincu” Bucureşti şi doctor în arhitectură. A obţinut diploma de masterand în artă scenografică la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Bucureşti. A realizat scenografii pentru numeroase spectacole, obţinând numeroase nominalizări şi premii. Unul dintre cele mai recente proiecte, „Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte”, de Radu Afrim, în regia lui Radu Afrim la Teatrul Naţional Târgu Mureş, Trupa „Tompa Miklós”, a fost nominalizat la Premiile UNITER pentru cea mai bună scenografie şi a câştigat Premiul pentru cea mai bună Scenografie în cadrul Festivalului Comediei Româneşti FESTco 2017, ediţia a XIV-a. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O variantă modernă a unei comedii clasice de Caragiale, premieră la Teatrul „Matei Vişniec” Suceava.
 Vizualizări articol: 1267 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O variantă modernă a unei comedii clasice de Caragiale, premieră la Teatrul „Matei Vişniec” Suceava0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei