Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 aug 2017 - Anul XXII, nr. 189 (6605)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Amintiri”, de Erast Tarangul - „pagini scoase din întunericul arhivelor de către Radu Florian Bruja”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Salonul de carte „Alma Mater Librorum” (Ediţia a IV-a), care s-a desfăşurat la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, „salon de carte unic în România”, aşa cum a subliniat prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, care a reunit cca. 20 de edituri şi case editoriale într-un program complex, care a inclus conferinţe şi lansări de carte, „având ca scop deschiderea către comunitate şi aducerea acesteia în universitate”, a fost prezentat volumul „Amintiri”, de Erast Tarangul, text memorialistic care s-a păstrat în manuscris atât în fondul documentar al Muzeului Bucovinei, cât şi la Filiala Iaşi a Arhivelor Naţionale.

 

„Amintirile” lui Erast Tarangul sunt „importante ca sursă de documentare pentru istoria Bucovinei”

Volumul, îngrijit de universitarii Radu Florian Bruja şi Lucian Nastasă-Kovacs, care a văzut lumina tiparului la Editura Şcoala Ardeleană / Eikon din Cluj-Napoca, este, aşa cum accentuează editorii în „Studiul introductiv”, o restituţie cu caracter de „document extrem de important pentru desluşirea mecanismelor de formare, selecţie şi cooptare în cadrul învăţământului superior românesc interbelic”.

Prezentat de lector. univ. dr. Radu Florian Bruja şi conf. univ. dr. Florin Pintescu, volumul reproduce textul lăsat în manuscris de dr. Erast Tarangul (1901-1985), având în anexă o serie de documente şi câteva ilustraţii semnificative pentru conturarea unei biografii jalonate între ultimii ani ai Imperiului Habsburgic, formarea României Mari, cel de-al Doilea Război Mondial şi detrunchierea teritorială a ţării şi regimul comunist în care „tov. Tarangul” a fost eliberat din funcţie, fiind exclus din învăţământul superior (a fost pentru scurt timp, în agitaţii ani 1947-1948, decan al Facultăţii de Drept din Cluj) pentru a lucra ca jurisconsult până la pensionare.

„Amintirile” lui Erast Tarangul, text memorialistic care, aşa cum a remarcat conf. univ. dr. Florin Pintescu, „se aseamănă cu memoriile istoricului academician David Prodan”, sunt „importante ca sursă de documentare pentru istoria Bucovinei”.

 

O carte care „binemerită interesul şi aprecierea cititorilor”

Sunt consemnări memorialistice „interesante - aşa cum scrie în textul introductiv prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovacs (specialist în sociologia culturii şi educaţiei, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Istorie „George Bariţ” din Cluj-Napoca al Academiei Române, profesor asociat la Universitatea „Babeş-Bolyai”, director al Şcolii doctorale de Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate) - nu doar prin orizonturile ce le conturează în cunoaşterea situaţiei din Bucovina în perioada anterioară Primului Război Mondial şi în anii interbelici, cât mai ales prin familiarizarea cu mediul universitar cernăuţean şi, implicit, cel românesc”.

Cernăuţiul, „bastion al culturii germane din răsăritul Imperiului Austro-Ungar”, cu Universitatea sa fondată în anul 1872, care, după actul Marii Uniri din anul 1918, a devenit românească avându-l ca prim rector pe istoricul Ion I. Nistor (cu care Erast Tarangul s-a aflat în dispută) avea o atmosferă universitară deosebită (spirit cosmopolit austriac, societăţi studenţeşti cu uniforme de ceremonie, dispute care se tranşau în dueluri...).

Din această capitală a Bucovinei, în care a studiat şi şi-a clădit cariera universitară în Drept, Erast Tarangul (care s-a specializat apoi la Bordeaux, în Franţa) a plecat după ocupaţia sovietică la Iaşi, iar apoi la Cluj, unde, după eliberarea din funcţia de profesor universitar (19 octombrie 1951) a reuşit să-şi găsească un loc ca jurisconsult al Uniunii Regionale a Cooperativelor de Consum din Cluj.

„Amintirile” lui Erast Tarangul, „pagini scoase din întunericul arhivelor de către Radu Florian Bruja”, „binemerită - aşa cum a spus conf. univ. dr. Florin Pintescu - interesul şi aprecierea cititorilor”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Amintiri”, de Erast Tarangul - „pagini scoase din întunericul arhivelor de către Radu Florian Bruja”.
 Vizualizări articol: 1200 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Amintiri”, de Erast Tarangul - „pagini scoase din întunericul arhivelor de către Radu Florian Bruja”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei