Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 aug 2017 - Anul XXII, nr. 181 (6597)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   24 imagini |   ø fişiere video

La Fălticeni

Salonul de Primăvară-Vară al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Miercuri, 9 august 2017, la Sala „Pictor Aurel Băeşu” de la Muzeul de Artă „Ion Irimescu” din Fălticeni a avut loc vernisajul expoziţiei Salonul de Primăvară-Vară al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava. Expoziţia reuneşte 63 de lucrări realizate în diferite tehnici de 32 de artişti plastici amatori din judeţ.

Înainte de vernisajul expoziţiei, cei prezenţi au ţinut un moment de reculegere în memoria preotului Gheorghe Brădăţanu, scriitor, o prezenţă permanentă în spaţiul cultural fălticenean, trecut de curând într-o altă lume.

Introducerea în atmosfera culturală a fost realizată cu ajutorul flautului fermecat al prof. univ. Nicolae Maxim, prim-solist flautist al Filarmonicii “George Enescu” din Bucureşti. Lucrările semnate de Wolfgang Amadeus Mozart, George Enescu, Ciprian Porumbescu, George Balint, Sabin Păuţa „i-au transpus pe cei prezenţi în perfectele sfere ale muzicii”.

 

Lucrări cu un ridicat nivel al calităţii artistice

Expoziţia intinerantă, găzduită succesiv de mai multe oraşe sucevene, urbea de pe Şomuz fiind la prima sa găzduire, are ca principal scop promovarea culturii şi a frumosului din artele vizuale, autorii având o prezenţă constantă în saloanele de profil, girate de Centrul Cultural „Bucovina”. Despre autori, despre lucrările lor, despre conceptul care a stat la baza realizării acestei expoziţii şi despre vibraţia vizuală a vorbit maestrul grafician Mihai Pânzaru PIM.

“În această expoziţie veţi putea vedea pentru prima oară la Fălticeni o artă denumită quilt, un colaj făcut cu petice din materiale, cusute cu maşini speciale. Daniela Tereza Gugurel din Suceava, o expertă în tehnica quilting, a prezentat fălticenenilor cum, folosind metode tradiţionale şi moderne, se pot realiza quilturi ce transmit impresii, stări, cu ajutorul materialelor textile, realizând prin îmbinarea lor cu ajutorul unor maşini de cusut speciale o draperie grozavă, o hlamidă, o cortină la un teatru. Municipiul Fălticeni se prezintă în această expoziţie cu trei reprezentanţi: Liviana Pînzaru, Rodica Spiridon şi Gabriel Todică, darregret că în această expoziţie nu este prezent un nume al unui alt fălticenean, un nebun după acuarelă, Alexandros Pintilii Karciucas.

Diversitatea şi unitatea lucrărilor dau frumuseţe acestei expoziţii pe care publicul o poate admira până în luna octombrie”, a precizat maestrul Mihai Pânzaru PIM.

 

Lucrările amatorilor, foarte apropiate de cele ale profesioniştilor

Constantin Ungureanu Box s-a referit la lucrările de pictură naivă, dar şi la locul lăsat tinerilor să vină în aceste expoziţie. “În această expoziţie am întâlnit artă naivă de foarte bună calitate. Arta naivă nu este artă populară sau legată de arta de amator, arta naivă este ceva special şi poate fi realizată doar de naivii autentici. Apoi se impune tinereţea. Este mare lucru că elevii au curajul să participe, să se înfrunte cu oamenii specializaţi, cu experienţă în artă şi diferite profesii, medici, ingineri, profesori. A fost o discuţie să dispară arta de amatori şi le dau parţial dreptate celor care susţin această idee. Dacă aş intra într-o astfel de expoziţie şi nu aş şti cine expune, văd că arată ca una de profesionişti, dispar diferenţele între arta de amator şi arta profesionistă. Aceşti amatori sunt atât de serioşi în ceea ce fac încât prezenţa lor pe simeze este la nivel profesionist. Un exemplu este Gabriel Todică, care se comportă şi gândeşte ca un profesionist. La fel doamna Liviana Pînzaru, care gândeşte la fel cum îşi face profesia de farmacist. Şi la fel toţi ceilalţi care expun”, a caracterizat Constantin Ungureanu Box pictorii amatori care au expus la Fălticeni.

Responsabilul mişcării artistice de amatori din Fălticeni, pictorul şi scriitorul Gabriel Todică, a mulţumit numerosului public iubitor de artă prezent la acest vernisaj, invitaţilor şi pictorilor suceveni care au dorit să-şi prezinte lucrările fălticenenilor.

Salonul este organizat de Centrul Cultural Bucovina prin Atelierul de artă contemporană cu finanţarea Consiliului Judeţean Suceava în parteneriat cu Primăria Fălticeni şi Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi poate fi vizitat până la începutul lunii octombrie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salonul de Primăvară-Vară al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 1284 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Salonul de Primăvară-Vară al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei